Μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού των επόμενων 4 εβδομάδων στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

 21  Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου

 Αναμένεται ο δείκτης NAO να παραμείνει σε θετικές τιμές στην αρχή της περιόδου με  σταδιακή κίνηση προς το τέλος της εβδομάδας προς ουδέτερες ή αρνητικές τιμές. Αντικυκλώνας θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με αρκετά πιθανή τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τμήματα της Ουκρανίας της Πολωνίας της Γερμανίας και δευτερευόντως της Ιταλίας της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή της περιόδου ενώ χαμηλές στο τέλος αυτής με κάποιες χιονοπτώσεις να σημειώνονται σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως στα βόρεια Βαλκάνια και δευτερευόντως στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέραμε πιο πάνω.

++++++++++++++++

 1η Μαρτίου έως 7 Μαρτίου.

 Αναμένεται ο δείκτης ΝΑΟ να πέσει σε ουδέτερες και σταδιακά και σε αρνητικές τιμές. Θα συνεχιστεί η εγκαθίδρυση αντικυκλώνας στη δυτική και βόρεια Ευρώπη με σημαντικές πιθανότητες να κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική Σκανδιναβία και τη Ρωσία νοτιότερα προς τις περιοχές της Πολωνίας Γερμανίας Ιταλίας και βαλκανικής. Σημαντική είναι η πιθανότητα να υπάρξει κάποια εκτεταμένη ψυχρή εισβολή με ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο.  Αν συμβεί αυτό που είναι αρκετά πιθανό θα υπάρξει νέος γύρος αρκετών χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα της Ιταλίας της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων αφού πρώτα θα έχουν επηρεαστεί όπως είπαμε και άλλες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα κάποιο κύμα ψύχους να επηρεάσει και την περιοχή της Μαύρης θάλασσας αλλά και της Τουρκίας μέσα σε αυτό το διάστημα.

++++++++++++++

8 με 14 Μαρτίου.

 Αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία αρκετά σταθερή τάση. Το βασικό είναι ότι ο ΝΑΟ θα βρίσκεται σε ουδέτερες και ελαφρώς θετικές τιμές αυτή τη βδομάδα. Επίσης είναι σχεδόν σίγουρη  η επικράτηση σχετικά χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη δυτική και βόρεια Ευρώπη με τον Άντικυκλώνα να μεταφέρετε ανατολικότερα στην περιοχή της Ρωσίας και πιθανόν και στη βαλκανική και τη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι θα επέλθει ανοιξιάτικος καιρός στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης ενώ και οι ψυχρές εισβολές θα επηρεάζουν κατά βάση ανατολικότερα τμήματα εκτός Ευρώπης. Υπάρχει πάντως μία μικρότερη πιθανότητα πρόσκαιρα κάποιο σύντομο κύμα κρύου να επηρεάσει και την περιοχή της βαλκανικής της Ουκρανίας και της ανατολικής Σκανδιναβίας μέσα σε αυτό το διάστημα.

+++++++++++++++

14 με 21 Μαρτίου.

 Δυστυχώς για αυτό το διάστημα υπάρχουν αρκετά περιορισμένα δεδομένα και δεν μπορούμε να εξάγουμε κάποια βασική τροχιά των ψυχρών εισβολών. Μία πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα κυμαίνεται σε ουδέτερες και οριακά θετικές τιμές το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της εβδομάδας. Επίσης υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ανάπτυξης και αντικυκλώνας εμποδισμού στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με πιθανότητα κάποιων ψυχρών εισβολών που θα απασχολήσουν κυρίως το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Όπως είπα όμως υπάρχουν κι άλλες πιθανότητες και άλλα σενάρια ανοιχτά για παραμονή του ψύχους κυρίως στα βορειοανατολικά της Ευρώπης χωρίς αυτό να έχει σημαντικές πιθανότητες να κινηθεί προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.  Αναμένουμε σε λίγες μέρες τα καινούργια στοιχεία για να σας ενημερώσουμε για αυτό το διάστημα.

ΠΗΓΗ: NOAA

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

One thought on “Μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού των επόμενων 4 εβδομάδων στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *