Ανάλυση βραδινών στοιχείων 9 Ιανουαρίου 2021 για τα σενάρια που υπάρχουν τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα.
14 με 16 Ιανουαρίου.
Πιθανότητα 40%. Βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Τουρκία θα κινηθεί γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί νέο χαμηλό στην περιοχή της νότιας Ιταλίας. Σημαντική αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές στα πεδινά τμήματα καταιγίδες στα θαλάσσια και χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν και πάλι χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πιθανότητα 30%. Βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα και ο καιρός στα βελτιωθεί σημαντικά σε όλη τη χώρα. Αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές που στη συνέχεια θα περιοριστούν στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη βόρεια κυρίως Ελλάδα. Χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και σε πεδινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης όπως και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Πιθανότητα 30%. Βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα ενισχυθεί κατά την κίνηση του προς τη Ρόδο ενώ υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Κακοκαιρία στην ανατολική και νότια χώρα με χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.
+++++++++++++++++++
17 με 19 Ιανουαρίου.
Πιθανότητα 23%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στα δυτικά της χώρας μας θα παραμείνουν σε εκείνο το σημείο έως και το τέλος της περιόδου. Θα σημειωθούν φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης μόνο.
Πιθανότητα 22%. Βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί αργά προς τη νότια Τουρκία και στη συνέχεια προς την περιοχή της Κύπρου. Σημαντική κακοκαιρία στη χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και τα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια στερεά θα είναι ισχυρές καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου.
Πιθανότητα 20%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Τουρκία θα κινηθεί ανατολικά και βορειοανατολικά ενώ χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα αναπτυχθούν εκ νέου στην κεντρική Μεσόγειο. Αρκετά σημαντική κακοκαιρία στη χώρα με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς τα ημιορεινά της Πελοποννήσου τη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην αρχή. Πρόσκαιρη βελτίωση ενώ στη συνέχεια αναμένονται εκ νέου πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια στερεά τη Θεσσαλία στη Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας.
Πιθανότητα 20%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί αργά από την κεντρική Ιταλία στη χώρα μας ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί εκ νέου βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο. Σημαντική κακοκαιρία με αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στις ορεινές κυρίως περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Θεσσαλίας.
Πιθανότητα 15%. Βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ θα δημιουργηθεί νέο βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία το οποίο θα κινηθεί και αυτό προς τη Μαύρη θάλασσα. Αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις χιονοπτώσεις αρχικά και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα ανέβει σημαντικά από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και νοτιότερα ενώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
++++++++++++
20 με 24 Ιανουαρίου.
Πιθανότητα 38%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα βρίσκεται δυτικά της χώρας μας ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα. Αρκετά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ στο τέλος της περιόδου θα πέσει σημαντικά. Χιονοπτώσεις μόνο στις κορυφές των βουνών ενώ προς το τέλος της περιόδου θα κατέβουν και σε ορεινά της υπόλοιπης χώρας.
Πιθανότητα 48%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα επηρεάζει με υγρές και θερμές αέριες μάζες στη χώρα μας με αποτέλεσμα αρκετές βροχές ενώ τα χιόνια θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Θεσσαλίας.
Πιθανότητα 14%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας μας θα κινηθεί προς την Ιταλία και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ενώ στο τέλος της περιόδου αναμένεται η δημιουργία και νέου βαρομετρικού χαμηλού στη Σικελία. Έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές και πρόσκαιρα και σε πεδινά/χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν της Ηπείρου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τη Ήπειρο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.
https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam
Με εκτίμηση
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος