Ανάλυση πρωινών στοιχείων στις 30 Ιανουαρίου 2021.
4 με 6 Φεβρουαρίου.
Πιθανότητα >90%. Εγκατάσταση πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τον καλό καιρό την έλλειψη βροχοπτώσεων και τις υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανότητα για πάνω από 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ελλάδα.
+++++++++++++
7 με 9 Φεβρουαρίου.
Πιθανότητα 30%. Μικροδιαταραχή θα επηρεάσει την δυτική Ελλάδα τη βόρεια και τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου με λίγες βροχές ενώ θα σημειωθούν και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία πολύ υψηλή στην κεντρική και νότια Ελλάδα ενώ στη Μακεδονία θα πέσει αρκετά στο τέλος της περιόδου.
Πιθανότητα 56%. Μικρόδιαταραχή στην κεντρική Μεσόγειο θα δώσει τοπικά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο μικρής διάρκειας και έντασης. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πιθανότητα 14%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία θα κινηθεί αργά προς τα βόρεια Βαλκάνια και θα επηρεάσει το Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στο τέλος της περιόδου με λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.
++++++++++++++
10 με 14 Φεβρουαρίου.
Πιθανότητα 25%. Υψηλό βαρομετρικό στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης θα διατηρήσει τον καιρό πολύ καλό ενώ ασθενές βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει λίγες βροχές μετά τις 12 του μήνα κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με πρόσκαιρη πτώση στην κεντρική χώρα στο μέσον της περιόδου όπου θα σημειωθούν και λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας.
Πιθανότητα 25%. Βαρομετρικό χαμηλό από τη δυτική Μεσόγειο θα κινηθεί αργά ανατολικά και θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας με φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα κυρίως στην αρχή ενώ στη συνέχεια θα σημειωθούν φαινόμενα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στην αρχή θα πέσει αρκετά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα στο τέλος της περιόδου όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά.
Πιθανότητα 15%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Μεσόγειο ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Αδριατική το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας με πολλές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ στο τέλος της περιόδου ο καιρός θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αρχικά θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα στο τέλος της περιόδου ενώ στα νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Πιθανότητα 15%. Χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο θα παραμείνει σταθερό σε αυτή την περιοχή ενώ υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα επικρατούν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αρκετές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ από τις 13 του μήνα θα πέσει σημαντικά και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά τμήματα και θα προλάβουν να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Πιθανότητα 12%. Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις στην περιοχή του Ιονίου θα κινηθούν ανατολικά ενώ στη συνέχεια νέο βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί και θα δώσει σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές στα πεδινά ισχυρές καταιγίδες στα νησιωτικά τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στην αρχή στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και μετά τις 12 του μήνα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Σημαντικές χιονοστρωσεις από τη Λαμία και βορειότερα. Αρχικά πολύ ψηλές θερμοκρασίες αλλά από τις 11 του μήνα και μετά θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα που στα βόρεια θα είναι μεγάλη. Ισχυρός παγετός στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη που στα ορεινά και ημιορεινά θα είναι ολικός.
Πιθανότητα 10%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα επικρατήσουν στην κεντρική Μεσόγειο ενώ στη συνέχεια βαρομετρικό χαμηλό θα διέλθει της χώρας μας ενώ στο τέλος της περιόδου εκ νέου χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα αναπτυχθούν στην νότια Ιταλία. Σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά σχετικά επίπεδα στη νότια Ελλάδα με μικρή κάμψη στη βόρεια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Κλειδωμένη η τάση μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου για καλό καιρό στη χώρα μας υψηλές θερμοκρασίες που στα νότια θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Στη συνέχεια 7 με 9 του μήνα φαίνεται ότι κάποιες διαταραχές από τα δυτικά θα επηρεάσουν τμήματα κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας με φαινόμενα αλλά οι θερμοκρασίες με τους νοτιάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Τέλος για την περίοδο 12 με 14 Φεβρουαρίου υπάρχουν πολλά σενάρια αυτά με επικρατέστερη θεωρία τη δημιουργία τουλάχιστον δύο βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο και κίνηση τους προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα πολλές βροχές καταιγίδες στα θαλάσσια ενώ χιονοπτώσεις φαίνεται να σημειώνονται κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με τη θερμοκρασία σε μικρή κάμψη. Υπάρχει όμως και μία πιθανότητα 27% περίπου να χειμωνιάσει τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα και τα χιόνια να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα.
Φαίνεται να αρχίζει να διαμορφώνεται η τάση του καιρού που έχουμε πει τις προηγούμενες ημέρες για ανάπτυξη blocking pattern μετά τις 11 με 12 του μήνα στη δυτική και βόρεια Ευρώπη που θα αρχίσεις να τροφοδοτεί τα κεντρικά κυρίως τμήματα της Ευρώπης με τις ψυχρές αέριες μάζες και αρκετές χιονοπτώσεις. Αυτό το κύμα ψύχους αρχίζει να δείχνει ότι έχει ελπίδες να επηρεάσει κυρίως την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έως και στις 14 του μήνα.
Μετά από την παρα πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε η μακροπρόθεσμη εκτίμηση Ιανουαρίου χθες αναρτηθηκε και η μακροπρόθεσμη για τον Φεβρουάριο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω πάνε ακριβώς σύμφωνα και με την εκτίμηση που δώσαμε χθες. Ευελπιστούμε πραγματικά ο χειμώνας να επιστρέψει στην ώρα του πρώτα από όλα για τη φύση που δεν εχει δεχθεί τις ψυχρές μέρες που χρειάζεται και κατά κατά δεύτερο λόγο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα ορεινών και ημιορεινών περιοχών με μεγάλα ύψη χιονιού ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχει το πρόβλημα του ποτίσματος των αγρών στις πεδιάδες.
Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.
https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam
Με εκτίμηση
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος
Βασίλη κρατάω το πόσο απαραίτητο είναι το χιόνι στα βουνά τουλάχιστον..Προσεχα σημεραντον Κίσσαβο πόσο γρήγορα ελυωσε το χιόνι στην κορυφή του… κακό σημάδι…η κορυφή από το 1994 έχει το όνομα του ανηψιού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗ πιλότου της Π.Α. που έπεσε εν ώρα καθήκοντος για το περιβάλλον..
.
Απαραιτητο πολυ