Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 3ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 3ης Ιανουαρίου 2021.

 11 με 13 Ιανουαρίου.

 Ποσοστό 25%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις νοτιοδυτικά και δυτικά της χώρας μας θα κινηθούν προς τη μαύρη θάλασσα και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό θα μεταφερθεί από τη βορειοδυτική Ευρώπη στην περιοχή μας στο τέλος της περιόδου. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη βόρεια Ελλάδα όπου θα βρίσκεται σε κανονικές τιμές.

 Ποσοστό 20%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της χώρας μας το οποίο θα κινηθεί προς τη μαύρη θάλασσα και θα διαλυθεί με βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές. Αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο.  Θερμοκρασία υψηλής στην αρχή θα πέσει σημαντικά με την επικράτηση ισχυρών βοριάδων. Χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά και πιθανόν και πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και σε ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας Ενώ οι υπόλοιπες περιοχές δεν θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις.

 Ποσοστό 20%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα βρίσκονται στην κεντρική Ευρώπη και κατά διαστήματα και στην κεντρική Μεσόγειο δίνοντας λίγα γενικά φαινόμενα στη δυτική χώρα και πιθανόν και στο ανατολικό Αιγαίο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα έχουμε αξιόλογα φαινόμενα. Θερμοκρασία σχετικά υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

 Ποσοστό 20%. Ανάπτυξη ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας το οποίο με αργή κίνηση θα επεκταθεί προς τη μαύρη θάλασσα ενώ σχετικά χαμηλές πιέσεις θα παραμείνουν και στον ελλαδικό χώρο. Σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο, τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αρκετές βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές ημιορεινές και σταδιακά και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε άνοδο θα πέσει σημαντικά στη συνέχεια.

 Ποσοστό 15%.  Βαρομετρικό χαμηλό στην βόρεια Τουρκίας θα κινηθεί ακόμα ανατολικότερα  και ο καιρός θα βελτιωθεί στη χώρα μας. Αρχικά κάποιος βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και στο τέλος της περιόδου πιθανόν στη δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις στη Θράκη σε χαμηλά υψόμετρα και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας μικρής διάρκειας και έκτασης. Θερμοκρασία σε χαμηλά σχετικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με την επικράτηση ισχυρών βοριάδων αλλά ηλιοφάνειας.

++++++++++

14 με 18 Ιανουαρίου.

 Ποσοστό 35%. Βαρομετρικό χαμηλό στη Μαύρη Θάλασσα κινούμενο βορειοανατολικά θα βελτιώσει τον καιρό στην περιοχή μας ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθούν εν νέου χαμηλές βαρομετρικές πίεσης στην κεντρική Μεσόγειο. Λίγες βροχές αρχικά στο ανατολικό Αιγαίο ενώ στις 16 με 18 του μήνα  φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως. Τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας και έντασης θα σημειωθούν στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη σε χαμηλότερο υψόμετρο όπως και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας.  Θερμοκρασία γενικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

 Ποσοστό 35%. Ψυχρό μέτωπο θα διέλθει γρήγορα από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την περιοχή μας με βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κύπρου.  Τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο τα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο.  Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα θα  σημείωσει άνοδο στη συνέχεια και θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

 Ποσοστό 30%.  Χαμηλό βαρομετρικό πάνω από τη χώρα μας θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ θα παραμείνουν οι σχετικά χαμηλές πιέσεις στην περιοχή μας που προς το τέλος της περιόδου θα ενισχυθούν με δημιουργία νέου βαρομετρικού χαμηλού. Σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις που  αρχικά θα επηρεάσουν ορεινά και ημιορεινά τμήματα μικρής έντασης και διάρκειας ενώ στο τέλος της περιόδου με την ανάπτυξη του δευτέρου βαρομετρικού χαμηλού θα έχουμε σημαντικό χιονιά από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Θερμοκρασία σε χειμερινά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ προς το τέλος της περιόδου θα ανέβει στη νότια και θα πέσει στη βόρεια Ελλάδα.

Συνεχίζεται η τάση για αρκετές βροχές και καταιγίδες την περίοδο 11 με 13 Ιανουαρίου στη χώρα ενώ παραμένει και το ποσοστό κοντά στο 20 με 25% για χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Επίσης για πιο μακροπρόθεσμα φαίνεται για την περίοδο 14 με 18 Ιανουαρίου ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό κοντά στο 30% για κλασικό βορειοελλαδίτικο χιονιά δηλαδή από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα ενώ υπάρχει και ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό κοντά στο 40% να υπάρχουν κάποιες λίγες σχετικά χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα.

 Επίσης να πούμε ότι ανάλυση των δεικτών που κοιτάμε σε καθημερινή βάση δείχνει  ότι οι πιθανότητες αυξάνονται για κάτι χειμερινό στην περιοχή μας για μετά τις 16 με 17 του μήνα και αναμένουμε να δούμε και τα νεότερα στοιχεία αύριο.  Επίσης στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας τονίσαμε την περίοδο 8 με 15  του μήνα για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας χώρας ενώ στη συνέχεια 16 με 23 για χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να μην έχουμε κολλήματα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να γίνει πραγματικότητα στο 100% η εκτίμηση μας που μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά.

Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού που σας δίνει όλα τα σενάρια που είναι ανοιχτά για τις επόμενες 14 ημέρες για τη χώρα μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *