Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 31/12-2/1/2021

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.

 Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και γρήγορα στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και μετά το μεσημέρι στα παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της Θράκης και αναμένονται κατά τόπους και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχόπτωσης. Αντίθετα πολύ λίγα έως καθόλου θα είναι τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων της Κρήτης και πιθανόν στα παραθαλάσσια της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Ηπείρου πάνω από τα 1400 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο.  Ο καιρός από τις μεσημεριανές ώρες στα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου και τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα παραμείνουν μόνο στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 6 με 7 αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο  στα 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο στα 4 με 6 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 5 έως 17 βαθμούς ενώ στη Δυτική Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά που θα είναι έντονες στην Πίνδο και πιθανόν σε πεδινά τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Ελασσόνας ενώ αντίθετα στα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες θα είναι ελάχιστα ή καθόλου. Ο καιρός γρήγορα το μεσημέρι θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός από την Πίνδο όπου κατά διαστήματα θα σημειώνονται λίγα φαινόμενα.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 2 με 8 χιλιοστά βροχόπτωσης στην πεδιάδα 0 έως 2 χιλιοστά στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 15 με 25 χιλιοστά  στην Πίνδο.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα πριν από το μεσημέρι θα σταματήσουν και θα σημειωθούν και  μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτική αρχικά 4 με 6 μποφόρ θαλάσσια τμήματα τις μεσημεριανές ώρες 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά και στα ορεινά τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 7 έως 17°C

 Τρίκαλα 8 έως 15°C

 Καρδίτσα 8 έως 15°C

 Βόλος 10 έως 17°C

 Καλαμπάκα 7 έως 13°C

 Ελασσόνα 7 έως 14°C

 Φάρσαλα 7 έως 17°C

 Αγία 7 έως 15°C

 Σποράδες  13 έως 18°C

+++++++++++++++++++

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου  2021.

 Προβλέπεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη Μυτιλήνη τη Χίο τη Σάμο την Κω τη Ρόδο την Κρήτη και τμήματα των νησιών του Ιονίου παροδικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές ή και λίγες καταιγίδες αλλά ο καιρός μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να βελτιώνεται και ως αργά το βράδυ θα ανοίξει τελείως. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου το πρωί και το βράδυ.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 3 με 4 μποφόρ στο Αιγαίο 4 με 5 αλλά θα εξασθενήσουν και όλα τα πελάγη σημαντικά.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 0 έως 15 βαθμούς ενώ στα ανατολικά και νότια θα φτάσει τοπικά τους 16 με 17.

Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας  και παροδικές ομίχλες στα ορεινά της Πίνδου το πρωί και το βράδυ.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τα ορεινά και μεταβλητοί ασθενείς στις πεδινές περιοχές.

 Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 0 έως 14°C

 Τρίκαλα 1 έως 14°C

 Καρδίτσα 0 έως 14°C

 Βόλος 5 έως 15°C

 Καλαμπάκα 1 έως 13°C

 Ελασσόνα 0 έως 12°C

 Φάρσαλα 0 έως 14°C

 Αγία 1 έως 13°C

 Σποράδες 11 έως 16°C

+++++++++++++++++++

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021.

 Προβλέπεται καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες ,την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου όπου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές κατά περιόδους. Πιθανόν λίγα φαινόμενα να επηρεάσουν και τις περιοχές πέριξ της Θάσου. Αργά το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί στα νησιά του βόρειου Ιονίου με τα φαινόμενα να εντείνονται. Τοπικές ομίχλες το πρωί και το βράδυ στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης του Έβρου και της Θεσσαλίας και πιθανόν της Τριπόλεως.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 5 και αργότερα και 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 2 με 3 και αργότερα 4 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιωτικά θα φτάσει τοπικά στους 15 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας λίγες ομίχλες τις πρωινές ώρες και τοπικές νεφώσεις τις βραδινές ώρες.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ.

 Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και αργότερα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί

 Λάρισα -1 έως 12°C

 Τρίκαλα 0 έως 12°C

 Καρδίτσα -1 έως 12°C

 Βόλος  4 έως 13°C

 Καλαμπάκα 0 έως 12°C

 Ελασσόνα 0 έως 12°C

 Φάρσαλα 0 έως 12°C

 Αγία 1 έως 12°C°C

 Σποράδες 10 έως 15°C

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *