Oδηγός αγοράς μετεωρολογικού σταθμού Davis.

Ο παρών οδηγός είναι ένα εργαλειο για όσους θέλουν να αποφύγουν ολη την ταλαιπωρία αλλά και τα χαμένα χρήματα. Είμαι ο ίδιος παθών πριν 10-15 χρόνια όταν δεν υπήρχε γνώση στην χωρα μας για μετεωρολογικούς σταθμούς ουτε τεστ αξιολόγησης αυτών των λίγων σταθμών που υπήρχαν. Έτσι αγόρασα 3 φορές μετεωρολογικό σταθμό πολύ ακριβούς από ελληνικά καταστήματα οι όποιοι είναι από τις γνωστές μάρκες που γνωρίζετε όλοι και δυστυχώς ακόμα αγοράζετε και χάνετε τα λεφτά σας μετά από 2-3 χρόνια καλής λειτουργιάς τους. Μόνο όσοι έχουν σχέση με ηλεκτρικά κυκλώματα και μπορούν να έχουν την γνώση να διορθώσουν μερικά προβλήματα κατάφεραν να επεκτείνουν την ζωή τέτοιων σταθμών. Ολοι οι άλλοι έχουν συνέχεια προβλήματα λήψης , αναβοσβηματα της οθόνης , πλημμελή μεταφορά δεδομένων στα λογισμικά (ο Θεός να τα κάνει λογισμικά) όταν χρειάζεται να ανοιγοκλείνει ο Η/Υ στον οποίο μεταφέρονται τα στοιχεία και πολλά πολλά ακόμα προβλήματα. Ευτυχώς το 2005 με την είσοδο του ιντερνέτ στο σπίτι μου άρχισα να βρίσκω πληροφορίες για Μ.Σταθμους να βρίσκω τα manual και να τα διαβάζω , να βρίσκω τις προδιαγραφές του κάθε σταθμού ακόμα και αυτών που είχα και είχαν παραδώσει το πνεύμα. Τότε κατάλαβα τι γκάφα έχω κάνει και πόσο μακριά από την αξιοπιστία βρισκόμουν τόσα χρόνια. Για καλή μου τύχη βρήκα ένα site το meteorologia.gr στο οποίο είχε τους πρώτους σοβαρούς σταθμούς σε μια λίστα με τα λινκ τους. Το όνομα αυτών Davis που δεν μου πολύ έλεγε και πολλά όταν τους είδα για πρώτη φορά. Διάβασα πολλά στοιχεία , κριτικές, προδιαγραφές , ξένα φόρουμ και κατάλαβα ότι εδώ έχουμε κατι διαφορετικό σε σχέση με όλους τους άλλους. Τελικά μετά από ένα χρόνο ψαξίματος (μιας και τα λεφτά ήταν και πάλι πολλά) αποφάσισα και έκανα την παραγγελία από ελληνικό κατάστημα το οποίο και ευχαριστώ για την άψογη εξυπηρέτηση. Στη συνέχεια βεβαία έκλεισε και νέα καταστήματα έγιναν reseller των σταθμών Davis.

Ο βασικός μου σταθμός δουλεύει από τον Ιανουάριο του 2006 ανελλιπώς χωρίς ΠΟΤΕ να είχα πρόβλημα κατεβάσματος των στοιχείων στον Η/Υ αλλά και στο ανέβασμα στη σελίδα μου έχω. Τα έξοδα συντήρησης για 9 χρόνια λειτουργιάς είναι περίπου 150-200ευρω , περίπου 50ευρω για 2 φορές αλλαγή του ανεμιστήρα που ανανεώνει τον αέρα μέσα στον κλωβό και που πρέπει να αλλάζει ανά 3-4 χρόνια μιας και παραδίνει το πνεύμα κάποια στιγμή και 100ευρω περίπου σε αλλαγή ανεμομέτρου μια και χάθηκε η ένδειξη έντασης ανέμου από την κονσόλα. Προσθέτω και άλλα 50ευρω σε μπαταριές και λοιπά μικροπράγματα που έχω χρησιμοποιήσει στο καθάρισμα του σταθμού κάθε δυο χρόνια από σκόνες και λάσπες. Βεβαία με την ευκαιρία το ανεμόμετρο που ήρθε ήταν το καινούριο πιο σταθερό της εταιρείας και έτσι έχουμε ακόμα σωστότερες μετρήσεις. Έχουμε δηλαδή ένα κόστος 20-25ευρω το χρόνο που είναι απειροελάχιστο. Βέβαια η αγορά των αναλώσιμων γίνεται από το εξωτερικό σε χαμηλότερη τιμή αλλά και πάλι τουλάχιστον για μένα δεν είναι μεγάλο ποσό μια αλλαγή ενός ανεμιστήρα ανά 3-4 χρόνια (40-60ευρω), κάποιας μπαταρίας επαναφορτιζόμενη κόστους (10-15ευρω) και κάποια βλάβη που λογικό είναι να συμβεί σε βάθος χρόνου. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις για ολική βλάβη και αχρήστευση του σταθμού από όσους ιδιοκτήτες εχω διαβάσει σε διάφορα φόρουμ αλλά και γνωστούς στην Ελλάδα.

Μετά από αυτά τα αρκετά αλλά μάλλον χρήσιμα θα κάνω μια αναλυτική παρουσίαση των σταθμών Davis μιας και υπάρχουν μοντέλα για όλα τα βαλάντια αρκεί να υπάρχει η σκέψη ότι ότι δίνεις παίρνεις και την διάρκεια που θέλουμε να έχει ο σταθμός μας. Διαβάστε προσεκτικά και το τελευταίο κομμάτι για να αποφύγετε μερικές παγίδες αν κάνετε αγορά από εξωτερικό. Τα μοντέλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι:
Davis Pro 2 , 24hrs fan aspirated (θα ονομάζεται για συντομία vp2 fan)

Davis Pro 2 , passive shield (θα ονομάζεται για συντομία vp2)

Davis Vue , passive shield (θα ονομάζεται για συντομία vue).

Τα 2 πρώτα μοντέλα είναι ουσιαστικά τα ίδια μοντέλα με διαφορετικό κλωβό προστασίας με το πρώτο να έχει πιο μεγάλη ακρίβεια αφού διαθέτει ανεμιστηρι για να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στον κλωβό.

Οι δυο εικόνες που ακολουθούν δείχνουν την διαφορά των δυο μοντέλων.


Εικόνα 1 . Davis vp2 fan aspirated.


Εικόνα 2. Davis vp2 passive shield.

Tο πρώτο μοντέλο λόγω του παραπάνω μηχανισμού είναι και ακριβότερο αλλα είναι και το πιο ακριβές στη μέτρηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Οι αποκλίσεις βεβαια δεν είναι πολύ μεγάλες και συνήθως κάτω από τον 1 βαθμό Κελσίου. Αυτοί οι σταθμοί( και τα 2 πρώτα μοντέλα) έχουν το πλεονέκτημα της τοποθέτησης του ανεμόμετρου σε στύλο διπλα από τον υπόλοιπο σταθμό και ετσι μπορούν να ακολουθηθούν τα στάνταρ του WMO(παγκοσμίου μετεωρολογικου οργανισμου) που θέλει τον σταθμό στα 2μ από το εδαφος και το ανεμομετρο στα 5-10μ ύψους ανάλογα της δυνατότητας που υπάρχει για να στηριχθεί επαρκώς ο ιστός. Οι ερασιτέχνες βεβαία τοποθετούν τον σταθμό και σε ταράτσες και σε έδαφος ανάλογα της δυνατότητας που υπάρχει. Οι διαφορές στην ακρίβεια είναι μικρές αν ακολουθηθούν μερικοί βασικοί κανόνες που δεν είναι της στιγμής να αναλυθούν.


Εικόνα 3. Ορθη τοποθέτηση μετεωρολογικου σταθμού και ανεμόμετρου.

Το ανεμόμετρο έχει καλώδιο 12 μέτρων που συνδέεται με τον ISS(καρδιά του σταθμού) που στέλνει τα δεδομένα στη κονσόλα που έχουμε κάπου μέσα στο σπίτι/γραφείο . Υπαρχει βεβαία η δυνατότητα με το ανάλογο τίμημα να υπάρχει ασύρματη μεταφορά της ενδειξης του ανέμου στον ISS αλλά δεν την θεωρώ κάτι τόσο υποχρεωτικό αφού συνήθως τα 12μ καλώδιο επαρκούν μιας και το ανεμόμετρο μπαίνει κάπου διπλά από τον υπόλοιπο σταθμο.

Επίσης έχουμε και μια άλλη διαφορά στους 2 πρώτους σταθμούς. Ο vp2 fan βγαίνει μονο σε ασύρματο μοντέλο και όπως είπαμε είναι ότι πιο καινούριο υπάρχει σε ακρίβεια και ευκολια. Ο vp2 βγαίνει και σε ασύρματο μοντελο αλλα και σε ενσυρματο ανάλογα την επιθυμια και την οικονομική ευχερεια. Τα ασύρματα μοντελα είναι ακριβότερα. Όταν μιλαμε για ασυρματα και ενσύρματα εννοούμε μεταξύ του ISS που είναι διπλά από το βροχομετρο και την κονσόλα που έχουμε μέσα στο σπίτι/γραφείο.

Τελος αυτά τα 2 πρώτα μοντέλα έχουν ακριβως τις ίδιες δυνατότητες επεκτάσεων αισθητήρων όπως

Ηλιακό αισθητήρα

UV αισθητήρα

Θερμοκρασια εδαφους

Υγρασια εδαφους

Πρόσθετο αισθητήρα θερμοκρασίας

Πρόσθετο αισθητηρα υγρασίας

Από κάποιους από αυτούς παράγονται και άλλα στοιχεία και καταγράφονται όπως η διάρκεια ηλιοφάνειας και η εξατμισοδιαπνοη που είναι χρήσιμα για αγρότες. Ο σταθμός μου κάνει καταγραφή ωρών ηλιοφάνειας αλλά και εξατμισοδιαπνοης με την χρήση του ηλιακό αισθητήρα.

Αυτή τη στιγμη τα ετοιμα μοντελα που υπαρχουν στην αγορα είναι συνοπτικα τα:

Ο μετεωρολογικος μας σταθμός στην περιοχή ΑΤΑ είναι μοντέλο 6153 και αργότερα αγόρασα τον ένα ηλιακό αισθητήρα και έτσι είναι σαν 6163 πια. Παράγω διάφορες παραμέτρους που είναι χρήσιμοι για το επάγγελμα μου και τους αγρότες που ενημερώνω.

========================================================================

Ο επόμενος σταθμός είναι το νούμερο 3 που είναι το πιο καινούριο μοντέλο της φίρμας και ήρθε για να καλύψει το κενό και να ανταγωνιστεί τις άλλες φίρμες που έκανα εκτενή αναφορά στην αρχή. Λέγεται Davis Vue, passive shield. Εδώ τα πράγματα είναι πιο άπλα και πιο εύκολα. Είναι το φθηνότερο μοντέλο που εχει και αυτός αποκλίσεις έως 1 βαθμό τις περισσότερες μέρες σε σχέση με τον Vp2 fan-aspirated. Ουσιαστικά έχει τις ίδιες αποκλίσεις με τον Vp2 μιας και τα δυο αυτά μοντέλα έχουν μη αεριζόμενο κλωβό προστασίας. Επίσης ο σταθμός είναι ένα κομμάτι και έχει διαφορές στην κατασκευή όπως βλέπετε πιο κάτω και στην εικόνα.


Εικόνα 4. Davis Vue , passive shield.

Ο ανεμοδείκτης , το ανεμόμετρο , το βροχόμετρο και ο κλωβός προστασίας είναι σε ένα κομμάτι και έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει το ανεμόμετρο σε υψηλότερο σημείο ώστε να αποφεύγονται εμπόδια. Η μόνη λύση είναι να μπει όλος ο σταθμός σε υψηλό ιστό. Αυτόν τον σταθμό τον προτείνω περισσότερο για ανοιχτό χώρο αν η εγκατάσταση γίνει σε χωριό ή σε ταράτσα που να μην έχει υψηλά εμπόδια αν μιλάμε για πόλη με κτίρια. Επίσης τα βροχόμετρο λόγω διαφορετικής κατασκευής είδαμε σε τεστ που διενεργήσαμε ότι χάνει ένα 5% τουλάχιστον σε βροχές μεγάλης ραγδαιοτητας και καταιγίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε και 10% απόκλιση αλλά ήταν πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Σε σταθερές και ελαφριές /μέτριες βροχές η απόκλιση είναι μηδαμινή. 

Από το 2012 στο δυναμικό μας υπάρχει και αυτό το μοντέλο( 6250 Davis Vue) που μάλιστα μπήκε σε τεστ για ένα χρόνο διπλά διπλά με τον επίσημο Davis pro2 fan aspirated 6163 μοντέλο και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε σύντομα σε νέο άρθρο.

Οι τιμές αν και έχουν διαφορές στα λίγα καταστήματα που υπάρχουν στην χώρα μας με σταθμούς Davis PRO2 κυμαίνονται από 950 έως 1800 ευρώ για τα παραπάνω μοντέλα και επιπρόσθετα και υποχρεωτικά άλλα 200-250 ευρώ το σόφτγουερ της Davis μιας και μαζί δίνεται και η καρδία του συστήματος η datalogger που καταγράφει τα στοιχεία και στη συνέχεια μπορεί να ανέβουν στον διαδίκτυο. Οπότε το κόστος αυτή την στιγμή μπορεί να αγγίξει τα 2000 ευρώ για τα ακριβότερα μοντέλα και 1150 ευρώ για τα φθηνότερα.

Το φθηνότερο μοντέλο Davis Vue κοστίζει περίπου 480-500 ευρώ και αλλα 180-200 ευρώ το υποχρεωτικό σόφτγουερ οπότε έχουμε ένα σύνολο 650-700 ευρώ περίπου.

Δυστυχώς και η αγορά από την ευρωπαϊκή αγορά δεν έχει μεγάλες διαφορές και σε περιπτώσεις είναι και ακόμα πιο ακριβά. Πιο συμφέρουσα λύση είναι να γίνει από Αμερική και με κάποιο τρικ ή νόμιμο τρόπο να γλυτώσει κάποιος το τελωνείο. Αν μπορέσει να το κάνει αυτό το κόστος είναι περίπου στο 70-80% των παραπάνω τιμών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
1) Οι αγορές από Αμερική θέλουν προσοχή διότι τα μοντέλα βγαίνουν σε αμερικάνικη έκδοση με διαφορετική συχνότητα μετάδοσης και το σημαντικοτερο με αμερικανικές μονάδες μέτρησης( ίντσες , βαθμοί Φαρενάιτ κτλ). Οπότε ζητάμε πάντα το Ευρωπαϊκό μοντέλο (ΕU) ή το αμερικανικό μοντέλο αλλά με ΜΕΤΡΙΚΟ σύστημα μονάδων ώστε να έχουμε βαθμούς Κελσίου , και βροχή σε χιλιοστά. Ευτυχώς η διαφορετική συχνότητα μετάδοσης δεν έχει δώσει προβλήματα σε πολλά παιδιά που έχουν πάρει το αμερικανικό μοντέλο. Αρκεί να έχει μετρικές μονάδες ώστε να μας κάνει τη ζωή εύκολη.

2) Για τελείως αρχάριους ή για άτομα που δεν έχουν τον χρόνο και την διάθεση να καθαρίζουν και να ελέγχουν τον σταθμό τους ανά έτος ή ανα 2 ετη καλό θα είναι να μην αγοράσουν μοντέλα με ανεμιστηρι (fan-aspirated). Αυτά τα μοντέλα δίνουν και τις σωστότερες τιμές αλλά θέλουν παρακολουθηση για την λειτουργία του ανεμιστήρα μετά τον 3ο χρόνο και την αλλαγή αυτού σε περίπτωση παύσης του. Νομίζω κάποιες αποκλίσεις στη θερμοκρασία μπορούν να γίνουν ανεκτές με κέρδος την μη συχνή συντήρηση του σταθμού σε αυτά τα μοντέλα. Βέβαια όλα τα μοντέλα θέλουν ένα βασικό καθάρισμα για σκόνες και πιθανά βουλώματα του βροχόμετρου από έντομα , λάσπες και λοιπές ουσίες αλλά αυτό μπορεί να γίνει και ανά 2ετια και χωρίς να θέλει ιδιαίτερο χρόνο. Για τους πιο φανατικούς της ακρίβειας σαν τον υποφαινόμενο και με το μεγάλο μεράκι στις μετρήσεις τα μοντέλα Vp2 fan-aspirated είναι μονόδρομος έστω και αν κοστίζουν πιο πολύ.

Αυτή είναι η 1η έκδοση του οδηγού αγοράς μετεωρολογικού σταθμού Davis. Νομίζω είναι τα βασικά και σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ένας μελλοντικός αγοραστής Σταθμού. Ο ίδιος δεν έχω καμία σχέση με την Davis και κανένα οικονομικό όφελος από την προώθηση των σταθμών. Είναι απλά δική μου άποψη μετά από πολλά χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το χόμπι και σεβόμενος τα χρήματα σας. Μακάρι και το 2000 να υπήρχε κάποιος να με συμβουλέψει και να γλιτώσω αρκετά χρήματα και πολλές ώρες στενοχώριας όταν αυτοί παράδωσαν το πνεύμα.

Όποιος κατέχει μετεωρολογικό σταθμό Davis και θα ήθελε να τον ανεβάσει στο διαδίκτυο μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας στο meteovas79@yahoo.gr  ώστε να τον εισάγουμε στο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του weathergroup.gr

 Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μετεωρολογικό σταθμό Davis και στη συνέχεια να τον ανεβάσεις στο διαδίκτυο μπορεί και πάλι να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας ώστε να τον εισάγουμε στο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του weathegroup.gr

 Μετά από συνεννόηση είναι δυνατή η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού από  το συνεργείο του weathergroup.gr σε κατάλληλο σημείο μακριά από  σκεπές, άσφαλτο και εμπόδια και ανέβασμα των δεδομένων στο site μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *