Ανάλυση βραδινών δεδομένων της 5ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Aνάλυση βραδινών στοιχείων της 5ης Ιανουαρίου 2021.

 10 με 12 Ιανουαρίου.

 Ποσοστό >90%.  Βροχές και τοπικές μπόρες στη δυτική τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο με υψηλές θερμοκρασίες και λίγα χιόνια στις κορυφές των βουνών της Μακεδονίας.

+++++++++++++++

13 με 15 Ιανουαρίου.

Ποσοστό 35%. Σύντομο πέρασμα ψυχρού μετώπου και βελτίωση του καιρού. Τοπικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο με είσοδο βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας άνευ σημασίας.

Ποσοστό 20%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία με αργή κίνηση ανατολική βορειανατολική θα επηρεάσει όλη τη χώρα με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές ενώ θα συνδυαστεί σταδιακά με ψυχρότερες αέριες μάζες που θα ρίχνουν σημαντικά τη θερμοκρασία. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και ημιορεινές της Θεσσαλίας.

Ποσοστό 35%.  πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή της χώρας μας με αποτέλεσμα κάποια φαινόμενα να σημειωθούν στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στις άλλες περιοχές. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή στη συνέχεια θα πέσει και έτσι χιονοπτώσεις θα κατέβουν στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

 Ποσοστό 10%. Ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί από τη βόρεια Ευρώπη προς την ανατολική Μεσόγειο δίνοντας λίγες βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Είσοδος βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας.

+++++++++++++++++

16 με 20 Ιανουαρίου.

Ποσοστό 25%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα περάσουν από τη χώρα μας προς τον τελικό Αιγαίο ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό  στο κεντρικό Αιγαίο.  Θερμοκρασία αρχικά πολύ χαμηλή σταδιακά σε άνοδο λόγω νοτιάδων. Σημαντικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα ολόκληρης της ηπειρωτικής χώρας αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα μετακινηθούν στις ορεινές περιοχές.

 Ποσοστό 25%. Χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή του Αιγαίου  θα κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανέβει στη συνέχεια με την επικράτηση ομαλού βαρομετρικού πεδίου και βελτίωσης του καιρού. Χιονοπτώσεις Θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Στερεάς Ελλάδας και τα ημιορεινά της Πελοποννήσου.

 Ποσοστό 20%. Μεταφορά θερμών και ψυχρών αερίων μαζών από ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη βορειοδυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα σποραδικά φαινόμενα μόνο στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα βόρεια τμήματα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

 Ποσοστό 15%. Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Τουρκίας θα κινηθεί ανατολικότερα με βελτίωση σταδιακή του καιρού ενώ στο τέλος της περιόδου χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα αναπτυχθούν τα νοτιοδυτικά της χώρας μας. Αρχικά τοπικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τα ορεινά της Κρήτης ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα μαλακώσει η θερμοκρασία θα ανέβει και στο τέλος της περιόδου αναμένονται κάποιες βροχές στη Δυτική Ελλάδα.

 Ποσοστό 15%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα βρίσκονται δυτικά βορειοδυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας με αποτέλεσμα  αρκετές βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα.  Θερμοκρασίες υψηλές.

Αρχίζει να εδραιώνεται η τάση για ένα ψυχρό διάστημα τουλάχιστον 3 με 5 ημερών μετά τις 13 του μήνα.  Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πέσουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινές περιοχές.  Η  ατμοσφαιρική κυκλοφορία βρίσκεται σε ανασύνταξη και θα δούμε τις επόμενες ημέρες τον τύπο του χειμερινού καιρού που θα έρθει στη χώρα μας. 

 Για την περίοδο έως και τις 12 Ιανουαρίου το θέμα έχει ”κλειδώσει” για τοπικές βροχές μόνο στη δυτική και βόρεια χώρα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο και με υψηλές θερμοκρασίες.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *