Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 6ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση όλων των πρωινών προγνωστικών δεδομένων της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Με μπλε γραμματοσειρά τονίζονται τα σενάρια που φέρνουν χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ανεξάρτητου έντασης και διάρκειας.

 11 με 13 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα >95%. Βαρομετρικό χαμηλό με κίνηση προς τα ανατολικά από την κεντρική Μεσόγειο θα δώσει αξιόλογα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της δυτικής βόρειας χώρας και αργότερα και του ανατολικού Αιγαίου. Λίγες χιονοπτώσεις στις κορυφές των βουνών της Μακεδονίας και της Θράκης.

++++++++++++++

14 με 16 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 30%. Γενικά καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγα φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το νότιο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη πτώση με την επικράτηση βοριάδων και ανυπαρξία χιονοπτώσεων.

 Πιθανότητα 25%. Βαρομετρικό χαμηλό πάνω στη χώρα μας θα κινηθεί σχετικά γρήγορα προς τη Μαύρη θάλασσα. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πιο αξιόλογες στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα προλάβει να χιονίσει και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως της Θράκης. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο με την επικράτηση βοριάδων.

 Πιθανότητα 20%. Κάθοδος σύντομης διαταραχής από την βόρεια Ευρώπη ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας. Φαινόμενα θα σημειωθούν αρχικά σε όλη τη χώρα και κυρίως στα δυτικά κεντρικά βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ενώ προς το τέλος της περιόδου εκ νέου νέα φαινόμενα από τα δυτικά και βόρεια της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή στη συνέχεια θα πέσει σημαντικά με την επικράτηση βοριάδων ενώ στο τέλος της περιόδου θα ανέβει και πάλι μόνο στα νότια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν αργότερα και της Θεσσαλίας.

 Πιθανότητα 15%. Χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή των Κυκλάδων θα κινηθεί αργά ανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου. Σημαντικές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα του Αιγαίου την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και στα ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας και Πελοποννήσου. Λίγα φαινόμενα στις άλλες περιοχές. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο με  χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και στα βόρεια της Στερεάς Ελλάδας.

 Πιθανότητα 10%. Κάθοδο χαμηλού βαρομετρικού από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας όπου θα παραμείνουν περιστρεφόμενο έως και το τέλος της περιόδου. Θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στα δυτικά βόρεια το ανατολικό Αιγαίο και τα νότια νησιώτικα τμήματα. Θερμοκρασία σε  σημαντική πτώση θα φέρει χιόνια και σε πεδινά τμήματα της Θράκης της ανατολικής Μακεδονίας της Ηπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου.

+++++++++++++++

17 με 21 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 40%. Σταδιακή βελτίωση του καιρού και επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο διάστημα. Βροχές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και την περιοχή της Εύβοιας ενώ η θερμοκρασία σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

 Πιθανότητα 30%. Ομαλό βαρομετρικό πεδίο με μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τη Μεσόγειο προς τη χώρα μας θα διατηρήσει τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος.

 Πιθανότητα 30%. Χαμηλό βαρομετρικό στα βόρεια Βαλκάνια θα παραμείνει σχετικά στις ίδιες περιοχές με μικρή κίνηση προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στο τέλος της περιόδου θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλά νοτιοδυτικά της χώρας μας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα αρχικά θα πέσει σημαντικά στις 20 και 21 του μήνα. Χιονοπτώσεις αρχικά στις ορεινές περιοχές ενώ από τις 19 του μήνα και μετά θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής διάρκειας και έντασης  ενώ στο τέλος της περιόδου σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

One thought on “Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 6ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *