Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4 Φεβρουαρίου 2021 από το πολλαπλό δείγμα όλων των βασικών προγνωστικών μοντέλων.

 12 με 14 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 62%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Μαύρη Θάλασσα ενώ στη βόρεια Ιταλία θα αναπτυχθεί νέο βαρομετρικό χαμηλό στο τέλος της περιόδου. Υψηλές θερμοκρασίες καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου ενώ θα σημειωθούν και λίγες βροχές στη δυτική Ελλάδα άνευ σημασίας.

 Πιθανότητα 38%. Χαμηλό βαρομετρικό από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα κινηθεί προς την Ουκρανία ενώ δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στο βόρειο Αιγαίο με κίνηση και αυτό προς την περιοχή της Ουκρανίας. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση στις 13 και 14 του μήνα από βορρά προς νότο ενώ στη βόρεια Ελλάδα η πτώση θα είναι σημαντική. Τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα τη βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης.

+++++++++++++

 15 με 19 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 40%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο με αργή κίνηση προς το κεντρικό Αιγαίο και στη συνέχεια προς την κεντρική Τουρκία με αργή κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ θα αναπτυχθεί και δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κύπρου με κίνηση ανατολική. Ισχυρός αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη θα κινηθεί σταδιακά προς την κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές. Ισχυρός παγετός από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Χιονοπτώσεις πρώτα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη και στη συνέχεια και σε τμήματα της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και των ημιορεινών τμημάτων της υπόλοιπης χώρας. Στην δεύτερη υποτροπή του καιρού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και νησιών του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

 Πιθανότητα 33%. Ομαλές βαρομετρικές συνθήκες στη χώρα ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθούν ασθενή βαρομετρικά χαμηλά στην περιοχή της Κύπρου και του Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από την Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο ενώ από τις 18 του μήνα και μετά νέα υποτροπή του καιρού θα επηρεάσει με κρύες αέριες μάζες όλη την ανατολική Ελλάδα. Φαινόμενα γενικά ασθενή κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο τη Θράκη και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στις ορεινές περιοχές της Θράκης.

 Πιθανότητα 27%. Χαμηλό βαρομετρικό στη Μαύρη Θάλασσα ενώ πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα δυτικά από τις 17 του μήνα και μετά ενώ στις 18 και στις 19 το χαμηλό θα κινηθεί νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Λίνα φαινόμενα στο τέλος της περιόδου στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

+++++++++++++++

 Συνεχίζεται η τάση για αλλαγή του καιρού μετά τις 12 Φεβρουαρίου κυρίως στη δυτική ,τη βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο. Μικρή πιθανότητα για σημαντική ψυχρή αλλαγή σε αυτό το διάστημα.  Αντίθετα παραμένει σε αρκετά αξιόλογα επίπεδα η πιθανότητα για ψυχρή εισβολή στη χώρα μετά τις 15 του μήνα όπως ακριβώς το έχουμε αναφέρει και στη μακροπρόθεσμη μας. Το ποσοστό παραμένει σταθερό μεταξύ του 25 και του 40% τις τελευταίες 4 με 5 ημέρες και αναμένουμε και τα επόμενα τρεξίματα το μοντέλων για να δούμε αν θα αυξηθεί.

 Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τον καιρό χωρίς άσχετα θέματα.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *