ΚΑΙΡΙΚΗ ΤΑΣΗ -ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

Βαδίζοντας στις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη ο καιρός μόνο χειμώνα δεν θυμίζει στη χώρα μας αφού αυτό το διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας θερμής εισβολής με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε άνοιξη.
Οι αντικυκλωνικές συνθήκες θα συνεχιστούν και το προσεχές Σαβ/κο όπου θα έχουμε και την κορύφωση της θερμής εισβολής.Οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν θα είναι 10-12 βαθμούς υψηλότερες απο τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής(ΧΑΡΤΗΣ Νο 1).
Κατά τα άλλα λίγες τοπικές ομίχλες θα σημειώνονται τις πρωινές ώρες ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς.
Η ηλιοφάνεια αναμένεται να κυριαρχήσει το Σάββατο 6/2 ενώ την Κυριακή θα επικρατήσουν αρκετές συννεφιές στην χώρα ,προάγγελος την αλλαγής του καιρού την Δευτέρα 8/2.
Αντίθετα,στα ΒΑ της Ευρώπης μια συσσωρευμένη ψυχρή αέρια μάζα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους των εκεί περιοχών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις.
Αυτό το πολικό ψύχος την επόμενη εβδομάδα θα κινηθεί δυτικά προς την κεντρική Ευρώπη (ΧΑΡΤΗΣ Νο 2) επηρεάζοντας την Μ.Βρετανία ,την Γερμανία,την Πολωνία,την Ολλανδία καθώς και τα βορειότερα της Γαλλίας.
Οι χώρες της Μεσογείου(συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας)θα μείνουν ανεπηρέαστες από αυτή τη χειμωνιάτικη επέλαση την επόμενη εβδομάδα και το καιρικό μοτίβο που θα επικρατήσει θα είναι ενα κρεσέντο “παρέλασης” βαρομετρικών χαμηλών με τη μορφή περάσματος διαδοχικών μετώπων από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Οι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες.
Τη Δευτέρα 8/2 στη χώρα μας θα ενισχυθούν σημαντικά κρατώντας και τον υδράργυρο σε ήπια επίπεδα παρά την πτώση που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία σε σχέση με τις τιμές που θα προηγηθούν.
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι αξιόλογες ΜΟΝΟ στα δυτικά,νησιά Ιονίου, Ήπειρο την Θράκη καθώς και τα νησιά του Α.Αιγαίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουν τον χαρακτήρα σύντομου περάσματος (ΧΑΡΤΗΣ Νο 3).
Τώρα όσων αφορά την περαιτερω εξέλιξη του καιρού προς τα μέσα του μήνα φυσικά είναι πολύ νωρίς ώστε να υπάρχει μία σαφή εικόνα.
Η τάση πάντως από τα προγνωστικά μοντέλα θέλει τμήμα η μεγάλο κομμάτι της πολικής αέριας μάζας να κινείται προς τα νοτιότερα ενώ παράλληλα υψηλές πιέσεις να επικρατούν στη δυτική Ευρώπη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επανέφερε άκρως χειμερινές συνθήκες και στη χώρα μας όπως και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες (ΧΑΡΤΗΣ Νο 4) αλλα και τις χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις!
Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο το πολύ ψύχος να μείνει δυτικά και βόρεια μας(Ιταλία-βόρεια βαλκάνια)και το χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην κεντρική Μεσόγειο να μην καταφέρει να κινηθεί ανατολικά και μόνο τμήμα αυτού να επηρεάσει τα ΒΔ της χώρας μας.
Είναι ενα σενάριο όμως που προς το παρόν συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο χειμώνας δεν τελειώνει.
Ο Φλεβάρης έχει 2 όψεις όπως και η παροιμία που τον συνοδεύει..
Μπορεί να διανύουμε αλκυονίδες ημέρες όμως η συνέχεια ίσως είναι εντελώς διαφορετική.
Η ομάδα μας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνει τακτικά μεσα απο το weathergroup.gr το σάιτ που δίνει στον καιρό την λεπτομέρεια που χρειάζεται.
ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ WEATHERGROUP.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *