Μετά από κάθε κακοκαιρία και ειδικά όταν υπάρχουν αστοχίες γίνεται ανάλυση της πραγματικής κατάστασης που επικράτησε τελικά με την προγνωστική.
Στην πρώτη εικόνα βλέπετε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού τις επίμαχες ώρες από τις 2 το ξημέρωμα της 16ης Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Είναι οι ώρες που θα σημειωνόταν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια χώρα με κίνηση αργότερα προς τα νοτιότερα.
Με κίτρινο χρώμα είναι η τροχιά που θα ακολουθούσε το βαρομετρικό χαμηλό με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία πριν βγει η πρόγνωση. Με την μαύρη γραμμή φαίνεται η πραγματική πορεία του βαρομετρικού χαμηλού για τις ίδιες ώρες. Είναι εμφανής μία νοτιότερη κίνηση αυτού 30 με 70 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα ότι τις τελευταίες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό κινείται αρκετά γρηγορότερα από το αναμενόμενο και ήδη στις 4 το απόγευμα σχεδόν θα έχει εξέλθει του ελλαδικού χώρου όταν η πρόγνωση το έδειχνε ανατολικά της Νάξου και με βορειότερη κίνηση.
Με αυτή και μόνο την ανάλυση χωρίς να κοιτάξουμε οτιδήποτε άλλο βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι η σύγκληση που αναμενόταν στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά κινηθηκε νοτιότερα και επηρέασε κυρίως στην Βοιωτία βόρεια Αττικής την κεντρική Πελοπόννησο και στη συνέχεια και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου. Αυτός ήταν ο λόγος που αν και στην αρχή όπως βλέπετε το βαρομετρικό χαμηλό πλησίασε τη Ζάκυνθο και ήταν οι ώρες που σημειώθηκαν και οι εντονότερες χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία στη συνέχεια αυτό κινήθηκε αρκετά νοτιότερα. Αποτέλεσμα ήταν η γρηγορότερη μετακίνηση των φαινομένων προς την Αττικοβοιωτια και την κεντρική και ανατολική Πελοποννήσο και είσοδο πιο γρήγορα ψυχρών αερίων μαζών. Αυτός ήταν ο λόγος που σημειώθηκαν χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά τμήματα της Βοιωτίας και τα βορειότερα ημιορεινά της Αττικής την ίδια στιγμή που δεν σημειώθηκαν τα αναμενόμενα ύψη χιονιού στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά.
Για να το επιβεβαιώσουμε όλο αυτό το σενάριο που αναλύσαμε πιο πάνω ελέγξαμε την προγνωστική εικόνα που θα έπρεπε να υπάρχει για τις 2 το ξημέρωμα στο θέμα ΥΕΤΟΣ στην επόμενη εικόνα. Βλέπετε ότι αναμενόταν να υπάρχουν έντονα φαινόμενα στη Ζάκυνθο τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και της βόρειας Εύβοιας. Μικρότερη διαταραχή αναμενόταν να επηρεάζει τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε την πραγματική εικόνα του δορυφόρου και είναι εμφανής η μετατόπιση του κυρίου μετώπου σύγκλισης νοτιότερα στην κεντρική Πελοπόννησο την Βοιωτία την βόρεια Αττική και την κεντρική Εύβοια. Στην περιοχή της Θεσσαλίας παρέμενε μία αποκομμένη μικρό διαταραχή η οποία έδωσε για κάποιες λίγες ώρες έντονες χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου που οι θερμοκρασίες ήταν και ψηλότερες λόγω των πολύ ζεστών ημερών που είχαν προηγηθεί με το έδαφος να μην έχει δεχθεί καθόλου παγετό το φετινό χειμώνα. Τέλος παρούσα ήταν και μικρό διαταραχή αλλά σε μικρότερο βαθμό στη δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι οι χιονοπτώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν αρκετά λιγότερες όπως και στη βόρεια Στερεά για τους κάτωθι λόγους.
1) νοτιότερη πορεία του χαμηλού κατά 30 με 70 km με σχεδόν αντίστοιχη μετατόπιση των ισχυρών φαινομένων νοτιότερα κατά 30 με 70 χιλιόμετρα.
2) Καθυστέρηση στο να πέσει η θερμοκρασία μιας και το έδαφος είναι πολύ ζεστό σε σχέση με τις κανονικές τιμές λόγω των πολύ ζεστών ημερών και εβδομάδων που προηγήθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σχεδόν ο μισός υετος σε βροχή, χιονόνερο και υγρό χιόνι. Να τονίσουμε μάλιστα ότι και ο υετός που έπεσε στη Λάρισα για παράδειγμα όπου υπάρχει χιονοκουβέρτα για να λιώνει το χιόνι και να έχουμε σωστή μέτρηση ήταν μόλις 7,5 χιλιοστά όταν η προγνωστική της εκτίμησης ήταν 10 με 20 χιλιοστά υετού.
3) γρηγορότερη κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς την Τουρκία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να οργανωθούν δευτερεύουσες ζώνες υετού στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα όπως τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν. Για αυτό και δεν υπήρξε δεύτερος γύρος έντονων χιονοπτώσεων μετά τις μεσημεριανές ώρες σε καμία περιοχή από τη Θεσσαλία έως και τη νότια Φθιώτιδα.
Για την προοπτική του καιρού να πούμε είναι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η περιοχή της Πελοποννήσου να δεχθεί σημαντικά ύψη χιονιού κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έως σε πολύ χαμηλά υψόμετρο. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν και σε όλη σχεδόν την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας της Εύβοιας και των Σποράδων. Τέλος υπάρχει μικρή πιθανότητα κάτω του 15 με 20% κάποιες από αυτές να αγγίξουν τμήματα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας καθώς και τμήματα των Φαρσάλων της Μαγνησίας της Καρδίτσας. Θα μιλήσουμε βέβαια αναλυτικά στην αυριανή πρόγνωση. Προσοχή στον παγετό που παίρνει τώρα τη σκυτάλη για το επόμενο τετραήμερο τουλάχιστον.
Πηγή χαρτών : weather.us
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
Πατήστε ” μου αρέσει” στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.
Καλησπέρα Βασίλη από τον χιονισμένο Τύρναβο Τώρα γιατί ελάχιστες θα μιλάμε?
Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στις καλλιέργειες? Αμπέλια ροδάκινα αχλαδιές αμυγδαλιές?Κλάδευα αμπέλια πριν το χιόνι και δακρυζανε ροδακινιές αμυγδαλιές ήτανε φουσκωμένες οι πρώιμες ποικιλίες.Ποια η γνώμη σου Βασίλη λόγου του επαγγέλματος σου?