Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 10ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 10ης Ιανουαρίου 2021.

 12 έως 14 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα  80%. Σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και σταδιακά και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Στερεάς και σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.  Οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς κατά βάση εκτός από τις ορεινές περιοχές που θα υπάρξει και χιονόστρωση. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.

 Πιθανότητα 20%. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν περισσότερο στα ανατολικά και νότια του Αιγαίου ενώ η ψυχρή εισβολή θα είναι αρκετά εξασθενημένη και η όλη κίνηση θα γίνει  γρήγορα προς την περιοχή της Τουρκίας.

++++++++++++++

 15 έως 17 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 24%. Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα κινηθεί αργά ανατολικά θα επηρεάσει όλη τη χώρα και στη συνέχεια θα κινηθεί προς την κεντρική Τουρκία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινά της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας της Στερεάς Ελλάδας και ημιορεινά της Πελοποννήσου ενώ στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι ασθενή.

 Πιθανότητα 21%. Βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο θα κινηθεί και θα ενισχυθεί προς τη χώρα μας ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη Μακεδονία και τη Θράκη ενώ από τη Στερεά Ελλάδα και  νοτιότερα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 Πιθανότητα 21%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινείται αργά προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς τις Κυκλάδες με αποτέλεσμα σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολλές βροχές στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και στα ημιορεινά και ορεινά της Πελοποννήσου. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα φαινόμενα θα είναι ασθενή. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο με ισχυρό παγετό στην βόρεια Ελλάδα.

Πιθανότητα 18%. Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ιταλία θα κινηθεί προς τη χώρα μας αλλά θα παραμείνει δυτικά αυτής με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τα Ηπειρώτικα και λιγότερα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στις ορεινές περιοχές ενώ στο τέλος της περιόδου σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας καθώς και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 12%.  Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ιταλία στα κίνηση αργά ανατολικά και θα φτάσει μέχρι την Ηπειρωτική χώρα στο τέλος της περιόδου δίνοντας πολλά φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα ενώ στα νότια θα παραμείνει σε σχετικά μαλακά επίπεδα. Πυκνές χιονοπτώσεις με μεγάλο ύψος χιονοστρωσης θα σημειωθεί στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη  στα ημιορεινά της Ηπείρου καθώς και στη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα από την βόρεια Στερεά και βορειότερα και σε μαλακά επίπεδα στα νοτιότερα.

Πιθανότητα 4%. Βαρομετρικό χαμηλό από τη δυτική Μεσόγειο θα διέλθει της χώρας μας προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ σχετικά χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας. Σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά και στα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα θα αρχίσει να ανεβαίνει από τα νότια προς τα βόρεια στη συνέχεια.

+++++++++++

18 με 20 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 30%. Χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής διάρκειας και έντασης.

Πιθανότητα 18%. Άνοδος θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Πιθανότητα 16%. Πολικό ψύχος στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα η Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιθανότητα 16%. Χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς.

Πιθανότητα 14%. Χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στο τέλος της περιόδου ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί σημαντική άνοδο σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις αρχικά και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πιθανόν στην ανατολική Στερεά και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με σημαντική βελτίωση του καιρού στη συνέχεια.

Πιθανότητα 8%. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει σταδιακή άνοδο πρώτα στα νότια και στη συνέχεια και σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα μαλακώσει σημαντικά.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *