Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 9ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 9ης Ιανουαρίου 2021.

 14 με 16 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 60%. Για κάθοδο πεδίου χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων και ανάπτυξη ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Τουρκία ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ασθενές χαμηλό και στα δυτικά της χώρας μας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο ενώ στο τέλος της περιόδου θα ανέβει αρκετά στην κεντρική και νότια χώρα ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα ενώ οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πρώτα στις ορεινές περιοχές και σταδιακά θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης και αργότερα και της ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

 Πιθανότητα 40%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα κατέλθει και από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή της Τουρκίας ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Αδριατικής. Αρκετά φαινόμενα σε όλη τη χώρα βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.  Θερμοκρασία αρχικά σε σημαντική πτώση θα ανέβει με τους νοτιάδες στο τέλος της περιόδου και τα χιόνια θα μεταφερθούν στις κορυφές των βουνών της βόρειας Ελλάδας.

++++++++++++++

 17 με 19 Ιανουαρίου.

  Πιθανότητα 28%. Βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας θα κινηθει αργά προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ θα  παραμείνει το πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στην Κρήτη με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα εκτός από τη Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο  όπου θα σημειώσει πτώση στο τέλος της περιόδου. Χιονοπτώσεις μόνο στις κορυφές των βουνών και αργότερα στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας μικρής διάρκειας και έντασης.

Πιθανότητα 28%. Χαμηλό βαρομετρικό πάνω από τη χώρα μας με κίνηση ανατολική προς την Κύπρο και θα διαλυθεί με τον καιρό να βελτιώνεται πρόσκαιρα. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται να σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις  σε χαμηλά υψόμετρα ενώ στη συνέχεια οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ελαφρώς κυρίως στη νότια Ελλάδα.

 Πιθανότητα 26%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα.  Σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με χιονοπτώσεις στην αρχή της περιόδου σε χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινά της Ηπείρου στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά πρόσκαιρα ο καιρός στα μαλακώσει ενώ στο τέλος της περιόδου  η θερμοκρασία θα πέσει και πάλι στη βόρεια Ελλάδα.

  Πιθανότητα 20%. Βαρομετρικό χαμηλό θα κοιμηθεί αργά ανατολικά προς τη νότια Τουρκία και την περιοχή της Κύπρου. Σημαντική κακοκαιρία στη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ πυκνές χιονοπτώσεις στα σημεία σταδιακά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και στα ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς καθώς και στα βουνά της υπόλοιπης χώρας. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα με ισχυρό παγετό στην βόρεια Ελλάδα.

++++++++++

20 με 24 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 40%.  Χαμηλό βαρομετρικό από την κεντρική Μεσόγειο θα διέλθει πάνω από τη χώρα μας ενώ οι σχετικά χαμηλές πιέσεις στα παραμείνουν στην περιοχή μας. Σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ πυκνές χιονοπτώσεις κατά περιόδους θα σημειώνονται ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και ημιορεινά της υπόλοιπης Θεσσαλίας και βόρειας Στερεάς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας.  Θερμοκρασία στην κεντρική και νότια χώρα σε σταδιακή πρόσκαιρη άνοδο και στη συνέχεια πτώση ενώ σε τμήματα από τη Θεσσαλία και βορειότερα θα βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Πιθανότητα 26%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία προκαλέσει αρκετά φαινόμενα στη χώρα με υψηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια στις κορυφές των βουνών ενώ δευτερεύον χαμηλό θα αναπτυχθεί στα δυτικά της χώρας μας από τις 22 του μήνα και μετά και θα σημειωθούν του νέου αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και πρόσκαιρα και σε χαμηλότερα υψόμετρα  στη Μακεδονία. Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη πτώση στο ενδιάμεσο της περιόδου με σημαντική άνοδο στην αρχή και στο τέλος.

 Πιθανότητα 24%. Ομαλές βαρομετρικής πίεσης στην αρχή θα δίνουν τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα μπορεί να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας εννοώ άστατος καιρός θα συνεχιστεί έως και το τέλος με τοπικές βροχές κατά περιόδους ενώ στο τέλος της περιόδου η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα σημειωθούν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης.

 Πιθανότητα 12%. Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στη συνέχεια θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με σημαντική άνοδο της θερμοκρασία. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική χώρα ενώ πολύ λίγα χιόνια πιθανόν να πέσουν στις κορυφές των βουνών της Ηπείρου της Μακεδονίας.

Συνοπτικά να πούμε ότι μόνο στην αρχή της περιόδου υπάρχει ενδεχόμενο για ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα κατεβάσει τα χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα όχι μόνο της βόρειας χώρας αλλά και της ανατολικής. Στη συνέχεια τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που αναμένεται να δημιουργούνται στην κεντρική Μεσόγειο δίνουν σημαντικές πιθανότητες να σημειωθούν χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα είτε παροδικές είτε με τη μορφή ισχυρών φαινομένων. Η θερμοκρασία μόνο στη βόρεια Ελλάδα θα διατηρηθεί στο σύνολο σχεδόν της περιόδου σε χαμηλά επίπεδα ενώ στις άλλες περιοχές θα υπάρχουν σημαντικά σκαμπανεβάσματα. 

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *