Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 16-17/1/2021 (+χάρτης βροχής-χιονιού)

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021.

 Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά ενώ μετά το μεσημέρι σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου ενώ στις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στην Κρήτη θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται στα ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 500 με 600 μέτρα αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής χώρας. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σταδιακά και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Φθιώτιδας και στα ορεινά και ημιορεινά  της ανατολικής Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που πρόσκαιρα το απόγευμα θα ενταθούν για λίγο. Χιονόνερο  θα σημειωθεί στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας των Σποράδων και της Εύβοιας.  Από το απόγευμα θα αρχίσει ο καιρός να βελτιώνεται στη δυτική και βόρεια χώρα και οι χιονοπτώσεις να περιορίζονται από το ύψος της Θεσσαλίας της Χαλκιδικής και νοτιότερα.  Αναμένεται ύψος χιονιού που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας της κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν στα ημιορεινά της Ηπείρου ενώ αργά το βράδυ μικρό ύψος χιονιού θα σημειωθεί και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ στο Θερμαϊκό βόρειοι 5 με 6 και στα νότια πελάγη βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ αλλά σταδιακά στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 8 και πιθανόν τα 9 μποφόρ όπως και στο βόρειο Αιγαίο οι βοριάδες.

 Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Στερεά θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στη δυτική Μακεδονία από -9 έως -4 στα υπόλοιπα προαναφερθέντα τμήματα από -2 εως +2 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 10 ενώ στα νησιά του νότιου Αιγαίου από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις  με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές πρώτα στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας και σταδιακά και σε πεδινά τμήματα κατά μέσο όρο πάνω από τα 150 με 200 μέτρα στο νομό Λάρισας και πάνω από τα 300 με 400 μέτρα στο νομό Μαγνησίας.  Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλη την πεδιάδα και μετά το μεσημέρι και σε παραθαλάσσια τμήματα του Νομού Μαγνησίας προς τον Παγασητικό ενώ χιονόνερο θα σημειώνετε στα παραθαλάσσια τμήματα προς το Αιγαίο και αργά το βράδυ και στις Σποράδες. Αναμένονται κατά μέσο όρο 10 με 20 εκατοστά χιονιού στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και περιοχή Φαρσάλων, 5 με 10 εκατοστά χιόνι στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Λάρισας και μικρό ύψος χιονιού για την πόλη του Βόλου. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν στις περισσότερες περιοχές.

 Λάρισα: Προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που έως το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στις πεδινές περιοχές ασθενείς δυτικοί ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ ενώ στις Σποράδες βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα -1 έως 2°C

 Τρίκαλα -1 έως 1°C

 Καρδίτσα -1 έως 1°C

 Βόλος  0 έως 3°C

 Καλαμπάκα  -3 έως 0°C

 Ελασσόνα -3 έως 0°C

 Φάρσαλα -3 έως 0°C

 Αγία -1 έως 1°C

 Σποράδες  3 έως 6°C

++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά στη Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και κατά τόπους και πεδινά τμήματα κυρίως στα βορειότερα τμήματα και τοπικές βροχές σε νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τις Κυκλάδες αλλά σταδιακά ο καιρός στα ηπειρωτικά θα βελτιωθεί. Νεφώσεις θα παραμείνουν σε τμήματα της Χαλκιδικής της Θάσου των νησιών του Αιγαίου της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και πιθανόν στα νησιά του Ιονίου και θα δίνουν τοπικές χιονοπτώσεις στα βορειότερα τμήματα και βροχές στα νησιωτικά από το ύψος της Μυτιλήνης και νοτιότερα.. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σημαντικά βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και μετά.

 Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -17 έως -5 ,στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Στερεά από – 11 έως + 1 στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα τμήματα από -4 έως 7 και στα νησιωτικά του νότιου Αιγαίου από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα και μετά.

 Θεσσαλία: προβλέπονται στην αρχή νεφώσεις με λίγες χιονοπτώσεις κυρίως στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και την περιοχή Φαρσάλων αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και διάστημα ηλιοφάνειας.  Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.

 Λάρισα: προβλέποντας  αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια έως και το απόγευμα όπου θα αναπτυχθούν και πάλι αραιές νεφώσεις.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοι στα παραθαλάσσια τμήματα 5 με 6 μποφόρ και αργότερα και στις Σποράδες ενώ στα πεδινά τμήματα θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα -10 έως 0°C

 Τρίκαλα -10 έως 0°C

 Καρδίτσα -10 έως 0°C

 Βόλος -4 έως 2°C

 Καλαμπάκα  -10 έως -1°C

 Ελασσόνα -10 έως -1°C

 Φάρσαλα -10 έως -1°C

 Αγία -8 έως 0°C

 Σποράδες 0 έως 4°C

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *