Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 5ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων 5 Φεβρουαρίου 2021 για τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες.

 8 και 9 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα>95%.  Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο καθώς και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας, της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

+++++++++++++

10  με 12 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 65%. Σύντομη διέλευση βαρομετρικού χαμηλού από τα βόρεια Βαλκάνια με αποτέλεσμα να σημειωθούν λίγα φαινόμενα στη Μακεδονία και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία ενώ αρκετά θα είναι τα φαινόμενα στο όλη τη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με μικρή κάμψη στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο τέλος της περιόδου.

 Πιθανότητα 35%. Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά βορειοδυτικά της χώρας μας θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς την περιοχή της κεντρικής Τουρκίας με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις 12 του μήνα και λίγες χιονοπτώσεις να απασχολούν τη δυτική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη σε χαμηλά υψόμετρα.

+++++++++++++++

13 με 15 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 52%. Βελτιωμένος καιρός στη συνέχεια ενώ χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας θα δώσουν πρόσκαιρα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη μικρής έντασης και διάρκειας ενώ στο τέλος της περιόδου πιθανόν να βρέξει και στην υπόλοιπη χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ασθενώς. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αρχικώς τα πέσει στη συνέχεια μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιθανότητα 48%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό κίνηση  με γρήγορη κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα  με λίγα φαινόμενα στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.  Θερμοκρασία σε σημαντική αλλά πρόσκαιρη πτώση στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική στερεά και το Αιγαίο ενώ στο τέλος της περιόδου θα ανέβει από τα δυτικά προς τα ανατολικά  πρόσκαιρα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης.

+++++++++++++

16 με 20 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 35%. Ομαλό βαρομετρικό πεδίο με χαμηλές κατά περιόδους πιέσεις στη βόρεια Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια υπάρχει πιθανότητα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου να σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο άνευ σημασίας. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα αλλά σταδιακά θα ανέβει σημαντικά σε όλη τη χώρα και θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα έως και το τέλος της περιόδου.

Πιθανότητα 35%. Χαμηλό βαρομετρικό στην Κρήτη θα κινηθεί προς την Κύπρο ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό από τις 17 του μήνα θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κίνηση και σημαντική ενίσχυση στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί προς την κεντρική Τουρκία. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ανατολική κυρίως χώρα ενώ μετά τις 18 του μήνα αναμένουμε και νέα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια.Τοπικές χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία έως τις πεδινές περιοχές. Από τις 18 του μήνα χιονοπτώσεις στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Στερεάς ,της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας ,της Θράκης, της Ηπείρου και τα ημιορεινά της Πελοποννήσου ενώ θα χιονίσει και σε νησιά του βόρειου Αιγαίου. Ισχυρός παγετός από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

Πιθανότητα 30%.  Χαμηλό βαρομετρικό θα αναπτυχθεί στην κεντρική Ιταλία θα πλησιάσει τη χώρα μας  και θα κινηθεί αργά προς το κεντρικό Αιγαίο. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στην κεντρική και νότια χώρα ενώ ελαφρώς ψυχρότερες μάζες θα επισκεφτούν μόνο τη βόρεια Ελλάδα. Θερμοκρασίες και πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου στα νότια της χώρας και την Κρήτη. Αρκετά σημαντική αλλαγή του καιρού για τη δυτική Ελλάδα τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ περιοχές της ανατολικής Στερεάς των Κυκλάδων και της Κρήτης θα μείνουν ανεπηρέαστες.

+++++++++++++

Για τις 8 και 9 Φεβρουαρίου έχει κλειδώσει το θέμα ότι θα σημειωθούν αξιόλογα φαινόμενα μόνο στη δυτική Ελλάδα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πολύ λιγότερα στη Θεσσαλία τη βόρεια στερεά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Για το διήμερο 10 έως 12 Φεβρουαρίου πάλι το μοτίβο του καιρού δεν θα αλλάξει με τα αξιόλογα φαινόμενα να επισκέπτονται μόνο τη δυτική Ελλάδα τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και το ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία για αυτό το τετραήμερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Για την περίοδο 13 έως 15 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι αρχίζει να υπάρχει μία σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη βόρεια Ελλάδα αλλά τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα μόνο στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία τη Θράκη και πιθανώς τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο. Θα έχουμε από ότι φαίνεται και έναρξη κάποιων χιονοπτώσεων σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Για την περίοδο 16 έως 20 Φεβρουαρίου έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά και μάλιστα με μοιρασμένες πιθανότητες.

Η γενική τάση από μας έχει δοθεί στο προηγούμενο άρθρο με τη σχηματική απεικόνιση των ψυχρών εισβολών τον επόμενο μήνα στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Για όσους δεν το έχουν διαβάσει μπορώ να το διαβάσω στο

link 

Η άποψή μας δεν έχει αλλάξει και με τά χθεσινό βραδινά στοιχεία που πήραμε για όλους εσάς με μεγάλο κόπο και προσπάθεια. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο χειμώνας να επιστρέψει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα σε μεγάλο μέρος της βαλκανικής και ενδεχομένως της χώρας μας.

Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τον καιρό χωρίς άσχετα θέματα.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *