Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 28ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών στοιχείων της 28ης Ιανουαρίου 2021  από τα βασικά προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα.

2 έως 4 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα>90%. Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθούν προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο ενώ πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων Θα καλύψει τη Μεσόγειο με βελτίωση του καιρού. Αξιόλογα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και παροδικά στην Κρήτη και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα με περαιτέρω άνοδο στο τέλος της περιόδου.

++++++++++++++

5 έως 7 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα >90%. Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων θα καλύψει όλη την περιοχή μας με αποτέλεσμα τον βελτιωμένο καιρό με μικρή πιθανότητα μόνο για την Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο κάποιων παροδικών βροχών στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα ειδικά στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

+++++++++++++++

8 έως 12 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 45%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την χώρα μας ενώ στη συνέχεια βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο θα δώσει λίγες βροχές στη δυτική χώρα και πιθανόν και στη Μακεδονία.Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στην κεντρική και νότια χώρα με μικρή κάμψη αυτής προς το τέλος της περιόδου κυρίως στα βόρεια.

Πιθανότητα 28%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη χώρα μας και θα συνδυαστεί με υψηλό βαρομετρικό στην Κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα σημαντική κακοκαιρία στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα θα πέσει από τα βόρεια προς τα νότια σημαντικά μετά τις 9 του μήνα ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις αρχικά στις ορεινές περιοχές και από το απόγευμα της 9ης και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν της Βόρειας Στερεάς. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιθανότητα 27%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει με τα νότια κράσπεδα του λίγο τη δυτική , βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα πέσει σημαντικά στην ανατολική κυρίως χώρα στο τέλος της περιόδου.

 Φαίνεται λοιπόν ότι κατά μεγάλη πιθανότητα άνω του 90% ο καιρός από τις 2 έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα είναι καλός σε όλη σχεδόν τη χώρα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και απουσία βροχοπτώσεων εκτός από την Δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα σημειωθούν φαινόμενα.  Στη συνέχεια ο καιρός από τις  8 έως τις 12 Φεβρουαρίου δίνει πιθανότητες να αλλάξει κοντά στο 28% ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ακόμα ποσοστό κοντά στο 72% που το δυτικό ρεύμα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις λίγες βροχές θα συνεχιστεί.

 Υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία για αλλαγή του ατμοσφαιρικού μοτίβου κάπου εκεί κοντά στις 10-12 Φεβρουαρίου με διάφορες παραλλαγές του Blocking pattern δηλαδή της ανάπτυξης υψηλού βαρομετρικού στην βορειοδυτική Ευρώπη και την Σκανδιναβία.  Αν επιβεβαιωθεί αυτό τις επόμενες 2 με 3 ημέρες θα έχουμε μία κατάβαση αρκετά έντονου ψύχους σε τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.  Από μόνο του αυτό δίνει αυξημένες πιθανότητες κάποιο μέρος αυτού του ψυχους να κατέβηκε στην περιοχή μας.  Λόγω του MODERATE LA-NINA, της υψηλής δραστηριότητας τροπικών κυκλώνων το καλοκαίρι aλλά και της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης που θα σημειωθεί για δεύτερη φορά μέσα σε ενά μήνα στις αρχές του Φλεβάρη  είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι ο χειμώνας θα επιστρέψει στη χώρα για κάποιες ημέρες.

 Με μπλε χρωματισμό είναι τα σενάρια που φέρνουν έντονο κρύο ή και χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές της χώρας για πιο εύκολη ανάγνωση από τους πολίτες.

 Ετοιμάζεται και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το Φεβρουάριο η οποία θα αναρτηθεί το Σάββατο πριν από το μεσημέρι για να έχετε όλοι μία εικόνα του μήνα.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *