Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 28ης Δεκεμβρίου 2020 για 15 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 28ης Δεκεμβρίου 2020 για τις επόμενες 15 ημέρες.

 2 έως 4 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα >90. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη μεταφορά υγρασίας και τις αρκετές βροχές σε τμήματα του Ιονίου, της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Λιγότερα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα.  Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με τα χιόνια να εντοπίζονται στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

++++++++++++++++++++++++++

 5 έως 7 Ιανουαρίου.

 Πιθανότητα 40%.  Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας το πιο αργά θα περάσει από τη βόρεια Ελλάδα και θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Βροχές στο Ιόνιο, τα δυτικά Ηπειρώτικα και πιθανόν στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα αρχικά θα πέσει στη συνέχεια με την εισβολή ψυχρών αερίων μαζών. Χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας και στο τέλος και σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Πιθανότητα 35%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Ισπανίας με μικρή προέκταση στο τέλος της περιόδου μέχρι την κεντρική Μεσόγειο. Λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη βόρεια χώρα σε λίγο υψηλότερα για τις κανονικές τιμές στην υπόλοιπη χώρα.

 Πιθανότητα 20%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας όπου θα εξασθενήσει αλλά δεν θα διαλυθεί δίνοντας κατά περιόδους σποραδικά φαινόμενα στο Ιόνιο , τα δυτικά Ηπειρώτικα τη βόρεια Ελλάδα ,το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου αναμένονται να εκδηλωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές και πιθανόν και στην δυτική Μακεδονία.

 Πιθανότητα 5%.  Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις στη δυτική Ευρώπη.  Ομαλό βαρομετρικό πεδίο στη χώρα μας εκτός από τα ανατολικά τμήματα και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις κατά διαστήματα τα δίνουν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία όμως δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

++++++++++++++++++++++++++

 8 έως 12 Ιανουαρίου.

  Πιθανότητες 58%. Χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και θα επηρεάζει πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο με κάποιες σποραδικές βροχές αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η συνέχεια αναμένεται ανάπτυξη εκ νέου βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας το οποίο θα κινείται αργά ανατολικά προς την κεντρική Τουρκία δίνοντας σημαντική κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολλές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ δεν θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και προς το τέλος της περιόδου πιθανόν και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

 Πιθανότητα 42%.  Χαμηλό βαρομετρικό στη δυτική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη χώρα μας και θα ενισχυθεί σημαντικά στην Αδριατική προκαλώντας ισχυρή κακοκαιρία πρώτα στη δυτική και βόρεια χώρα και προς τις τελευταίες μέρες της περιόδου και στις υπόλοιπες περιοχές με πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά στα κανονικά επίπεδα αλλά στη συνέχεια με το νοτιά θα ανέβει σε όλη τη χώρα.

Φαίνεται το μοτίβο που έχουμε εδώ και πάρα πολλές βδομάδες με νοτιάδες και πολλές βροχές στα δυτικά τμήματα αλλά και το ανατολικό Αιγαίο να συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.  Απειροελάχιστες ακόμα οι ελπίδες για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και αν συμβούν αυτές θα είναι μετά τις 12 Ιανουαρίου.

 Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site καιρού που σας δίνει όλα τα σενάρια που είναι ανοιχτά για τις επόμενες 15 ημέρες για τη χώρα μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *