ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2021.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:

1) Οι αρνητικές τιμές των δεικτών ΝΑΟ και ΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

2) Οι αρνητικές τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -0.5 και -0.8 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε WEAK LA NINA.

3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+10,37).

4) O δείκτης MJO θα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση αυτό το μήνα από τις φάσεις 7 και 8  και θα περάσει σταδιακά στην 1

5) ΑΣΘ- αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση στις 3/2 που θα φέρει διάσπαση των ψυχρών μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

++++++++++++++++++

ΕΥΡΩΠΗ

ΥΕΤΟΣ

Το γενικό μοτίβο που θα επικρατήσει τον μήνα αυτό θα είναι ένα δίπολο.  Βαρομετρικό υψηλό σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας της Ισλανδίας της Σκανδιναβίας και στα δυτικά της Ρωσίας σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό που θα καλύπτει την περιοχή της Μεσογείου και την Ιβηρική Χερσόνησο.  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσογείου και της ιβηρικής Χερσονήσου με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές βροχές ,καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Ισπανίας της Ιταλίας αλλά και των Βαλκανίων. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ετοιμάσαμε για σας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και των χωρών γύρω από αυτή πιθανόν να σημειωθούν και διπλάσια ύψη  υετού από τις κανονικές τιμές.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Το μοτίβο του καιρού που περιγράψαμε πιο πάνω θα ευνοήσει την μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών κατά διαστήματα και για μεγάλη διάρκεια του μήνα από την περιοχή της Ρωσίας και της Σκανδιναβίας προς τις περιοχές της κεντρικής Ευρώπης των βορείων Βαλκανίων αλλά και της Ιβηρικής Χερσονήσου με αποτέλεσμα τις σημαντικά χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες. Ψυχρές εισβολές μικρότερης δυναμικότητας θα επηρεάσουν όπως φαίνεται το σύνολο της νότιας,κεντρικής, νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης κατά διαστήματα. Τέλος η επικράτηση του υψηλού βαρομετρικού στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη καθώς και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα βοηθήσει στη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών στη μία περίπτωση λόγω κατολίσθησης του αέρα και στην άλλη περίπτωση λόγω μεταφοράς από την Αφρική προς τη Μέση Ανατολή. Οι αποκλίσεις φαίνεται να είναι σημαντικές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω σε τμήματα της Μέσης Ανατολής καθώς και στο σύνολο των κρατών της κεντρικής και Βόρειονατολικής Ευρώπης ενώ μικρότερες στα υπόλοιπα τμήματα.

ΕΛΛΑΔΑ

1-7/2/2021

Για την πρώτη εβδομάδα του μήνα αναμένεται επικράτηση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη και υψηλών σε τμήματα της Μεσογείου. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα υψηλές θερμοκρασίες και στην περιοχή μας και απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων.  Μικρή πιθανότητα κάποιο δυτικό ρεύμα από τα Κεντρική Ευρώπη να μεταφέρει ποσά υγρασίας που θα δώσουν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα  και το ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου βροχές και λίγες καταιγίδες. Επίσης η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως στο τέλος της πρώτης εβδομάδας όπου αναμένεται τοπικά να ξεπεράσει και τους 20 βαθμούς κελσίου σε κάποιες επιρρεπεις στη ζέστη περιοχές.

 

8-14/2/2021

Για τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα  θα αναπτυχθεί το blocking pattern δηλαδή η ανάπτυξη ισχυρού βαρομετρικού υψηλου στη Βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα την είσοδο αρκετά ψυχρών αερίων μαζών πρώτα στην Ρωσία και τη Σκανδιναβία και σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νοτίοδυτικής Ευρώπης με αποτέλεσμα αρκετές χιονοπτώσεις και ψύχος σε αυτές τις περιοχές.  Αντίθετα στην περιοχή της Ελλάδας στην αρχή της περιόδου θα συνεχίσουμε να έχουμε νότιους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες ενώ φαίνεται ότι σταδιακά προς το τέλος της περιόδου οι ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν και προς την βαλκανική δίνοντας αρκετές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια Βαλκάνια.  Υπαρκτή πιθανότητα να επηρεαστεί κυρίως η Ιταλία και η δυτική και βόρεια Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα.

15-22/2/2021

 Για την τρίτη εβδομάδα του μήνα φαίνεται ότι και πάλι το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρχει πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Βόρεια Ευρώπη με χαμηλές στη Μεσόγειο που θα ευνοήσουν και τη χώρα μας με κάποιο αξιόλογο ψυχρό κύμα. Περισσότερες πιθανότητες έχουν αυτή τη φορά περιοχές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης για ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα δώσει κυρίως στα βόρεια Βαλκάνια αρκετά  χιονοπτώσεις και στη συνέχεια και σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και πιθανόν και σε ανατολικά τμήματα.

 

23-28/2/2021

Για την τέταρτη εβδομάδα του μήνα φαίνεται ότι το κύμα ψύχους θα περιοριστεί σε τμήματα της Σκανδιναβίας και χωρών της ανατολικής Ευρώπης όπου εκεί θα συνεχιστεί ο χειμώνας. Οι οποίες κατάβασεις ψύχους γίνουν προς άλλες περιοχές της Ευρώπης αυτές φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο την κεντρική Ευρώπη και ίσως τη Μεγάλη Βρετανία και λιγότερο τμήματα της βαλκανικής αλλά και της χώρας μας. Φαίνεται λοιπόν να έχουμε πιο μαλακό καιρό στην Ελλάδα από θέμα θερμοκρασίας και αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Δεν αποκλείουμε όμως αφού υπάρχουν υπαρκτά αυτά τα σενάρια ακόμα για κάποια νέα ψυχρή εισβολή απροσδιόριστης δυναμικότητας.

Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 30ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *