Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 2ας ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 για 14 ημέρες.

Ανάλυση όλων των προγνωστικών δεδομένων της Δευτέρας Ιανουαρίου 2021 για τις επόμενες 14 ημέρες στη Χώρα.

 10 με 12 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 50%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα περάσει από τα βόρεια Βαλκάνια κινούμενο προς τη Ρουμανία. Θα δώσει αρκετά φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη μορφη αρκετών βροχών και καταιγίδων ενώ θα σημειωθούν και αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές υψηλές θερμοκρασίες που αργότερα θα πέσουν ελαφρώς κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

 Πιθανότητα 30%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθούν αργά προς τη χώρα μας διαλυόμενες σταδιακά. Θα σημειωθούν φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο στη δυτική, κεντρική ,βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο αξιόλογα κατά τόπους.  Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας και αυτά πρόσκαιρα λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

 Πιθανότητα 20%. Ψυχρό μέτωπο θα διέλθει από τη βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας πολύ γρήγορα και θα κινηθεί προς την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Στο πέρασμα του θα δώσει σύντομα φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και στη συνέχεια και σε ημιορεινές ή και οριακά πεδινές περιοχές της Μακεδονίας αλλά όπως είπαμε ο καιρός θα βελτιωθεί γρήγορα.  Θερμοκρασία σε πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα.

++++++++++

 13 με 17 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 40%.  Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στο τέλος της περιόδου θα κατέλθουν χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο δίνοντας αρκετά φαινόμενα στη δυτική χώρα.  Θερμοκρασίες αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική και βόρεια χώρα αλλά σταδιακά θα ανέβουν και πάλι σε υψηλά επίπεδα.

 Πιθανότητα 35%.  Χαμηλό βαρομετρικό στη δυτική Ελλάδα θα κινηθεί σταδιακά προς τα ανατολικά και θα επέλθει βελτίωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προς το τέλος της περιόδου. Σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές με πολλές βροχές στα πεδινά τμήματα καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και γρήγορα και σε πεδινές περιοχές της Θράκης της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της  βόρειας Στερεάς Ελλάδας και  στα ημιορεινά της Πελοποννήσου.  Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί και το βράδυ στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

 Πιθανότητα 25%.  Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα κατέλθουν από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς το Αιγαίο και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο. Θα σημειωθούν φαινόμενα στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα και στη συνέχεια και στο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ο καιρός θα βελτιωθεί όμως γρήγορα και θα επικρατήσει αρκετό κρύο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με παγετό κατά τόπους πρωί και βράδυ.

 Φαίνεται λοιπόν ότι ο καιρός σταδιακά θα ψυχρανθεί μετά τις 13 του μήνα κατά μεγάλη πιθανότητα στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.  Για το διήμερο 10 με 12 Ιανουαρίου μόνο για την περιοχή της Μακεδονίας υπάρχει το ενδεχόμενο (20% μόλις) να υπάρξει κάποια ψυχρή εισβολή που να ευνοήσει χαμηλά υψόμετρα για χιονοπτώσεις. Αντίθετα για την περίοδο μετά τις 13 Ιανουαρίου αυτή η πιθανότητα ξεπερνάει το 60% σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος.  Ευελπιστούμε πραγματικά για την ίδια τη φύση και λιγότερο για τους ανθρώπους στην αλλαγή του καιρού προς το χειμερινό διότι θα παρατηρηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα στα δέντρα με την πρόωρη άνθηση και με την κακή καρπόδεση αργότερα.

 Θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για την πορεία του καιρού των επόμενων δύο εβδομάδων στη χώρα.  Μείνετε συντονισμένοι γιατί όπως σας έχω πει αναλόγως της ανταπόκρισης που υπάρχει θα συνεχίζουμε ή όχι αυτά τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα με τα σενάρια και τα ποσοστά του καθενός.

Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού που σας δίνει όλα τα σενάρια που είναι ανοιχτά για τις επόμενες 15 ημέρες για τη χώρα μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *