Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 29-31/1/2021 (+χάρτης βροχής-κινδύνου)

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά σταδιακά στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Δυτική Μακεδονία και αργότερα τη Δυτική Πελοπόννησο και τη Δυτική Στερεά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές πάνω από τα 400 με 600 μέτρα ενώ γρήγορα τα υψόμετρα θα ανέβουν. Υπάρχει πιθανότητα σε τμήματα του νομού Ιωαννίνων να σημειωθεί και παγωμένη βροχή για λίγες ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρα φαινόμενα κυρίως στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο στη Δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες που πιθανόν να επηρεάσουν και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα μόνο σε περιοχές των νησιών του Βορείου Ιονίου, της Ηπείρου και στα δυτικά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας και τα νότια της Κρήτης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη  ενώ προς το βράδυ στο Αιγαίο πιθανόν να φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από -4 έως 12 βαθμούς ενώ στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάσει τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αρχικά αλλά στη συνέχεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στην Πίνδο ή και λίγη παγωμένη βροχή ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί  πρόσκαιρα. Από αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πιθανόν λίγες καταιγίδες κυρίως στις ημιορεινές περιοχές των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Ελασσόνας και τις Σποράδες.  Τα ύψη βροχής θα είναι πάρα πολύ μικρά εκτός από την περιοχή της Πίνδου.

 Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις αργότερα με μικρή πιθανότητα το απόγευμα και το βράδυ να σημειωθούν ασθενείς βροχές.

 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα ορεινά τμήματα και 2 με 3 ανατολικοί βορειοανατολικοί στις πεδινές περιοχές και νότιοι 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε:

 Λάρισα -2 έως 11°C

 Τρίκαλα -1 έως 11°C

 Καρδίτσα -2 έως 12°C

 Βόλος 2 έως 13°C

 Καλαμπάκα 0 έως 10°C

 Ελασσόνα -1 έως 10°C

 Φάρσαλα -1 έως 12°C

 Αγία -1 έως 10°C

 Σποράδες 8 έως 13°C

+++++++++++++++

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά στο Ιόνιο, τα Ηπειρώτικα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές μπόρες και πιθανόν και καταιγίδες.  Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα σταματήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα και από το απόγευμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Tα φαινόμενα στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική στερεά τις Σποράδες την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες θα είναι πολύ σύντομα και ο καιρός ήδη από το πρωί θα βελτιωθεί. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα με τη μορφή καταιγίδων σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της νότιας Κρήτης της δυτικής Πελοποννήσου της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές ομίχλες μακριά από τη θάλασσα το πρωί και το βράδυ.

 Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη αλλά γρήγορα θα στραφούν στα δυτικά και βόρεια σε βορειοδυτικούς 8 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα εξασθενήσουν ελαφρά.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 1 έως 15 βαθμούς στην Ήπειρο τη Μακεδονία και τη Θράκη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες κυρίως στην Πίνδο το νομό Τρικάλων το νομό Λάρισας και το νομό Καρδίτσας αλλά γρήγορα από το πρωί κιόλας ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα το πρωί και το βράδυ από ομίχλες και στα πεδινά αλλά και τα ορεινά τμήματα μακριά από τη θάλασσα.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με μπόρες και πρόσκαιρη καταιγίδα αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια από τις προμεσημβρινές κιόλας ώρες.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και 4 στα ορεινά αλλά γρήγορα από το πρωί θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 4 με 6 στις πεδινές περιοχές αλλά και τα ορεινά τμήματα. Προσοχή στην ενίσχυση του βορειοδυτικού ανέμου σε όλη την περιφέρεια από τις πρωινές κιόλας ώρες.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε: 

Λάρισα 3 με 16°C

 Τρίκαλα 3 με 17°C

 Καρδίτσα 3 με 17°C

 Βόλος 6 με 18°C

 Καλαμπάκα 3 με 15°C

 Ελασσόνα 3 με 14 °C

Φάρσαλα 3 με 16°C

 Αγία  3 με 15 °C

 Σποράδες 9 με 16°C

+++++++++++++++++

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπονται τοπικές ομίχλες το πρωί κατά τόπους πυκνές σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά στη συνέχεια αυτές θα διαλυθούν και θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου και σταδιακά σε όλο στις ηπειρωτικές περιοχές και μέχρι αργά το βράδυ και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Ανεπηρέαστες θα είναι οι περιοχές της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της Θράκης όπου αναμένονται και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχής.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ μόνο στα νότια πελάγη με σημαντική εξασθένηση ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν εκ νέου από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη και αργά το απόγευμα και 8 με 9  μποφόρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και πιθανόν για λίγο και 10 μποφόρ στο Θρακικό αργά τη νύχτα με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 0 έως 15 βαθμούς ενώ στα δυτικά ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά αρκετά πυκνές ομίχλες που όμως θα διαλυθούν και θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που θα δώσουν τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες τοπικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες ενώ από αργά το απόγευμα προς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 5 με 15 χιλιοστά βροχής τις περισσότερες πεδινές περιοχές και 20 με 40 στα ορεινά τμήματα της Πίνδου ενώ λιγότερες θα είναι στην περιοχή των Σποράδων και των παραθαλάσσιων τμημάτων της Θεσσαλίας.

 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά τοπικές ομίχλες που θα διαλυθούν και οι νεφώσεις που θα αναπτυχθούν θα δώσουν τοπικές μπόρες και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα τις μεσημεριανές ώρες ενώ από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ αλλά γρήγορα από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7 με 8 και στα πεδινά 4 με 5 που γρήγορα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν εκ νέου σε νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ και στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά και ορεινά τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 3 με 15°C

 Τρίκαλα 4 με 13°C

 Καρδίτσα 4 με 18°C

 Βόλος 7 με 16°C

 Καλαμπάκα 4 με 10°C

 Ελασσόνα  4 με 13°C

 Αγία 4 με 15°C

 Φάρσαλα 4 με 17°C

 Σποράδες 11 με 17°C

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *