Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 14-15/1/2021 (+χάρτης βροχής)

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Πελοπόννησο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και σύντομες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία  και τη Θράκη καθώς και στα ορεινά και τα ημιορεινά της βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 500 με 600 μέτρα κατά μέσο όρο.  Τα φαινόμενα γενικά αυτά είναι λιγοστά και σύντομα ενώ μικρή χιονόστρωση θα σημειωθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Θεσσαλίας πάνω από τα 800 μέτρα περίπου και στη Θράκη πάνω από τα 400 με 600. Σταδιακά Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλα τα Ηπειρώτικα και το Ιόνιο και θα μεταφερθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ανατολική Στερεά τις Κυκλάδες την Κρήτη όπου και εκεί μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά. Από το απόγευμα και μετά στο Ιόνιο την Ήπειρο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και ως αργά το βράδυ σε τμήματα της Θεσσαλίας της υπόλοιπης Μακεδονίας της Θράκης του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου της Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου οι νεφώσεις θα αυξηθούν του νέου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις πεδινές περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις από τα 100 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν και σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Θεσσαλίας πάνω από τα 300 με 500 μέτρα υψόμετρο. Αναμένεται μικρή χιονόστρωση  0 έως 5 εκατοστά και σε περιοχές στα 100-200 μέτρα υψόμετρο στην Μακεδονία και τη Θράκη  μακριά από τη θάλασσα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6  και πιθανόν 7 μποφόρ στα πελάγη αλλά θα εξασθενήσουν και σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ εκτός από το βόρειο Ιόνιο και το Θερμαϊκό που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 και αργότερα και 8 με 9 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε σταδιακή σημαντική πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης από -2 έως 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με λίγες βροχές στα πεδινά και τις Σποράδες και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές του νομού Λάρισας και Τρικάλων στα 400 με 600 μέτρα υψόμετρο αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Από τις απογευματινές ώρες και πάλι νεφώσεις θα αυξηθούν από τα βόρεια και θα σημειωθούν βροχές και στη συνέχεια χιονόνερο στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα πάνω από τα 200 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο.  Τοπικές μπόρες στην περιοχή των Σποράδων και στα παραθαλάσσια τμήματα. Αναμένεται μικρή στρώση χιονιού σε περιοχές πάνω από τα 500 με 600 μέτρα κατά μέσο όρο.

 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Από το απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά το βράδυ χιονόνερο.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 6 με 7 μποφόρ και δυτικοί 3-4 στις πεδινές περιοχές αλλά σταδιακά από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα αργά το βράδυ βορειοδυτικοί 7 με 8 και πιθανόν και 9 μποφόρ στις Σποράδες και βόρειοι-βορειοανατολικοί στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 4 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 3 με 10°C

 Τρίκαλα 3 με 10°C

 Καρδίτσα 3 με 10°C

 Βόλος 4 με 11°C

 Καλαμπάκα 1 με 10°C

 Ελασσόνα 0 με 10°C

 Φάρσαλα 2 με 10°C

 Αγiα 2 με 10°C

 Σποράδες 7 με 10°C

++++++++++++++++

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τη Χαλκιδική τη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά τμήματα αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί σε αυτές τις περιοχές ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Στερεάς Ελλάδας πάνω από τα 300 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο. Στην υπόλοιπη τη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την Πελοπόννησο και αργότερα λίγες καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αλλά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από το απόγευμα θα συννεφιάσει εκ νέου στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα την Πελοπόννησο και στα δυτικά της Θεσσαλίας και βόρεια της Στερεάς Ελλάδας και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα και τα νησιά του Ιονίου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό 7 με 8 και πιθανόν 9 μποφόρ και βόρειοι με την ίδια ένταση στο υπόλοιπο Αιγαίο με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά στα 4 με 5 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο στα 6.

 Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από -3 έως 8 βαθμούς ενώ στα δυτικά και τα νότια τμήματα καθώς και στα θαλάσσια θα φτάσει τοπικά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία: προβλέποντας  αρχικά νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στις πεδινές περιοχές  και χιονοπτώσεις στις ημιορεινές και ορεινές που πιθανόν να αφήσουν 5 με 7 εκατοστά φρέσκου χιονιού. Μπόρες θα σημειωθούν στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες. Ο καιρός όμως γρήγορα από τις πρωινές κιόλας ώρες θα βελτιωθεί πρώτα στα βόρεια και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας και θα σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι νεφώσεις από αργά το βράδυ θα αυξηθούν εκ νέου στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και τις περιοχές Φαρσάλων και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

 Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις αρχικά με χιονόνερο ή χιόνι αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις απογευματινές ώρες.   Από αργά το βράδυ νεφώσεις θα αυξηθούν και πάλι και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 2 με 3 στα πεδινά αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν σημαντικά στα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

Λάρισα  0 έως 7°C

Τρίκαλα  0 έως 7°C

Καρδίτσα 0 έως 7°C

Βόλος 3 έως 8°C

Καλαμπάκα -1 έως 5°C

Ελασσόνα -1 έως 5°C

Φάρσαλα -1 έως 6°C

Αγiα 0 έως 7°C

Σποράδες  4 έως 7°C

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

2 thoughts on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 14-15/1/2021 (+χάρτης βροχής)

  1. Pingback: Από χιονόνερο έως ασθενής χιονόπτωση στη Λάρισα – Ο καιρός του διημέρου 14-15/01 από τον Βασίλη Πανάκογλου* – Pressing.gr

  2. Pingback: ANAΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ- ΠΟΛΙΚΟ ΨYΧΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *