Σχηματική απεικόνιση της πορείας των ψυχρών εισβολών για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα μας.

 Πρέπει να τονίσουμε την πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε η προηγούμενη εκτίμηση μας πιάνοντας επακριβώς στις ημερομηνίες τις έντονες ψυχρές εισβολές που δέχτηκε πρώτα η δυτική και κςντρική Ευρώπη και στη συνέχεια τα Βαλκάνια και η χώρα μας. Ευελπιστούμε και η νέα εκτίμηση  που αναρτούμε να  αγγίξει το ίδιο εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας.

Μελετήσαμε όλα τα προγνωστικά στοιχεία που λάβαμε σήμερα το ξημέρωμα για την πιθανή πορεία του καιρού τις επόμενες 3 εβδομάδες στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.  Συνεχίζεται το ενδιαφέρον του καιρού για μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου αΑλλά και της χώρας μας σύμφωνα με τα τελευταία μακροπρόθεσμα  δεδομένα.

Για την εβδομάδα 15-21 του μήνα αναμένεται το ψύχος να περιοριστεί στη βορειοανατολική Ευρώπη και μόνο πρόσκαιρα στην αρχή της περιόδου θα επηρεάσει την περιοχή της Ελλάδας  και της Τουρκίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χιονοπτώσεις και παγετό.

 

Για την εβδομάδα 22 με 28 Φεβρουαρίου ο πυρήνας του ψύχους να παραμείνει στην ανατολική Ευρώπη αλλά όπως βλέπετε και στο χάρτη να μεταφερθεί λίγο νοτιότερα έως και τη Μαύρη θάλασσα.  Η ανάπτυξη Αζορικου και Σκανδιναβικού αντικυκλώνας δίνει μεγάλες πιθανότητες να σημειωθούν ψυχρές εισβολές στα Βαλκάνια τμημάτων της κεντρικής Ευρώπης και πιο πιθανό της Τουρκιας.  Η χώρα μας φαίνεται να έχει κάποιες πιθανότητες να δεχθεί μία  ψυχρή εισβολή στο παραπάνω διάστημα χωρίς να γνωρίζουμε από τώρα τα χαρακτηριστικά αυτής. Θα έδινα  20-30-50% τις πιθανότητες για να επηρεαστεί η δυτική και βόρεια η η ανατολική και νότια χώρα η η την Τουρκία.  Επισημαίνουμε ότι όταν εννοούμε ψυχρή εισβολή εννοούμε πτώση της θερμοκρασίας και όχι απαραίτητα χιονοπτώσεις.  Το αν θα δημιουργηθεί κάποιο βαρομετρικό χαμηλό ή όχι θα το γνωρίζουμε στις πολύ κοντινές ημέρες και όχι από σήμερα.

 

Για την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου τα σενάρια φαίνεται και πάλι είναι σχετικά σταθερά. Το ψύχος που θα έχει στρατοπεδεύσει σε όλη την ανατολική Ευρώπη και πιθανόν να είναι και ισχυρό δίνει μεγάλες πιθανότητες να κατέβει σε τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και κυρίως σε τμήματα της Βουλγαρία, Ελλάδας Ιταλίας, Γερμανίας, Σερβίας, Ρουμανίας Πολωνίας κατά κύριο λόγο. Μικρές αλλά υπαρκτές πιθανότητες πρόσκαιρα να επηρεάσει κάποιες λίγες μέρες και τμήματα της σκανδιναβίας, της περιοχής της μεγάλης Βρετανίας και πιθανόν της Γαλλίας. Για την περιοχή της Ελλάδας φαίνεται ότι εκείνο το διάστημα έχει αρκετό ενδιαφέρον με πολύ πιθανές εξάρσεις κρύου που δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες (70%) να επηρεάσουν στην δυτική και βόρεια Ελλάδα καθώς και την Ιταλία  και λιγότερο (30%) τμήματα της ανατολικής Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας. Επισημαίνουμε ότι όταν εννοούμε ψυχρή εισβολή εννοούμε πτώση της θερμοκρασίας και όχι απαραίτητα χιονοπτώσεις.  Το αν θα δημιουργηθεί κάποιο βαρομετρικό χαμηλό ή όχι θα το γνωρίζουμε στις πολύ κοντινές ημέρες και όχι από σήμερα.  

Αναμένουμε και τα προγνωστικά μοντέλα να δείξουν αυτήν την πορεία του καιρού σε λίγες ημέρες για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας. Σε λίγες μέρες θα έχουμε τα καινούργια δεδομένα για την πορεία του καιρού τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες στην Ευρώπη οπότε  θα αναρτηθεί νέο άρθρο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει” στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Weathergroup.gr

 Η εγγύηση για τον καιρό!!

2 thoughts on “Σχηματική απεικόνιση της πορείας των ψυχρών εισβολών για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα μας.

  1. Ευγενία says:

    Ευχαριστούμε Βασίλη για την κατατοπιστική ενημέρωση για τόν καιρό, θά περιμένουμε τά νεώτερα!!Να είσαι καλά!! Ευγενία Κόρινθος

  2. Pingback: Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 18ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *