Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 13-14/2/2021 (+χάρτης βροχής- χιονιού)

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021.

Προβλέπεται σταδιακή μεταβολή του καιρού στο Ιόνιο στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και γρήγορα σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα. Από το απόγευμα θα επεκταθούν τα φαινόμενα στις Κυκλάδες στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και τη Θράκη. Βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στα πεδινα τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και των νησιωτικών  τμημάτων ενώ χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές θα σημειωθούν στη δυτική και  κεντρική Μακεδονία στη Θεσσαλία εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές  του νομού Λάρισας και Μαγνησίας στις Σποράδες στο νομό Φθιώτιδος έως χαμηλά υψόμετρα(>400m) καθώς και στα ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου από τα 1100 με 1200 μέτρα.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας από 700 με 800 μέτρα υψόμετρο.  Αναμένεται αξιόλογη χιονόστρωση όχι μόνο στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πεδινές περιοχές (<250μ υψόμετρο) της Θεσσαλίας της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονιας και της Θρακης. 

  Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ ενω στα νότια τμήματα έως 5 ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ ενώ αργά το βράδυ θα ενισχυθούν σημαντικά  στα βόρεια τμήματα αυτών έως και τα 9 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί γενικά στη Μακεδονία τη Θεσσαλία και τη Θράκη από -7 έως 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα από 0 έως 10 ενώ στα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα έως 13 με 14 βαθμούς.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά τοπική συννεφιά με λίγες ασθενείς βροχές στις Σποράδες και τοπικές ομίχλες στην Πίνδο αλλά από τις πρωινές ώρες και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις από τα 100 μέτρα υψόμετρο και πάνω στο εσωτερικό της πεδιάδας ενώ στην περιοχή του Αλμυρού των παραλιών του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και τις Σποράδες πάνω από τα 400 με 700 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα από τις μεσημεριανές ώρες και μετά θα ενταθούν σε όλες τις περιοχές και τα χιόνια σταδιακά πρώτα στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας και στη συνέχεια και στο νομό Λάρισας θα επεκταθούν και στις απόλυτα πεδινές περιοχές  ενώ στο νομό Μαγνησίας θα συνεχίζει να βρέχει στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 400 με 600 μέτρα. Έως αργά το βράδυ αναμένεται χιονόστρωση στις περισσότερες πεδινές περιοχές (<250μ υψόμετρο) της πεδιάδας μεταξύ 2 και 10 cm  ενώ σε περιοχές πάνω από τα 300 με 400 μέτρα η χιονόστρωση θα είναι μεγαλύτερη. Πιο υψηλά θα είναι τα υψόμετρα χιονοστρωσης στο νομό Μαγνησίας θα ξεκινάει από τα 800 μέτρα και πάνω.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά λίγη τοπική συννεφιά γρήγορα θα αυξηθεί και από τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι πού από το απόγευμα και μετά θα ενταθεί.  Αναμένεται μικρή χιονόστρωση κυρίως τις βραδινές ώρες.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ εξασθένηση ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ και άλλα το βράδυ 7 μποφόρ στις Σποράδες και στα πεδινά τμήματα μεταβλητοί ασθενείς.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 0 με 5°C

 Τρίκαλα  – 1 με 4°C

 Καρδίτσα – 1 με 4°C

 Βόλος 2 με 7°C

 Καλαμπάκα – 1 έως 3°C

 Ελασσόνα  -1 με 4°C

 Αγία 0 με 4°C

 Φάρσαλα – 1 με 4°C

 Σποράδες 6 με 10°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021.

Αρχικά προβλέπεται στη στην Ήπειρο (πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο), την Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία τα νησιά του βορειοανατολικου Αιγαίου και το νομό Φθιώτιδας νεφώσεις με χιονοπτώσεις έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές.Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα με σημαντική χιονόστρωση στις περισσότερες περιοχές αυτών των διαμερισμάτων. Σταδιακά μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε περιοχές της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης.  Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές κατά περιόδους χιονόνερο στις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα αργά το βράδυ σε χαμηλά υψόμετρα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου αλλά των νόμων Βοιωτίας και Εύβοιας πάνω από τα 100 με 200 μέτρα υψόμετρο.Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα καθώς και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νότιοι 5 με 6 ενώ στο βόρειο Αιγαίο  βορειοανατολικοί 9 και πιθανόν και 10 μποφόρ  και ως αργά το βράδυ θα επεκταθούν και στα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου.

 Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της  Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς από – 9 έως + 2 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από -2 έως 7 ενώ στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νότια της Πελοποννήσου θα φτάσει τοπικά τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές έως και τις απογευματινές ώρες όπου θα ξεκινήσουν σταδιακά να εξασθενουν κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Χιονόνερο θα σημειώθει στις Σποράδες και πιθανόν σε κάποια παραθαλάσσια τμήματα του νομού Μαγνησίας.  Αναμένεται σημαντική χιονόστρωση σε πολλές πεδινές περιοχές του νομού Τρικάλων, Καρδίτσας στην περιοχή Φαρσάλων Ελασσονας και Αγίας ενώ μικρότερη αλλά ικανή να δημιουργήσει προβλήματα θα σημειωθεί σε τμήματα της Λάρισας, του Βελεστίνου του Αλμυρού και του Βόλου.

 Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες έως και τις μεσημεριανές ώρες ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.  Αναμένεται αξιόλογη χιονόστρωση και στην πόλη με πιθανότητα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν  βορειοανατολικοι και 7 με 8 μποφόρ στις Σποράδες και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ , ανατολικοί βορειοανατολικοι στα παραθαλάσσια τμήματα και τις ορεινές περιοχές 4 μποφόρ ενώ στις πεδινές θα είναι γενικά βόρειοι  2 με 3 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα -2 με 2°C

 Τρίκαλα -3 με 2°C

 Καρδίτσα -3 με 2°C

 Βόλος -1 με 3°C

Καλαμπάκα  -5 με 0°C

Ελασσόνα -4 με 0°C

Φάρσαλα  -4 με 0°C

 Αγία -2 με 1°C

Σποράδες 1 με 8°C

 

 Ενδεικτικός χάρτης βροχοπτώσεων σε χιλιοστά για το επόμενο διήμερο

 

 Ενδεικτικός χάρτης χιονοστρώσεων σε εκατοστά για το επόμενο διήμερο

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει” στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *