Ένα σημαντικό θέμα που ανέδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία με την ονομασία ” Μηδεια” στη χώρα μας ήταν η ποιότητα του χιονιού. Δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στην πρωτεύουσα από πτώσεις δέντρων που ξεπέρασαν τις 1000 σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Ποιες ήταν όμως οι αιτίες που συνέβη κάτι τέτοιο; Eίναι κάτι πρωτοφανές που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ; Πολλές κίτρινες φυλλάδες της χώρας μας έφτασαν στο σημείο μέχρι και μεταφυσικές ιδιότητες να δώσουν στο χιόνι που έπεσε στην Αττική. Μετά όμως από ένα χρόνο με τον κορωνοιο που έχει στερήσει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας και εκατομμύρια στον πλανήτη ήταν φυσικό να υπάρχουν ακόμα κάποιοι αφελείς που θα το σκεφτόταν και αυτό.

Το βασικό που πρέπει να πούμε είναι ότι το χιόνι έχει διαφορετικό βάρος αναλόγως της περιεκτικότητας αυτού σε νερό. Σε γενικές γραμμές στον πλανήτη γη η πυκνότητα του χιονιού κυμαίνεται από 67 έως και 150 κιλά ανά κυβικό μέτρο.
Έτσι μπορούμε να χωρίσουμε το χιόνι σε
1)ελαφρύ η αφράτο χιόνι
2)κανονικό χιόνι
3)βαρύ χιόνι
To ελαφρύ ή αφράτο χιόνι το συναντάμε όταν η θερμοκρασία του αέρα στα τελευταία λίγες εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος βρίσκεται αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Το κανονικό χιόνι το συναντάμε όταν η θερμοκρασία του αέρα στις τελευταίες λίγες εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το μηδέν.
Το βαρύ χιόνι το συναντάμε όταν η θερμοκρασία του αέρα στις τελευταίες λίγες εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος βρίσκεται οριακά λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το μηδέν.
Θα δώσουμε και ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.
Σε μία περιοχή σημειώνονται 30 εκατοστά χιονιού.
Αν η θερμοκρασία της ψυχρής αυτής περιόδου βρίσκεται κοντά στους -8 με -10 βαθμούς Κελσίου αυτό το χιόνι θα ζυγίζει 20 κιλά το τετραγωνικό μέτρο (ελαφρύ ή αφράτο χιόνι)
Αν η θερμοκρασία της ψυχρής αυτής περιόδου βρίσκεται κοντά στους -2 με -5 βαθμούς Κελσίου αυτό το χιόνι θα ζυγίζει 24 κιλά το τετραγωνικό μέτρο (κανονικό χιόνι)
Αν η θερμοκρασία της ψυχρής αυτής περιόδου βρίσκεται κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου αυτό το χιόνι θα ζυγίζει 39 κιλά το τετραγωνικό μέτρο (βαρύ χιόνι)
Στη συγκεκριμένη χιονοκακοκαιρία οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Αττική βρισκόταν κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα το βάρος του χιονιού να είναι διπλάσιο σε σχέση με άλλες πρόσφατες πολύ πιο ισχυρές ψυχρές εισβολές.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι περιοχές ηπειρωτικές μακριά από τη θάλασσα που μπορούν να επιτύχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο των χιονοπτώσεων έχουν και το πιο αφράτο χιόνι. Αντίθετα περιοχές κοντά στη θάλασσα με θερμοκρασίες οριακές για την χιονόπτωση δέχονται συνήθως βαρύ χιόνι που δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στις σκεπές αλλά και στα δέντρα.
Για την περιοχή της Λάρισας να πούμε ότι συνήθως το χιόνι πέφτει με θερμοκρασίες από +0,5 έως -3,0 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται δηλαδή κατά κύριο λόγω βαρύ ή κανονικό χιόνι.
Κάποιες όμως περιπτώσεις όπως στις 21-12-2001 αλλά και την περίοδο 7 με 11-1-2017 χιονοπτώσεις σημειώθηκαν με -4 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Η ποιότητα του χιονιού τότε ήταν εμφανώς διαφορετική (σχεδόν ανάλαφρη) σε σχέση με το σύνηθες χιόνι που πέφτει στην περιοχή. Ήταν χαρακτηριστικές οι φράσεις που ακούστηκαν στις δύο αυτές περιπτώσεις ότι το χιόνι ήταν σαν αφρός και δεν μπορούσες να κάνεις εύκολα χιονόμπαλες. Αυτό οφειλόταν στην πολύ μικρή πυκνότητα του χιονιού (πολύ μικρής περιεκτικότητας σε νερό).
Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.
https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam
Με εκτίμηση
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος