Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 26-28/1/2021 (+χάρτης βροχής-χιονιού)

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Ιονίου, ολόκληρη τη δυτική χώρα ενώ σταδιακά απο το πρωί τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και έως αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρητη ,στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θα σημειωθούν ισχυρές βροχές κατά περιόδους στις πεδινές περιοχές, τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις από τις μεσημεριανές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς  της Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Σταδιακά το βράδυ χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πάνω από τα 50 μέτρα υψόμετρο όπου θα σημειωθεί και χιονόστρωση. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 200 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο. Ο καιρός από αργά το βράδυ θα βελτιωθεί στα νησιά του Ιονίου  και στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τα νησιά του Ιονίου την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και πιθανόν σε τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας της Φθιώτιδας της Θράκης και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου οπου θα σημειωθούν τοπικά και πάνω από 40 με 60 χιλιοστά  υετού. .  Μεγάλα ύψη χιονιού  έως και τις πεδινές περιοχές του βορείου Εβρου και σε ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης Θράκης πάνω από τα 300 με 400 μέτρα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη αλλά από το απόγευμα και μετά στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό θα αρχίσουν να στρέφονται σε βορειοδυτικούς 8 μποφόρ και πιθανώς στο Θερμαϊκό και 9.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα ανατολικά και νότια τμήματα θα κυμανθεί από 8 έως 18 και τοπικά 19 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν με ισχυρές βροχές στα πεδινά λίγες καταιγίδες στις Σποράδες και χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα πέσουν από τα 1000 μέτρα και πάνω τις μεσημεριανές ώρες θα ανέβουν τα υψόμετρα πρόσκαιρα αλλά από αργά το απόγευμα και μετά τα χιόνια θα κατέβουν και σε περιοχές από τα 400 με 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Αναμένονται κατά μέσο όρο 10 με 25 χιλιοστά στις περισσότερες περιοχές της πεδιάδας ενώ τμήμα τα ορεινά και ημιορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και των Φαρσάλων θα δεχθούν συνολικά και πάνω από 40 με 60 χιλιοστά υετού. Επισημαίνεται ότι από ένα υψόμετρο 1000 μέτρων και πάνω θα σημειωθούν τουλάχιστον 20 με 30 εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους ισχυρές έως και τις απογευματινές ώρες ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα ορεινά και τα πεδινά τμήματα και 5 με 7 στα θαλάσσια αλλά από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ στα ορεινά και τα πεδινά τμήματα και 8 με 9 στα θαλάσσια και τις Σποράδες.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα  5 έως 10°C

 Τρίκαλα 5 έως 8°C

 Καρδίτσα 5 έως 9°C

 Βόλος 7 έως 13°C

 Ελασσόνα 4 έως 9°C

 Φάρσαλα  4 έως 11°C

 Αγια 4 έως 10°C

 Καλαμπάκα 4 έως 7°C

 Σποράδες 13 έως 18°C

———————————————-

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους ισχυρές και σημαντικό ύψος χιονιού ακόμα και σε πεδινά τμήματα πάνω από τα 50 με 100 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν από τις μεσημεριανές ώρες και μετά ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις στη  Μακεδονία, την Θεσσαλία και την βόρειας Στερεάς Ελλάδα πάνω από τα 100 με 200 μέτρα υψόμετρο και χιονόνερο στα παραθαλάσσια και τα απόλυτως πεδινά. Στην περιοχή της Πελοποννήσου  χιονοπτώσεις θα ξεκινούν από τα 700 με 800 μέτρα υψόμετρο.  Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί σε αυτές τις περιοχές σταδιακά από βορρά προς νότο και μόνο στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα αργά το βράδυ. Αναμένονται κατά μέσο όρο πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχής στα νησιά του Αιγαίου από τα βόρεια έως και τα Δωδεκάνησα και πάνω από 15 με 25 εκατοστά φρέσκου χιονιού στο νομό Έβρου και τη Ροδόπη.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο και 9 με 10 στο Ιόνιο αλλά σταδιακά από το απόγευμα και μετά θα εξασθενήσουν σημαντικά.

 Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από -4  έως 9 βαθμούς και στα νοτιότερα τμήματα και τα παραθαλάσσια έως 11 με 12.

Θεσσαλία: προβλέποντας  νεφώσεις με χιονόνερο στις πεδινές περιοχές ασθενείς χιονοπτώσεις από τα 100 με 200 μέτρα υψόμετρο και πάνω και τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα της περιφέρειας και στις Σποράδες αλλά τα φαινόμενα προς το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν και στη συνέχεια θα σταματήσουν.

 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι ασθενούς έντασης αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ και 5 με 6 μποφόρ στις πεδινές περιοχές. Μεγάλη προσοχή σε όλη την περιφέρεια λόγω των θυελλωδών ανέμων κατά τόπους!!

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 1 έως 8°C

 Τρίκαλα 1 έως 8°C

 Καρδίτσα 1 έως 8°C

 Βόλος  4 έως 8°C

 Καλαμπάκα 0 έως 6°C

 Ελασσόνα 0 έως 5°C

 Αγία 0 έως 5°C

 Φάρσαλα 1 σε 8°C

 Σποράδες 5 έως 11°C

—————————————————

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη θα υπάρχουν κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και θα σημειώνονται λίγες σποραδικές βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά ο καιρός από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει να βελτιώνεται και σε αυτά τα τμήματα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα και μετά παντού.

 Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο την ημέρα αλλά με παγετό το πρωί θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από -7 έως 9 βαθμούς ενώ στα νησιωτικά τμήματα και τα νότια πεδινά θα φτάσει τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και πολύ μικρή πιθανότητα στα βουνά να σημειωθούν λίγες ασθενείς  χιονοπτώσεις άνευ σημασίας. Ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές καθώς και στις Σποράδες που θα έχουν τοπικές νεφώσεις έως και το απόγευμα.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα με εξασθένηση από το απόγευμα και 3 με 4 στα πεδινά με περαιτέρω εξασθένηση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα -4 έως 8°C

 Τρίκαλα -3 έως 8°C

 Καρδίτσα -4 έως 8°C

 Βόλος 0 έως 9°C

 Καλαμπάκα – 3 έως 7°C

 Ελασσόνα -4 έως 7°C

 Φάρσαλα -4 έως 8°C

 Αγία -4 έως 7°C

 Σποράδες 5 έως 9°C

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *