Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 9ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων  9η Φεβρουαρίου 2021 από το ευρωπαϊκό αμερικάνικο και καναδικό προγνωστικό μοντέλο.

 12-13 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 40%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη χώρα μας αργά και προς το τέλος της περιόδου θα δώσει πυκνές χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και της υπόλοιπης Στερεάς ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας.

 Πιθανότητα 20%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί αργά προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τα ορεινά της υπόλοιπης Στερεάς και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

 Πιθανότητα 40%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα διαλυθεί κατά την κίνηση του προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα ασθενείς χιονοπτώσεις σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει λίγο και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

+++++++++++++++

  14-16 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 51%. Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά της Πελοποννήσου θα κινηθεί αργά προς την περιοχή των Δωδεκανήσων και της κεντρικής Τουρκίας. Πυκνές χιονοπτώσεις πρώτα στη βόρεια Ελλάδα  και στη συνέχεια και στα πεδινά όλης της ηπειρωτικής χώρας εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε νησιά του Ιονίου αλλά και σε νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

 Πιθανότητα 49%. Βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί αργά ανατολικά βορειοανατολικά προς την περιοχή  της νότιας Πελοποννήσου και αργότερα των Δωδεκανήσων και της κεντρικής Τουρκίας.  Θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο τη Θεσσαλία,  τη βόρεια Στερεά Ελλάδα  και τα ημιορεινά της Πελοποννήσου.  Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν  και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας καθώς και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

Υπάρχει πιθανότητα άνω του 70% να σημειωθεί ολικός παγετός στις 14-15-16 του μήνα σε πολλές ακόμα και πεδινές περιοχές (<250m υψόμετρο) της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονίας της Θράκης και σε ημιορεινά της Ηπείρου.

++++++++++++++++

 17 με 19 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 80%. Βελτιωμένος ο καιρός αρχικά αλλά στη συνέχεια θα αναπτυχθεί χαμηλό νότια της Σικελίας στο οποίο θα κινηθεί προς τα νότια της Κρήτης.  Αναμένουμε εκ νέου πύκνωση της συννεφιάς στις 18 και 19 του μήνα με χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αλλά και στα ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

  Πιθανότητα 20%. Βελτιωμένος καιρός ενώ θα σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας καθόλου.

Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τον καιρό χωρίς άσχετα θέματα.

 Ισχυρός παγετός στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Θράκη και τη Βόρεια στερεά που πιθανόν σε λίγες περιοχές να είναι  και ολικός.

 Συνεχίζεται λοιπόν και σήμερα η ρευστότητα στα προγνωστικά στοιχεία μιας και βρισκόμαστε 4 ημέρες πριν για το ποια πορεία θα ακολουθήσει ακριβώς το βαρομετρικό χαμηλό. Υπάρχουν πάνω από 6-7 σενάρια ανοιχτά και κάναμε σύμπτυξη αυτών στα δύο βασικά. Φαίνεται πόσο οριακή είναι η κατάσταση για κάποιες περιοχές και πόσο σίγουρες είναι οι χιονοπτώσεις για κάποιες άλλες. Αύριο ελπίζω τις  απογευματινές ώρες να έχουμε ξεκαθαρίσει καλύτερα το βασικό σενάριο της κακοκαιρίας που έρχεται.

 Επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά ότι εν δυνάμει μπορεί να έχουμε πολύ ισχυρό παγετό με ρεκόρ θερμοκρασίας σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον 50 με 60 ετών για μήνα Φεβρουάριο.Το αν σημειωθεί παγετός θεωρείται σίγουρο ακόμα και για περιοχές της νότιας Ελλάδας.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν τα πρωινά της Δευτέρας της Τρίτης και της Τετάρτης θα είναι απόλυτα καθαρά ώστε να δούμε πραγματικά εντυπωσιακές θερμοκρασίες για μήνα Φεβρουάριο ίσως και κάτω από -15 βαθμούς κελσίου σε κλασικές στο κρύο περιοχές που θα είναι χιονοσκεπείς.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *