Ανάλυση βραδινών δεδομένων της 13ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 7 ημέρες.

Ανάλυση των στοιχείων της 13ης Ιανουαρίου 2020.

16 έως 17 Ιανουαρίου.

Πιθανότητες 40%. Βαρομετρικό χαμηλό με γρήγορο πέρασμα και τοπικές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας μικρής έντασης και διαρκείας.

Πιθανότητα 26%. βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα δώσει χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας στα βόρεια της Στερεάς Ελλάδας στη Θράκη και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους +2 βαθμούς Κελσίου.

Πιθανότητα 20%. Αργή κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού με αποτέλεσμα πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία την Μακεδονία την ανατολική Στερεά πλην Αττικής, πιο ασθενείς αλλά αξιόλογες στη Θράκη τα ημιορεινά της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας.

Πιθανότητα 14%. Πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία τη Βόρεια Στερεά Ελλάδα στη δυτική και Κεντρική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου, ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου. Λίγα ασθενικά φαινόμενα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και σε ημιορεινά της Ηπείρου και της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

++++++++++++++++

18 έως 20 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 23%. Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε τμήματα του Αιγαίου της ανατολικής Στερεάς. Ισχυρός στα ηπειρωτικά πού σε περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα θα είναι ολικός.

Πιθανότητα 23%. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο τέλος της περιόδου σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα ανέβει στη συνέχεια αρκετά σε όλη τη χώρα.

Πιθανότητα 54%. Τοπικές χιονοπτώσεις σε τμήματα του Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο και βροχές σε τμήματα της Κρήτης και τα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα με ολικό παγετό σε τμήματα της Θεσσαλίας Μακεδονίας και Θράκης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου θα επικρατήσει απόλυτα χειμερινούς καιρός από την Βοιωτία και βορειότερα με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές. Οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι 40% για ένα γρήγορο πέρασμα χιονοπτώσεων με μικρή χιονόστρωση ενώ αγγίζουν το 60% για πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις που πιθανόν να δημιουργήσουν και προβλήματα σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς και λιγότερο στις άλλες περιοχές. Σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο η θερμοκρασία να μην ανέβει εύκολα πάνω από το μηδέν σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης μακριά από τη θάλασσα.

Για το διάστημα 18 έως 20 Ιανουαρίου είναι εμφανής η τάση για δημιουργία νέου ασθενούς βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας με απροσδιόριστη μέχρι στιγμής πορεία. Οι περισσότερες πιθανότητες το δείχνουν να περνάει νότια της χώρας μας και να χιονίζει ελαφρώς σε τμήματα από την αττικοβοιωτία και νοτιότερα με σύντομες χιονοπτώσεις έως χαμηλά υψόμετρα. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Την Παρασκευή θα αναρτηθεί αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας για το σαββατοκύριακο.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *