Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 24ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινού δεδομένων της 24ης Φεβρουαρίου 2021 για τις επόμενες 14 ημέρες.

 4 έως 6 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 66%. Βαρομετρικό υψηλό επικρατεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και δίνει βοριάδες στην περιοχή της Ελλάδας και πτώση της θερμοκρασίας πρόσκαιρη στην ανατολική χώρα.  Αναμένονται ελάχιστα φαινόμενα σε τμήματα της ανατολικής Μαγνησίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης.

Πιθανότητα 34%. Βαρομετρικό υψηλό στην Κεντρική Ευρώπη και σχετικά χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην περιοχή της νότιας Τουρκίας θα δώσει λίγα ασθενικά φαινόμενα σε τμήματα της Εύβοιας της ανατολικής Στερεάς των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης και βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία υψηλής στην αρχή σε σημαντική πτώση στο τέλος της περιόδου σε όλη την ανατολική και νότια χώρα. Λίγα χιόνια στα ορεινά.

++++++++++++++

7 έως 11 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 25%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Τουρκία κινείται ανατολικά ενώ γρήγορα αναπτύσσεται νέο βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας μας το οποίο παραμένει για ένα διήμερο στο Ιόνιο και στη συνέχεια εκφυλίζεται προς την Αφρική. Σημαντική αλλαγή στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας με βροχές στα πεδινά καταιγίδες στο Ιόνιο και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση σταδιακή από τα βόρεια προς τα νότια ενώ στο τέλος της περιόδου αναμένεται σταδιακή άνοδος στα νότια τμήματα.

 Πιθανότητα 20%. Υψηλό βαρομετρικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενώ από τις 9 του μήνα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια και στη συνέχεια προς την περιοχή της Ρουμανίας. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου ολόκληρη τη δυτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσκαιρα  θα βρέξει και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της περιόδου με μικρή πτώση στα βόρεια στο τέλος αυτής.

 Πιθανότητα 20%. Υψηλό βαρομετρικό θα καλύπτει ολόκληρη  τη Μεσόγειο αλλά σταδιακά χαμηλό βαρομετρικό από την βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς τη Ρωσία και τη Μαύρη θάλασσα. Δεν αναμένεται να επηρεαστούν περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα κεντρικά και βόρεια το πρωί και το βράδυ θα ανέβει σημαντικά τις υπόλοιπες μέρες με την επικράτηση νότιου ρεύματος.

 Πιθανότητα 20%.  Χαμηλό βαρομετρικό στα βρίσκεται κατά διαστήματα στην περιοχή της Δωδεκανήσου και της ανατολικής Μεσογείου δίνοντας λίγα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη πτώση στην ανατολική και νότια χώρα με σταδιακή άνοδο στα δυτικά τμήματα.

 Πιθανότητα 15%.  Υψηλό βαρομετρικό αρχικά στην περιοχή της χώρας μας αλλά σταδιακά  θα διέλθει από τα βόρεια σύνορα μας βαρομετρικό χαμηλό ενώ στη συνέχεια νέο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί εκ νέου στην κεντρική Μεσόγειο με κίνηση προς τη χώρα μας. Θερμοκρασία γενικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα εκτός από την βόρεια και ανατολική χώρα που κατά διαστήματα θα σημειώνει πτώση. Θα σημειωθούν λίγα γενικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ μικρή είναι η πιθανότητα να επηρεαστούν και κάποια τμήματα της υπόλοιπης χώρας.  Λίγες χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Φαίνεται λοιπόν να επιβεβαιώνεται η πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική και βόρεια χώρα στο τέλος του μήνα και στις αρχές Μάρτη σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουμε δώσει εδώ και αρκετές ημέρες.  Για την περίοδο 4 με 5 Μαρτίου δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή του καιρού στη χώρα μας ενώ από κει και μετά υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Υπάρχει μία τάση του 55% για να μην αλλάξει ο καιρός σημαντικά αλλά υπάρχει και ένα 45% που δείχνει αλλαγή του καιρού είτε με βροχές  είτε με πιο χειμωνιάτικο μοτιβο.

Να ενημερώσω και μέσα από το  weathergroup.gr ότι δεν ασχολούμαστε και δεν απαντάμε σε μηνύματα σχετικά με το τι λένε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό άσχετοι με το αντικείμενο επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι.  Όποιος σέβεται τον εαυτό του βρίσκει 2-3 σοβαρές πήγες ενημέρωσης και δεν γίνεται γυρολόγος όλου του Facebook και του ίντερνετ.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *