Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 20ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 7 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων στις 20 Ιανουαρίου 2021.

 28 έως 30 Ιανουαρίου.

  Πιθανότητα > 80%.Το βασικό μοτίβο του καιρού για αυτό το διήμερο θα είναι η μεταφορά πεδιου χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από τη βόρεια Ευρώπη προς την κεντρική Ιταλία. Θα αναπτυχθεί αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς τη Μαύρη θάλασσα. Σημαντική κακοκαιρία στη δυτική  τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο με καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και βροχές στα πεδινά. Η θερμοκρασία σε υψηλά γενικά επίπεδα σε όλη τη χώρα και μόνο στο τέλος της περιόδου θα σημειωθεί πτώση στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

++++++++++++++++++

31 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου.

 Πιθανότητα 34%. Ομαλό βαρομετρικό πεδίο και δυτικό ρεύμα στη χώρα μας τη μεγαλύτερη διάρκεια του διαστήματος. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και ειδικά στη νότια Ελλάδα ενώ σποραδικά φαινόμενα κατά περιόδους θα σημειώνονται μόνο στη δυτική Ελλάδα και πιθανόν στην Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο.

 Πιθανότητα 28%. Χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Ελλάδα θα κινηθεί προς τη βόρεια Τουρκία ενώ το πεδίο των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα παραμείνει στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και της χώρας μας έως και το τέλος της περιόδου. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση πρώτα στα κεντρικά και βόρεια και στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ προς το τέλος της περιόδου θα σημειωθεί εκ νέου νότιο ρεύμα και άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στη συνέχεια και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Στερεάς και πιθανόν σε τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας μικρής διάρκειας και έντασης.

 Πιθανότητα 26%. Βόρειο ρεύμα αρχικά ενώ στη συνέχεια χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις από την βορειοδυτική Ευρώπη θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ θα σημειωθούν και αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης που σταδιακά με την άνοδο της θερμοκρασίας θα περιοριστούν στα ορεινά και στη συνέχεια στα βουνά.

 Πιθανότητα 14%. Βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας θα κινηθεί αργά προς τη Μαύρη θάλασσα ενω δευτερεύων χαμηλό θα αναπτυχθεί και πάλι πάνω από τη χώρα μας ενώ στο τέλος της περιόδου ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα με την επικράτηση βοριάδων. Αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα μόνο στη βόρεια Ελλάδα ενώ μετά τις 2/2 θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την βόρεια και ανατολική χώρα. Θα σημειωθούν αρχικά βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στη Θράκη και αργότερα ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας ενώ στο τέλος της περιόδου τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας.

 Φαίνεται χωρίς ακόμα να έχει δημιουργηθεί μία σημαντική τάση ότι ο χειμώνας θα επιστρέψει και πάλι στη χώρα μας προς το τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου. Θα παρακολουθούμε αυτή την τάση για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί με αυξημένα ποσοστά τις επόμενες ημέρες.

 Λίγες πικάντικες παρατηρήσεις!

1)  όταν αναμένουμε χιονοπτώσεις δεν σημαίνει ότι θα χιονίσει σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη της χώρας.

2)  η χιονόπτωση και η χιονόστρωση είναι τα πιο δύσκολα φαινόμενα στην πρόγνωση και όταν η πιθανότητα ξεπερνά το 50 με 60% πρέπει να αναφέρονται από τους προγνώστες ανεξαρτήτως αν δεν επιβεβαιωθούν από τον πραγματικό καιρό.

3)  η ανάλυσή μας γίνεται πάνω στο πολλαπλό δείγμα των τριών βασικών προγνωστικών μοντέλων για αυτό και είναι πιθανολογική για τα σενάρια που υπάρχουν.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *