Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 7ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων από τα βασικά προγνωστικά μοντέλα 7 Φεβρουαρίου 2021 για τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες.

 12 με 14 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 50%. Ανάπτυξη  ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας με πορεία προς την περιοχή μας από τις 14 του μήνα. Καλός καιρός αρχικά αλλά στη συνέχεια θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας  κυρίως από την Θεσσαλία και βορειότερα. Από τις 14 του μήνα και  πυκνές χιονοπτώσεις  έως πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονίας της Θράκης και ημιορεινά της υπόλοιπης Στερεάς και Πελοποννήσου.

 Πιθανότητα 50%. Ανάπτυξη ασθενούς βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας με πορεία προς την περιοχή μας από τις 14 του μήνα. Καιρός καλός αρχικά αλλά στη συνέχεια θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και κυρίως από το ύψος της Αττικής και βορειότερα και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία  τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα εκτός της Εύβοιας και της Αττικής και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου. Ασθενείς κατάβαση χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

++++++++++

15 με 17 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 47%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Αιγαίο με κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα και επέκταση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή μας με βελτίωση του καιρού. Πυκνές χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου σε Θεσσαλία Μακεδονία Θράκη βόρεια Στερεα και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, ημιορεινά της Ηπείρου, ανατολικής Στερεάς, ανατολικής Πελοποννήσου αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ενώ στο τέλος της περιόδου υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα με πιθανότητα ολικού παγετού σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

 Πιθανότητα 31%. Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ρόδου με γρήγορη κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ασθενής  βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στο τέλος της περιόδου θα αρχίσει να ανεβαίνει κυρίως στις νότιες και δυτικές περιοχές της χώρας αρκετά. Πυκνές χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου στην ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο και ημιορεινά τμήματα των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί  και σε αυτές τις περιοχές. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

 Πιθανότητα 22%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα παραμείνουν εκεί σταθερές ενώ από τις 16 του μήνα θα σχηματιστεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή Κύπρου- Ρόδου. Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με ισχυρό παγετό από τη Θεσσαλία και βορειότερα το πρωί και το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και στη συνέχεια θα μετατοπιστούν τα φαινόμενα σε  σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και ημιορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

++++++++++++

18 με 22 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 20%.  Βαρομετρικό χαμηλό ασθενές στην περιοχή της Κρήτης θα ενισχυθεί και θα κινηθεί προς την κεντρική Τουρκία στην αρχή της περιόδου και στη συνέχεια προς την περιοχή της Κύπρου ενώ στο τέλος της περιόδου πολύ χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα αναπτυχθούν στην κεντρική Μεσόγειο και την περιοχή της Σικελίας με κίνηση προς τη χώρα μας. Θερμοκρασία στην αρχή της περιόδου σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια αλλά μετά τις 20 του μήνα θα σημειώσει σταδιακή άνοδο από τα δυτικά προς τα ανατολικά και στο τέλος της περιόδου θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Αρκετές χιονοπτώσεις σε περιοχές ανατολικά της Πίνδου στην αρχή της περιόδου με πρόσκαιρη βελτίωση ενώ στο τέλος της περιόδου θα αρχίσουν να σημειώνονται ισχυρές βροχές  η παγωμένη βροχή στη δυτική χώρα που θα επεκταθούν σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

 Πιθανότητα 20%. Βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς την κεντρική Τουρκία ενώ νέο βαρομετρικό ισχυρό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην περιοχή του νοτίου Ιονίου με κίνηση προς τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και την κεντρική Τουρκία αποκτώντας τάσεις μετεωρολογικής βόμβας ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί στη χώρα μας. Θερμοκρασία πολύ χαμηλή στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ αντίθετα υψηληί στα νοτιότερα τμήματα ενώ προς το τέλος της περιόδου θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα. Αρκετές χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου σε Θεσσαλία Μακεδονία Θράκη βόρειο Αιγαίο ανατολική Στερεά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και Ηπείρου αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Θα επιδεινωθεί εκ νέου από το δεύτερο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο οποίο θα δώσει ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλά τμήματα  της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και της δυτικής χώρας και των νησιών του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και πιθανόν της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

 Πιθανότητα 15%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς την βόρεια Ελλάδα με κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα ο καιρός στα βελτιωθεί πρόσκαιρα ενώ στη συνέχεια και νέο βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί βορειοδυτικά της χώρας μας με πορεία και πάλι προς την Βουλγαρία και τη Μαύρη θάλασσα. Θερμοκρασία  σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα με την επικράτηση νοτιάδων. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας σε μεγάλο υψόμετρο.

 Πιθανότητα 15%.  Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Αφρικής θα κινηθεί νότια της Κρήτης  προς την Κύπρο που θα δημιουργήσει η κακοκαιρία. Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πρόσκαιρη πτώση της αυτής στις 19 και 20 του μήνα ενώ από τις 21 και μετά θα ανέβει και πάλι. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα από την Θεσσαλία και νοτιότερα.

Πιθανότητα 15%.  Ασθενές επίμηκες βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Αφρικής θα κινηθεί αργά προς την χώρα μας και στη συνέχεια προς την Τουρκία ενώ στη συνέχεια της περιόδου θα αναπτύχθηκε νέο βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας αρκετά ενισχυμένο. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα από τη Θεσσαλία και βορειότερα  ενώ νοτιότερα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σημαντικά πάνω από το μηδέν. Πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη  έως πολύ χαμηλά υψόμετρα και τα ημιορεινά της Ηπείρου μακριά από τη θάλασσα και αρκετές βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές.

 Πιθανότητα 15%.  Χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Σύρτης θα κινηθεί νοτίως της Κρήτης προς την περιοχή των Δωδεκανήσων και της Κύπρου όπου θα παραμείνει έως και το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές από την Αττική και βορειότερα με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας προς το τέλος της περιόδου στις νότιες μόνο περιοχές της χώρας ενώ αντίθετα στα βόρεια θα έχουμε εκ νέου ψυχρή εισβολή μεγάλης έντασης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ασθενείς στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη ενώ πιο ισχυρές σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου της Κρήτης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις 13 του μήνα ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά πρώτα με πτώση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια με αρκετές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας. Τα σενάρια είναι μοιρασμένα για το αν θα επηρεαστεί πιο πολύ  οι περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα ή οι περιοχές από την Θεσσαλία και νοτιότερα.

Για την περίοδο 15 έως 17 του μήνα υπάρχει αρκετά σημαντική πιθανότητα το βαρομετρικό χαμηλό που προαναφέραμε να κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα και ο καιρός να βελτιωθεί στην περιοχή μας.  Θα έχουν προηγηθεί οι ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ και η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα με πιθανότητα ολικού παγετού από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια που μπορεί να επηρεαστεί πιο πολύ η περιοχή της ανατολικής Στερεάς αλλά και άλλα σενάρια τα οποία πιθανόν να δώσουν και πάλι αρκετές χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Φαίνεται λοιπόν ότι την περίοδο 13 με 17 Φεβρουαρίου θα επικρατήσει αρκετά έντονο κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και χιονοπτώσεις κατά τόπους.

Για την τελευταία περίοδο 18 με 22 Φεβρουαρίου υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια ανοιχτά τα οποία μπορείτε και να διαβάσετε από την πλήρη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας έως και τη συνέχιση των πυκνών χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.  

Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τον καιρό χωρίς άσχετα θέματα.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *