Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 8ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση  πρωινών δεδομένων της 8ης Ιανουαρίου 2021 από τα τρία βασικά προγνωστικά μοντέλα.

13 έως 15 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 25%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στη βορειοανατολική Ελλάδα θα κινηθούν προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ θα δημιουργηθεί στο τέλος της περιόδου εκ νέου βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Τουρκία και την περιοχή της Κύπρου. Θερμοκρασία σε σταδιακή σημαντική πτώση από βορρά προς νότο ενώ τα χιόνια θα κατέβουν σταδιακά και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου και της Κρήτης.

Πιθανότητα 20%.  Χαμηλές  βαρομετρικές πιέσεις θα κινηθούν από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και τμήματα των ανατολικών προσήνεμων τμημάτων. Θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά επίπεδα εκτός από την βορειοανατολική Ελλάδα όπου θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο τέλος της περιόδου. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 20%.  Χαμηλό βαρομετρικό θα κατέλθει από τη βορειοδυτική Ευρώπη ακριβώς πάνω στη χώρα μας και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου και του μεγαλύτερου μέρους της Στερεάς Ελλάδας καθώς και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης χώρας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο με ισχυρό παγετό στην κεντρική και βόρεια χώρα.

 Πιθανότητα 15%.  Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα κινηθεί από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο ενώ στο τέλος της περιόδου θα υπάρξει σημαντική σύγκλιση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών από την βόρεια Στερεά και βορειότερα. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο ενω χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται προς το τέλος της περιόδου κατά τόπους πιο πυκνές στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και λιγότερο στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη.

  Πιθανότητα 12%.  Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα κατέβει από τη βορειοδυτική Ευρώπη στην χώρα μας και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στη δυτική κεντρική βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση στις 14 και 15 του μήνα ενώ οι χιονοπτώσεις αρχικά από τα ορεινά θα κατέβουν προς το τέλος της περιόδου και σε χαμηλά υψόμετρα μόνο της Θράκης μικρής διάρκειας και έντασης.

  Πιθανότητα 8%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα κατέβει προς την κεντρική Ιταλία που θα αναπτυχθεί χαμηλό που θα ενισχυθεί και θα κινηθεί προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα  σημαντική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και στις 15 του μήνα και σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή θα πέσει σημαντικά στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα μόνο προς το τέλος της περιόδου.

++++++++++++++

16 με 18 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 40%.  Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα αναπτυχθεί στην κεντρική Ιταλία και θα κινηθεί σταδιακά προς την Ελλάδα. Θερμοκρασίες αρχικά χαμηλές σε όλη τη χώρα σταδιακά θα ανέβουν σημαντικά στη νότια Ελλάδα εκτός ίσως από τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα από τη Θεσσαλία και βορειότερα στην αρχή ενώ στη συνέχεια θα παραμείνουν στις ορεινές περιοχές λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Πιθανότητα 33%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα αναπτυχθεί δυτικά της χώρας μας και θα κινηθεί προς το Αιγαίο και τη Μαύρη θάλασσα. Σημαντική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με πολλά φαινόμενα στα πεδινά, καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και ορεινά της Στερεάς Ελλάδας της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη στο τέλος της περιόδου αναμένεται να χιονίσει και σε  πεδινά τμήματα.

 Πιθανότητα 27%. Χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική χώρα θα κινηθεί προς την περιοχή της Κύπρου με αποτέλεσμα κακοκαιρία στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και στη συνέχεια και σε τμήματα του Αιγαίου. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο με πυκνές χιονοπτώσεις να σημειώνονται και σε πεδινά τμήματα της βόρειας Στερεάς, της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας.

+++++++++++++

 19 με 23 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 40%. Χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ η χώρα θα  βρεθεί υπό την επήρεια δυτικών ανέμων που θα μεταφέρουν υγρασία κατά περιόδους. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ στην αρχή της περιόδου θα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

Πιθανότητα 33%. Πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων  στην δυτική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη χώρα μας όπου θα ενισχυθεί σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό. Σημαντική κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με πολύ έντονα φαινόμενα στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα υπάρξει σύγκλιση χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών στο ύψος της Μακεδονίας και της Θράκης όπου τα χιόνια θα φτάσουν και σε χαμηλά υψόμετρο ενώ στην αρχή και στο τέλος της περιόδου ο καιρός θα είναι πιο μαλακός με τα χιόνια να εντοπίζονται  στα ορεινά. Θερμοκρασία στην αρχή σε υψηλά επίπεδα θα πέσει πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα ενώ στο τέλος της περιόδου θα ξανανέβει.

Πιθανότητα 27%. Χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί προς την περιοχή της Κύπρου και η χώρα μας τα καλυφθεί από υψηλές βαρομετρικές πιέσεις πρόσκαιρα ενώ στο τέλος της περιόδου θα κατατεθούν χαμηλές από την βόρεια Ευρώπη. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα ανέβει αρκετά. Αρχικά τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα της Κεντρικής Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης ενω στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *