Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων στης 28ης Φεβρουαρίου 2021 για τις επόμενες 7 με 14 ημέρες.

 8 με 10 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 29%  χαμηλό βαρομετρικό στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα κινείται αργά ανατολικά ενώ στο τέλος της περιόδου ενώ χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τη Κεντρική Ευρώπη. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα από την Αττική και βορειότερα ενώ στα νοτιότερα θα υπάρχει και πρόσκαιρη άνοδο ενώ στο τέλος της περιόδου η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη βόρεια Κρήτη και στη συνέχεια σε τμήματα του Ιονίου και της νότιας Πελοποννήσου. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα μαλακώσει.

 Πιθανότητα 24%  βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη βόρεια Ελλάδα και τη Μαύρη θάλασσα. Θερμοκρασίες υψηλές στα νότια της χώρας και κανονικές στα βόρεια τμήματα. Βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά τμήματα τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε μικρότερο βαθμό στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Ανεπηρέαστα τα νησιά.

 Πιθανότητα 24%  ασθενές βαρομετρικό  χαμηλός το λιβυκό πέλαγος θα κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή του Ισραήλ ενώ υψηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται συνεχώς στα βόρεια Βαλκάνια.  Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα έως και το τέλος της περιόδου. Φαινόμενα θα σημειωθούν στο Ιόνιο είναι Ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλονίκη έως και την Σπάρτη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

 Πιθανότητα 23%  ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της σύρτης θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα διέλθει από την κεντρική Ελλάδα προς την Μαύρη Θάλασσα ενώ δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην Αδριατική στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη Μακεδονία και τη Θράκη σε κανονικά στην κεντρική Ελλάδα ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα στα νότια τμήματα. Αξιόλογη κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου με πολλές βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας  της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Μακεδονία και τη Θράκη ενδέχεται πρόσκαιρα να χιονίσει και σε πεδινά τμήματα.

+++++++++++++

11 με 15 Μαρτίου.

 Πολύ ρευστή παραμένει η κατάσταση για αυτό το διάστημα με το βασικό μοτίβο του καιρού να είναι το εξής. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα βρίσκονται στην περιοχή της νότιας Ιταλίας της Ελλάδας και της κεντρικής Τουρκίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Από τις 12 του μήνα και μετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική θα κινηθεί νοτιότερα στο βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια προς την περιοχή της Μαύρης θάλασσας. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα από τη Θεσσαλία και βορειότερα πιο μαλακός ο καιρός στα νοτιότερα τμήματα ενώ σταδιακά η θερμοκρασία θα ανέβει παντού σε κανονικά για την εποχή επίπεδα εκτός ισως από τη Μακεδονία και τη Θράκη που στο τέλος της περιόδου θα πέσει εκ νέου. Αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στο πρώτο κομμάτι της κακοκαιρίας σε τμήματα του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου ενώ στη δεύτερη κακοκαιρία τα επηρεαστεί όλη η Ελλάδα με έντονα φαινόμενα. Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν στο πρώτο κομμάτι της κακοκαιρίας ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και στο δεύτερο κομμάτι της κακοκαιρίας τα βουνά όλης της ηπειρωτικής χώρας με πυκνά φαινόμενα αλλά μεγάλα υψόμετρα.

++++++++++++

Σύνοψη

 Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι μετά τις 7 με 8 του μήνα μπαίνουμε σε περίοδο με αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για την περίοδο 8 με 10 Μαρτίου υπάρχουν αρκετά σενάρια που μπορούν να δώσουν χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Θεσσαλίας ενώ οι βροχές σχεδόν έχουν κλειδώσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Τέλος για την περίοδο 11 με 15 Μαρτίου το τοπίο παραμένει ρευστό αλλά το βασικό μοτίβο του καιρού είναι ότι βαρομετρικά χαμηλά (πιθανόν δύο) από τα δυτικά θα κινηθούν προς τα ανατολικά και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετές βροχές στα πεδινά και αρκετά χιόνια στα βουνά μας.  Η θερμοκρασία αναλόγως των σεναρίων φαίνεται να πέφτει πρόσκαιρα  από τη Θεσσαλία και βορειότερα την περίοδο 8 με 10 Μαρτίου για αυτό υπάρχει ανοιχτό το σενάριο και για κάποιες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ στη συνέχεια σταδιακά στην κεντρική και νότια χώρα ανεβαίνει σημαντικά ενώ η βόρεια χώρα θα ”παίζει” και πάλι με κάποια κρύα σενάρια.  Δεν φαίνεται κάτι ακραίο ούτε από θέμα χιονοπτώσεων ούτε από θέμα κρύου.  Πιο πολύ θα τόνιζα την πιθανότητα στη Δυτική Ελλάδα να σημειωθούν έντονα φαινόμενα την περίοδο 11 με 15 Μαρτίου.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

One thought on “Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

  1. Ευγενία says:

    Μακάρι να ρίξει βροχή την θέλουμε, γιατί δεν έχει βρέξει στην ανατολική Πελοπόννησο ελάχιστα!! Ευχαριστούμε Βασίλη!! Καλημέρα σε ολους να είστε καλά!! Καλές προγνώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *