Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 26ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών της 26ης Φεβρουαρίου 2020 τις επόμενες 14 ημέρες.

  3 έως 5 Μαρτίου.

 Πιθανότητα >90%  υψηλό βαρομετρικό θα καλύψει ολόκληρη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα τον καλό καιρό σε όλη τη χώρα και το βοριαδάκι στο Αιγαίο τις περισσότερες ημέρες. Θερμοκρασία χαμηλή το πρωί και το βράδυ με πιθανότητα παγετού αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα φτάνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

+++++++++++++

 6 έως 8 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 35%  βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης να κινηθεί γρήγορα προς την περιοχή της κεντρικής Τουρκίας και της Μαύρης θάλασσας. Θερμοκρασία στην αρχή σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια και ανατολικά τμήματα  της χώρας. Αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα το ανατολικό Αιγαίο και σποραδικά και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ασθενούς έντασης στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 Πιθανότατα 27%  βαρομετρικό χαμηλό από την Τυνησία θα κινηθεί βορειοανατολικά με προέκταση προς τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και νότια με μικρή πτώση στα βόρεια στο τέλος της παραπάνω περιόδου. Αρκετές βροχές στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική ενώ λιγότερες στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και το Αιγαίου.

 Πιθανότητα 25%   βαρομετρικό χαμηλό κεντρική Μεσόγειο θα εκφυλιστεί ενώ βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Συρτης θα κινηθεί νοτίως της Ελλάδας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και μόνο στη Βόρεια και βορειοανατολικά η Ελλάδα θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση στο τέλος της περιόδου. Βροχές μικρής έντασης και διαρκείας θα σημειωθούν στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα και αργότερα και στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

 Πιθανότητα 13%   βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα ενισχυθεί και θα διέλθει της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ειδικά στα νότια. Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος του Ιονίου της δυτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου ενώ γενικά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.

++++++++++++++++++

9  έως 13 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 37%  χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται σε ολόκληρη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη με τα νότια κράσπεδα του να επηρεάζουν και τη βόρεια Ελλάδα. Λίγα φαινόμενα άνευ σημασίας στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με περαιτέρω άνοδο στο τέλος της περιόδου.

 Πιθανότητα 23%  χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο  θα διέλθει αργά της χώρας μας προς την κεντρική Τουρκία. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα πέσει στις 12 και 13 του μήνα στην ανατολική και βόρεια χώρα με την επικράτηση βοριάδων. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν το Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

 Πιθανότητα 20%  ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Γένοβας θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας με κίνηση προς την κεντρική Τουρκία.  Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με μικρή πτώση στη βόρεια και δυτική Ελλάδα πρόσκαιρα.  Αξιόλογα φαινόμενα σε όλη τη χώρα που θα είναι έντονα σε τμήματα της Πελοποννήσου της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Θεσσαλίας της κεντρικής Μακεδονίας και των Δωδεκανήσων. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

 Πιθανότητα 20%  βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Κυκλάδων θα ενισχυθεί και θα κινηθεί αργά προς την κεντρική Τουρκία ενώ υψηλές βαρομετρικής πίεσης θα μεταφερθούν από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία χαμηλή μόνο στη Βόρεια Ελλάδα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και το Αιγαίο είμαι στο τέλος της περιόδου θα σημειώσει άνοδο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αξιόλογη μεταβολή του καιρού με πολλά φαινόμενα  σε όλη σχεδόν τη χώρα ενω χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ πρόσκαιρα στην Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ανοιξιάτικα μονοπάτια και αυτό από μόνο του δίνει μεγάλη ρευστότητα στην πορεία του καιρού.  Η ανάλυση του πολλαπλού  δείγματος που κάναμε σήμερα το πρωί  από τα τρία βασικά προγνωστικά μοντέλα δείχνει ότι για την περίοδο 3 έως 5 Μαρτίου έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο καιρός θα παραμείνει καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι αλλά χαμηλές νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Στη συνέχεια το διήμερο 6 με 8 Μαρτίου φαίνεται βαρομετρικό χαμηλό να αναπτυχθεί δυτικά-νοτιοδυτικά της χώρας μας κατά μεγάλη πιθανότητα (>90%).  όπως ακριβώς αναφέρουμε εδώ και 20 μέρες ότι θα δημιουργηθεί κοντά στις 7 με 10 του μήνα κάποιο βαρομετρικό χαμηλά δυτικά της χώρας μας αυτό θα γίνει από ότι φαίνεται πραγματικότητα.  Όταν όλοι ήταν σίγουροι πριν 15 ημέρες ότι ο καιρός θα είναι προς την Τουρκία και τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας εμείς γνωρίζαμε ότι στο τέλος θα δημιουργηθεί χαμηλό δυτικά της χώρας μας.  Επίσης η θερμοκρασία όντως μετά την πρόσκαιρη άνοδο θα σημειώσει πτώση μετά τις 7 του μήνα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας και πολύ πιθανόν να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Τέλος  για την περίοδο 9 με 13 Μαρτίου υπάρχουν αρκετά σενάρια ανοιχτά με το βασικό μοτίβο του καιρού να είναι η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού και πάλι δυτικά της χώρας μας.  Υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 80% να επηρεαστούν τα πεδινά τμήματα από αρκετές βροχές και μόνο στα βουνά να σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις ενώ υπάρχει και ένα μικρό μεν αλλά σεβαστό και σταθερό ποσοστό τις τελευταίες πολλές μέρες κοντά στο 20 με 25% οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *