ANAΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ- ΠΟΛΙΚΟ ΨYΧΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα ο χειμώνας αγνοείται στην χώρα μας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και των βαλκανίων.
Ειδικά στην χώρα μας στο πρώτο μισό του χειμώνα που διανύουμε κυριάρχησαν ήπιες καιρικές συνθήκες με νοτιάδες ,βροχές,ομίχλες ενώ τα χιόνια περιορίστηκαν στα ορεινά.
Συνθήκες που ποιο πολύ παραπέμπουν σε φθινόπωρο.
Τα δυτικά και βόρεια της γηραιάς ηπείρου αντιθέτως ,και όπως συμβαίνει στην “ατμοσφαιρική τραμπάλα” της Ευρώπης, κατά καιρούς δεχόταν συστήματα απο τον Ατλαντικό με αποτέλεσμα να προκαλούνται κακοκαιρίες και ο καιρός να συμβαδίζει με το ημερολόγιο.
Μάλιστα τελευταία γίναμε μάρτυρες ενός σοβαρού κύματος κακοκαιρίας στην Ισπανία όπου εκδηλώθηκαν μεγάλα ύψη χιονοπτώσεων πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες!
Ο λόγος ήταν η παρείσφρηση ενός Αυλώνα στη νοτιοδυτική Ευρώπη.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δεχτούμε την επίσκεψη του υποτροπικού αεροχειμμάρου και μία έντονη θερμή μεταφορά (ΧΑΡΤΗΣ 1) στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που μεταφράστηκε σε θερμοκρασίες προχωρημένης άνοιξης στα κεντρικά και νότια της πατρίδας μας (Πελλ/σος-Κρήτη).
Στη βόρεια χώρα αυτό δεν έγινε αντιληπτό καθώς ευρισκόμενοι στο όριο των θερμών και των ψυχρότερων αερίων μαζών,επικράτησε συννεφιά ενώ εκδηλώθηκαν και κάποιες βροχές.
Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Η ανάπτυξη ενός αντικυκλώνα στη Δ.Ευρώπη καθώς θα κινηθεί σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θα ανακόψει,εν μέρει, την ατλαντική κυκλοφορία και θα επιτρέψει την ροή πολύ ψυχρών αερίων μαζών θαλάσσιας πολικής προέλευσης επηρεάζοντας ολόκληρο το κομμάτι της ανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας.(ΧΑΡΤΗΣ 2)
Η σύγκρουση αυτή με τις προυπάρχουσες θερμές αέριες μάζες θα προκαλέσει κυκλογέννεση την Πέμπτη στο Ιόνιο με το χαμηλό μέσα στην Παρασκευή να περνά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Όμως λόγω του ότι δεν υπάρχει σοβαρός εμποδισμός το σύστημα θα κινηθεί πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να μην έχουν διάρκεια.
Παρ΄όλα αυτά την Πέμπτη το βράδυ στη Μακεδονία ,τη Θράκη τη Θεσσαλία και τη Στερεά οι χιονοπτώσεις θα καταφέρουν να φτάσουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας (παράλληλα με τη μεταφορά πολύ έντονων ψυχρών αερίων μαζών από βορρά προς νότο) θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο.
Την Παρασκευή 15/1 παρ΄ότι η μέρα θα ξεκινήσει με τοπικές χιονοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές και βροχές στα νησιά του Αιγαίου και την Πελλ/σο και την Κρήτη,πολύ γρήγορα ο καιρός από βορρά προς νότο θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια με τσουχτερό όμως κρύο.
Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε βοριάδες και θα κάνουν την αίσθηση του κρύου ποιο έντονη ειδικά στη βόρεια Ελλάδα ενώ στα νότια τμήματα θα γίνει αισθητό προοδευτικά μέσα στην ημέρα.
Για το Σαββ/κο το τοπίο παραμένει ακόμα θολό και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα αυριανά στοιχεία ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα.
Μέχρι και προχθές ήθελαν την βάθυνση ενός βαρομετρικού χαμηλού στη Μ.Βρετανία ένας παράγοντας που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια καθώς φαινόταν να μετατόπιζε τον πολικό αυλώνα ανατολικότερα με αποτέλεσμα τα όποια φαινόμενα να είναι λιγοστά και να επικεντρώνονται στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο με την υπόλοιπη χώρα να μένει εκτός ζώνης φαινομένων.
Όμως στη χθεσινή μέρα εμφάνισαν το χαμηλό αυτό κάπως εξασθενημένο και με τον αντικυκλώνα κατά τι ενισχυμένο.
Ασαφής η κίνηση της ψυχρής αέριας μάζας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις πιθανότητες για νέα κυκλογέννεση στα δυτικά μας να αυξάνονται.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε διαφορετική εξέλιξη στην πορεία του καιρού καθώς το προϋπάρχον ψύχος θα συναντούσε την μεταφερόμενη υγρασία από τα θερμά νερά του Ιονίου προκαλώντας νέο γύρω έντονων αυτή τη φορά χιονοπτώσεων από την Παρασκευή το βράδυ.
Ερωτηματικό παραμένει η ακριβής πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που φαίνεται τελικά να σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας την Παρασκευή κινούμενο ανατολικά.
Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανομή των φαινομένων καθώς όσο πιο κοντά κινηθεί προς την Πελλ/σο θα βάλει το μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικου κορμού στη ζώνη των χιονοπτώσεων.
Πολικό το ψύχος που θα ενσκήψει στη χώρα
Το Σαββ/κο στα βόρεια αναμένεται ολικός παγετός.
Καλό θα είναι οι πολίτες να μεριμνήσουν από τώρα για την ασφάλεια λεβήτων,φυτών,ζώων κτλ.
Παρακολουθείστε τις τακτικές αναλυτικές προγνώσεις μέσα από το weathergroup.gr το σάιτ που δίνει στον καιρό τη λεπτομέρεια που χρειάζεται.
ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ WEATHERGROUP.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *