Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 24ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών στοιχείων το βασικό προγνωστικό μοντέλο 24 Ιανουαρίου 2021.

 27 με 28 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 50%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στο κεντρικό Αιγαίο με κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε πεδινά τμήματα της Θράκης όπου θα είναι έντονα ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στη Μακεδονία έως χαμηλά υψόμετρο.

 Πιθανότητα 50%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στο κεντρικό Αιγαίο γρήγορα θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Θα σημειωθούν περιορισμένα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας.

+++++++++++

 29 με 31 Ιανουαρίου.

   Πιθανότητα 73%. Αρχικά πολύ ψυχρός καιρός αλλά τη συνέχεια το δυτικό ρεύμα θα ανεβάσει σημαντικά τη θερμοκρασία. Βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Ευρώπη στο τέλος της περιόδου θα δώσει βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιθανότητα 17%. Υψηλές θερμοκρασίες καθ όλη τη διάρκεια του διημέρου με το δυτικό ρεύμα να μεταφέρει υγρασία και στη συνέχεια ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί προς την Μαύρη Θάλασσα. Τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στα δυτικά στο ανατολικό Αιγαίο και τη βόρεια Ελλάδα.

Πιθανότητα 10%. Θερμοκρασίες χαμηλές θα ανέβουν στη συνέχεια σταδιακά πρώτα στη νότια Ελλάδα και ως το τέλος της περιόδου και στις υπόλοιπες περιοχές. Ομαλές βαρομετρικές πιέσεις στην αρχή ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σαρδηνίας. Τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

++++++++++++

 1 έως 3 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 25%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα διέλθει της χώρας μας ενώ στη συνέχεια θα βελτιωθεί ο καιρός παντού. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ φαινόμενο θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στα νότια ηπειρωτικά τμήματα.

Πιθανότητα 21%. Βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην κεντρική Μεσόγειο με αργή κίνηση προς την Ελλάδα όπου στο τέλος της περιόδου θα φτάσει στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Σημαντική αλλαγή του καιρού με πολλά φαινόμενα σε όλη τη χώρα ενώ οι χιονοπτώσεις θα επικεντρωθούν μόνο σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης σε ορεινές περιοχές.

Πιθανότητα 18%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τα νότια της χώρας μας και θα καταλήξει στις ακτές της Αιγύπτου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα με τη μορφή βροχοπτώσεων που θα είναι αρκετά έντονα στο ανατολικό Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα.

Πιθανότητα 18%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στη Σικελία όπου θα κινηθεί νοτίως της Κρήτης. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στη χώρα που θα είναι έντονα στα δυτικά και νότια τμήματα με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και τα χιόνια να περιορίζονται στις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 18%. Βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην κεντρική Ιταλία και θα κινηθεί αργά προς τη χώρα μας όπου θα ενισχυθεί στο κεντρικό Αιγαίο. Σημαντική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και πιθανόν της Θράκης.

++++++++++++

4 με 8 Φεβρουαρίου.

Πιθανότητα 30%. Χαμηλό βαρομετρικό στη χώρας μας θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ εκ νέου από τη βορειοδυτική Ευρώπη βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς το κεντρικό Αιγαίο όπου και θα βαθύνει ελαφρώς. Πολλές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ενώ ψυχρές αέριες μάζες θα βρίσκονται εγκατεστημένες στην κεντρική και βόρεια χώρα σχεδόν ολόκληρο το διάστημα ενώ κατά περιόδους θα κατεβαίνουν και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας κυρίως στην αρχή της περιόδου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης κατά περιόδους ενώ στη συνέχεια θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές.

Πιθανότητα 25%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία θα κινηθεί προς τη χώρα μας δίνοντας αξιόλογα φαινόμενα σε όλες τις περιοχές ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ στο τέλος της περιόδου νέο βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στο Ιόνιο. Θερμοκρασία γενικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα στα νότια με τα χιόνια σημειώνονται μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

Πιθανότητα 21%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο αρχικά με μικρή επίπτωση στη χώρα μας ενώ μετά τις 6 του μήνα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στο Ιόνιο και θα κινηθεί προς το Νότιο Αιγαίο με αποτέλεσμα σημαντικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θερμοκρασία Αρχικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα ανέβει σημαντικά το επόμενο διάστημα ενώ Προς το τέλος της περιόδου θα ξανά σημειωθεί σημαντική πτώση από Βορρά προς Νότο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου και σε πεδινά τμήματα της Θράκης και ημιορεινά της Μακεδονίας ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί παντού ενώ Προς το τέλος της περιόδου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 14%.  Bαρομετρικο χαμηλό στο βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα δίνοντας αρκετά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο στη συνέχεια ενώ προς το τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο που δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα αλλά γρήγορα θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν μόνο στην αρχή της περιόδου ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιθανότητα 10%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη θα μεταφέρει υγρές και θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας συγκρατώντας τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα όλη την περίοδο εκτός από την αρχή που θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης στην αρχή της περιόδου.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση για τις 27 και 31 Ιανουαρίου έχει σχεδόν κλειδώσει με τις χιονοπτώσεις να είναι λίγες στη Μακεδονία και αρκετές στη Θράκη ενώ υπάρχουν και μικρές πιθανότητες για κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας. Σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε κάποια περιοχή της χώρας από θέμα χιονοπτώσεων.

Φαίνεται επίσης ότι θα συνεχιστεί και η παρέλαση των βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά της χώρας μας καθώς και η ανυπαρξία κρύου και χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα από τις 1 έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Τέλος για την περίοδο 4 έως 8 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά αλλά αρχίζουν να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες μικρές προς το παρόν για συνδυασμό με ψύχος από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα μόνο.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *