Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων  της Τετάρτης Ιανουαρίου 2021 από τα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα.

 Περίοδος 9 με 11 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 68%. Προβλέπεται ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στη δυτική Μεσόγειο το οποίο θα κινηθεί αργά και σταθερά προς την περιοχή της Ιταλίας και στη συνέχεια θα επεκταθεί έως και τη Μαύρη θάλασσα. Αρκετές βροχές στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα με τις χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της Μακεδονίας.

 Πιθανότητα 32%. Βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην δυτική Μεσόγειο και θα κινηθεί αργά προς την περιοχή μας φτάνοντας στο τέλος της περιόδου πάνω από τη χώρα μας. Σημαντική κακοκαιρία με πάρα πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές και πιθανόν ημιορεινές της Μακεδονίας και της Θράκης.  Η θερμοκρασία σε  κανονικά επίπεδα με μικρό σκαμπανεβάσματα στη Βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω της επικράτησης των νοτιάδων.

+++++++++++++++++++

Περίοδος 12 με 14 Ιανουαρίου.

 Ποσοστό 30%. Βαρομετρικό χαμηλό στα νοτιοδυτικά της χώρας μας θα περάσει σταδιακά προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί νέο βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας μας.  Θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες στην αρχή κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα ενώ στο τέλος της περιόδου και στα δυτικά και βόρεια τμήματα. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της κεντρικής χώρας αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα μαλακώσει και αυτά  παραμείνουν μόνο στις κορυφές των βουνών. Στο τέλος της περιόδου αναμένεται νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα όπου τα χιόνια θα κατέβουν και σε ορεινές περιοχές.

 Ποσοστό  25%.  Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Πελοποννήσου θα κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου θα δώσει αρκετά φαινόμενα στη δυτική κεντρική νότια και ανατολική χώρα. Αρκετές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας της Θράκης και της Μακεδονίας μικρής όμως διαρκείας αφού ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στη συνέχεια θα ανέβει αρκετά.

Ποσοστό 45%. Βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας θα επεκταθεί προς την Τουρκία και τη Μαύρη θάλασσα δίνοντας αρκετά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί στο τέλος της περιόδου σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.  Τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας μικρής γενικά έντασης και διαρκείας.

++++++++++++++++++

Περίοδος 15 με 19 Ιανουαρίου.

Ποσοστό 35%. Τοπικά φαινόμενα στη βορειοανατολική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ αργότερα κάποια λίγα φαινόμενα πιθανόν να επικρατήσουν και στη δυτική Ελλάδα αλλά και τα ανατολικά Ηπειρώτικα με βελτίωση του καιρού.  Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα θα ανέβει σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Ποσοστό 35%. Σύντομο βαρομετρικό χαμηλό θα περάσει από την βορειοδυτική Ελλάδα προς την ανατολική Μεσόγειο δίνοντας τοπικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας με βελτίωση αργότερα. Η θερμοκρασία αρχικά σε κανονικά επίπεδα θα πέσει για ένα διήμερο λόγω των βοριάδων για να ξανανέβει στο τέλος της περιόδου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης άνευ σημασίας.

Ποσοστό 30%. Ομαλό βαρομετρικό πεδίο με τοπικά φαινόμενα μόνο στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ . Θερμοκρασία αρχικά σε κανονικά επίπεδα θα πέσει λόγω των βοριάδων στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθεί και πάλι άνοδος.

Σίγουρη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού λοιπόν 9 με 11 Ιανουαρίου από τα δυτικά της χώρας μας προς τα ανατολικά με το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή τα χιόνια να παραμείνουν  στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.  Υπάρχει όμως ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του 32% αυτά να καταφέρουν να κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα.

Γιατί συνέχεια στην περίοδο 12 με 14 Ιανουαρίου και πάλι εχουμε σημαντικές πιθανότητες να αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας μας και με την κίνηση του ανατολικά θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία ενώ υπάρχει και σημαντικά μεγάλο ποσοστό άνω του 60% για χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα από τη βόρεια στερεά και βορειότερα.

Τέλος και για την περίοδο 15 έως 19 Ιανουαρίου που είναι και πάρα πολύ μακριά σε σχέση με τώρα η γενική εικόνα είναι ότι ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πιθανότητα για παγετούς νωρίς το πρωί και το βράδυ  και χωρίς να έχουμε αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μείνετε συντονισμένοι  αφού η συγκεκριμένη ανάλυση θα βγαίνει μία φορά τη μέρα για να έχετε μία εικόνα των επόμενων 14 ημερών. Ευελπιστούμε για ακόμα μία φορά ο χειμώνας να έρθει για τα καλά στη χώρα μας γιατί αυτό είναι απαραίτητο πρώτα από όλα για τη φύση και στη συνέχεια και για τους ανθρώπους ανεξαρτήτως αν κάποιες φορές δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας.  Δεν χάλασε ο κόσμος να καθίσουμε και μία μέρα μέσα ή να μην κάνουμε όλες τις δραστηριότητές μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *