Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 1η Mαρτιου 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 1ης Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 6 με 14 ημέρες.

 6 με 8 Μαρτίου

 Πιθανότητα >90% ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στα νότια της Σικελίας και στο βόρειο Αιγαίο θα εκφυλιστεί σιγά σιγά και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τον ελλαδικό χώρο. Ασθενικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου καθώς και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα πρόσκαιρα ενώ γρήγορα θα ανέβει σημαντικά σε όλη σχεδόν τη χώρα και ειδικά  στα νότια.

++++++++++

 9 με 11 Μαρτίου

 Πιθανότητα 40%  πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς  κεντρική Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και ειδικά στα νότια τμήματα.  Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας που στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα θα είναι κατά τόπους  ισχυρές.

 Πιθανότητα 30%  ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς την κεντρική και στη συνέχεια προς την βορειοανατολική.  Τα νότια κράσπεδα του θα επηρεάσουν τμήματα της χώρας μας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αρχικά με περαιτέρω άνοδο στη συνέχεια. Τοπικές βροχές και μπόρες σε τμήματα του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και των νησιών του νοτίου Ιονίου.

Πιθανότητα 30%  βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα διέλθει της χώρας μας προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ παράλληλα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα κατέβει στα βόρεια Βαλκάνια και θα συνδυαστεί με το πρώτο. Θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα και ειδικά στα νότια με τους νοτιάδες αλλά θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση στη Μακεδονία και στη Θράκη. Έντονη κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές από την Θεσσαλονίκη και νοτιότερα με πολλές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κρήτη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

++++++++++++++++

12 με 16 Μαρτίου

Πιθανότητα>90%  το γενικό μοτίβο του καιρού θα είναι ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη το οποίο θα διέλθει προς την Ρωσία επηρεάζοντας με τα νότια κράσπεδα του τη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στο τέλος της περιόδου νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας το οποίο θα κινηθεί προς το βόρειο Αιγαίο. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια τμήματα με την επικράτηση νοτιάδων κυρίως στο τέλος της περιόδου. Σημαντική αλλαγή του καιρού στην αρχή της περιόδου στα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στα υπόλοιπα ενώ με την προσέγγιση του δευτέρου βαρομετρικού χαμηλού θα έρθουμε εκ νέου σημαντικά ποσά βροχής στα νησιά του Ιονίου ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

+++++++++++++++++

Σύνοψη

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το διήμερο 6 με 8 Μαρτίου υποβαθμίζεται αρκετά η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας με τα φαινόμενα να είναι λίγα στα πεδινά και χιονοπτώσεις ακόμα λιγότερες στα ορεινά.

Στη συνέχεια το γενικό μοτίβο του καιρού αλλάζει με την επικράτηση νοτιάδων και πολλών και ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στα δυτικά της χώρας μας αλλά και στην κεντρική Ευρώπη. Φαίνεται  ότι το πρόβλημα ανομβρίας  θα λυθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού αυτό το μοτίβο του καιρού φαίνεται να μας συντροφεύει για αρκετές μέρες.

 Ο χειμώνας σιγά σιγά μας αποχαιρετά.

++++++++++++++++++

 Hot news!!

1) πολύ καλή απεικόνιση μέσα από τις προγνώσεις μας για τις δύο ψυχρές εισβολές που μας επηρέασαν τον φετινό χειμώνα αφού εντοπίσαμε τα δύο μοτίβα του καιρού αρκετές εβδομάδες πριν.

2)  όταν οι πιο πολλοί κοιτούσαν τα μπλε και τα κόκκινα χρώματα στους χάρτες και ανέμεναν πολικό κρύο στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας και την Τουρκία εμείς είχαμε τονίσει ότι και για τις 6-8/3 αλλά και για τη μετέπειτα διάρκεια θα υπήρχαν βαρομετρικά χαμηλά στα δυτικά της χώρας μας με πιθανότητα να επηρεάζονται από φαινόμενα  κυρίως η δυτική και βόρεια χώρα.  Μπορεί βέβαια η ψυχρή εισβολή κοντά στις 7 του μήνα να είναι γενικά  ασθενική παρόλο αυτά οι χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα βρίσκονται όντως δυτικά και νοτιοδυτικά της Ελλάδας και τα οποία φαινόμενα σημειωθούν θα επικεντρωθούν κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.  Δεν το συζητάω βέβαια για τη μετέπειτα πορεία που είναι γεμάτη ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά στην κεντρική Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη με επικράτηση νοτιάδων στην περιοχή μας και καμία υπόνοια πολικής μάζας να μας πλησιάζει.  Όλα αυτά τα λέω γιατί πολλές φορές χρειάζεται από μόνοι μας να δείχνουμε τον σωστό δρόμο σε αυτούς που μας διαβάζουν.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *