Σύνοψη κακοκαιρίας ”Μήδειας” Αναλυτικά στοιχεία και περιγραφή του φαινομένου (χάρτες).

Σύνοψη κακοκαιρίας ”Μήδειας”

 13 έως 17 Φεβρουαρίου 2021.

 Αντικυκλώνας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη μετέφερε πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τα βάθη της Ρωσίας προς την κεντρική και νότια Ευρώπη το παραπάνω διάστημα. Όπως βλέπετε στο χάρτη κομμάτι της ψυχρής μάζας κινήθηκε προς την κεντρική Μεσόγειο και σε συνδυασμό με τα ζεστά νερά αναπτύχθηκε βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε γρήγορα προς το κεντρικό Αιγαίο και αργότερα προς την ανατολική Μεσόγειο.  Σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ δευτερεύουσα διαταραχή την Τρίτη και την Τετάρτη έδωσε χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς κατά τόπους πυκνές ιδιαίτερα στην Αθήνα τη Χαλκίδα και τη Θήβα.

 Στο πρώτο μέρος της κακοκαιρίας ο καιρός συμπεριφέρθηκε αποκλειστικά σαν καιρός βορείου Ελλάδας με αποτέλεσμα το δυτικό ρεύμα να επικρατήσει στην πεδιάδα της Θεσσαλίας και να χιονίσει έντονα το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες διατάξεις ο βορειοανατολικός άνεμος δεν ευνοείται ιδιαίτερα και έτσι αν και έδωσε δυναμικο παρον σε κάποια τμήματα όπως στο Συκούριο δεν επηρέασε το ίδιο την περιοχή της Αγιάς την περιοχή της Κάρλας και της Μαγνησίας αφού δεν μεταφέρθηκαν μεγάλα ποσά υγρασίας προς αυτές τις περιοχές και δεν σημειώθηκαν σχεδόν καθόλου αξιόλογες χιονοπτώσεις. 

 Στον επόμενο χάρτη φαίνεται με κόκκινο χρώμα και χιονοκάλυψη που υπήρχε στη Θεσσαλία το πρωινό της 16ης Φεβρουαρίου ενω με την άσπρη διαγράμμιση οι περιοχές που σημειώθηκαν ελάχιστα ή και καθόλου εκατοστά χιονοστρωσης.  Πάνω στο χαρτη είναι σημειωμένες σε εκατοστά οι τιμές που δώσατε όλοι εσείς από τα πολλά σημεία της Θεσσαλίας για το ύψος του χιονιού στην περιοχή σας.

  Θερμοκρασιακά το προχωρημένο της εποχής δεν άφησε πολλά περιθώρια για ”εντυπωσιακά” χαμηλές θερμοκρασίες και διαδοχικές ημέρες με ολικό παγετό.  Εντούτοις στις 14 του μήνα οι περισσότερες περιοχές της πεδιάδας με τη συνεχή χιονόπτωση και το μέγιστο της ψυχρής εισβολής σημείωσαν ολικό παγετό. 

 Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία κυμάνθηκε

Καλαμπάκα -5 έως -3°C

Ελασσόνα -5 έως -3°C

Τρίκαλα  – 4 έως -2°C

Φάρσαλα  – 4 έως -1°C

Xαρά Φαρσάλων – 4 έως -1°C

Πλατανούλια Λάρισας – 4 έως -1°C

Μουζάκι Καρδίτσας – 4 έως -1°C

Αγία -3 έως -1°C

Ζαγορά Μαγνησίας -3 έως -1°C

Γόννοι Λάρισας -3 έως -1°C

Συκούριο Λάρισας -3 έως -1°C

Λάρισα -2 έως -1°C

Νεσσωνας Λάρισας -2 έως -1°C

Γοννοι Λάρισας -2  έως -1°C

Χάλκη Λάρισας – 3 έως 0°C

Καρδίτσα -3 έως 0°C

Βόλος Πεδίο του Άρεως -3 έως +3°C

Βόλος -2 έως +4°C

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τις απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν αυτό το διάστημα στους μετεωρολογικός σταθμός της Θεσσαλίας.  Μετά από συγκέντρωση των στοιχείων έχουμε τις εξής ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας.

 Φάρσαλα  -14,2°C

 Περτούλι Τρικάλων -13,3°C

Καρδίτσα -11,3°C

 Ελασσόνα -9,3°C

 Λάρισα ΕΜΥ -8,4°C

 Μουζάκι Καρδίτσας -8,4 °C

 Πλατανούλια -7,6°C

Τρίκαλα -6,8°C

 Αγία -6,8°C

 Νέσσωνας -6,6°C

 Καλαμπάκα -6,5 °C

 Γόννοι -6,4°C

 Χάλκη -6,0°C

 Πλατύκαμπος -6,0°C

Λάρισα πολη -5,8°C

Χαρά -5,8°C

Συκούριο -5,7°C

Βόλος  Πολυτεχνείο -2,8 °C

 Βόλος -1,9°C

 Ζαγορά Μαγνησίας -3,4°C

 Πορταριά Μαγνησίας -4,1°C

 Μακρινίτσα Μαγνησίας -6,4°C

 Σκιάθος +1,7°C

 Σκόπελος +1,5°C

 Αλόννησος +1,1°C

Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει μέσω ραδιοφώνου, μέσω τηλεόρασης αλλά και μέσα από  το weathergroup.gr ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην πεδιάδα λόγο τους χιονοσκεπους εδάφους θα έπεφταν πολύ χαμηλά και ενδεχομένως και κάτω από τους -8 με -10°C.  Αυτό συνέβη στις κλειστές πεδιάδες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων που είχαν και το περισσότερο χιόνι όπως βλέπετε στον παραπάνω χάρτη χιονοστρωσης. 

 Η δευτερεύουσα  διαταραχή  όπως τη βλέπετε στο βόρειο Ιόνιο είναι αυτή που μετέφερε το απόγευμα της 14 Φεβρουαρίου  υγρασία εκ νέου προς την Ήπειρο την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία με νέες χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας αλλά μεγαλύτερης σφοδρότητας. Ενισχύθηκε όμως εκ νέου ο δυτικός άνεμος σε κάποιες περιοχές και έδρασε κατασταλτικά από το να πέσουν οι θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις επόμενες βραδιές.

 Ήδη όμως οι – 7 έως – 14 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν στην πεδιάδα έχουν δημιουργήσει σημαντικές ζημιες που θα φανερωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *