Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 2ας ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων 2ας Φεβρουαρίου 2021 για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα.

10 με 12 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 64%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Σαρδηνίας με κίνηση βορειοανατολική προς την περιοχή της Ουκρανίας και της Ρουμανίας ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί εκ νέου βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Τυνησίας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει κάμψη αυτής πρόσκαιρης στη δυτική και βόρεια χώρα. Αρκετά φαινόμενα στη δυτική χώρα ενώ λιγότερα θα σημειωθούν στην Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Πιθανότητα 36%.  Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία θα κινηθεί προς την περιοχή της Μαύρης θάλασσας και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα στη νότια χώρα θα σημειώσει σταδιακή πτώση στη Βόρεια Ελλάδα προς το τέλος της περιόδου. Τοπικές βροχές στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις υπόλοιπες περιοχές ενώ θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας.

++++++++++

13 με 17 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 48%.  Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη με προέκταση στα ανατολικά ενώ στην περιοχή  της Μεσογείου  θα επικρατήσει πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Θερμοκρασία στην αρχή της περιόδου θα σημειώσει πτώση στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα αλλά θα θα ανέβει σταδιακά πρώτα στα δυτικά τμήματα και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο άνευ σημασίας.

Πιθανότητα 22%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα κινηθεί αργά προς τη νότια Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με βαρομετρικό υψηλό στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από Βορρά προς Νότο με σταδιακή άνοδο προς το τέλος της περιόδου. Ισχυρός παγετός σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη και γρήγορα στη Θεσσαλία στη Βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου.

Πιθανότητα 22%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί αργά και σταθερά προς την περιοχή της Σικελίας και στη συνέχεια προς τις ακτές της Αφρικής διαλυομενο σε συνδυασμό με ασθενές βαρομετρικό  υψηλό στη Βόρεια Ευρώπη. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με μικρή πτώση στη Βόρεια Ελλάδα προς το τέλος της περιόδου. Αξιόλογη αλλαγή του καιρού στη Δυτική Ελλάδα στη Μακεδονία τη Θράκη και λιγότερο στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Πιθανότητα 8%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό  στο κεντρικό Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και θα κινηθεί προς την κεντρική Τουρκία με πορεία προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ στη συνέχεια υψηλό βαρομετρικό από την κεντρική Ευρώπη θα επεκταθεί και στην χώρα μας. Σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια που θα διατηρηθεί καθόλη τη διάρκεια της περιόδου. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε πολλά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Ισχυρή κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στην αρχή της περιόδου με τα χιόνια να είναι πυκνά στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχεια και νησιών του αιγαίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Τα ασθενή φαινόμενα θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα έως το τέλος της περιόδου.

Φαίνεται  ότι το ανοιξιάτικο μοτίβο του καιρού θα συνεχιστεί έως και τις  9 του μήνα. Στη συνέχεια θα επηρεαστούμε από ασθενή βαρομετρικά χαμηλά στην περιοχή της Ιταλίας με αποτέλεσμα μαλακό καιρό και τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα και κατά περίπτωση στο ανατολικό Αιγαίο. 

 Από τις 13 του μήνα και μετά η βεντάλια των σεναρίων ανοίγει με ένα ποσοστό κοντά στο 30% να μας επαναφέρει δυναμικά στο χειμώνα ενώ υπάρχει και ένα 70% που μας κρατάς σε θερμό σενάριο με συνέχιση βροχοπτώσεων στη δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

 Με μπλε χρώμα έχουμε τονίσει τα σενάρια που φέρνουν το ψύχος αλλά και τις χιονοπτώσεις στην περιοχή μας. 

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

One thought on “Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 2ας ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *