ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:

1) Οι αρνητικές τιμές των δεικτών ΝΑΟ και ΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

2) Οι αρνητικές τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -1,0 και -1,3 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε MODERATE LA NINA.

3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+11,25).

4) O δείκτης MJO θα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση αυτό το μήνα από τις φάσεις 2 και 3 θα περάσει σταδιακά στην 4 στην 5 και και στην 6.

5) ΑΣΘ- αιφνίδια στρατοσφαρικη θέρμανση μετά τις 7-10/1 που θα φέρει διάσπαση των ψυχρών μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

++++++++++++++++++

 ΕΥΡΩΠΗ

Ο Ιανουάριος φαίνεται να κυλά στην Ευρώπη με το φαινόμενο LA NINA σε πλήρη ανάπτυξη με αποτέλεσμα συνεχείς ανάπτυξεις βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο και τις περιοχές γύρω από αυτήν.  Αποτέλεσμα πάρα πολλά φαινόμενα αλλες φορές με τη μορφή βροχοπτώσεων και καταιγίδων και άλλες φορές με τη μορφή χιονοπτώσεων κυρίως μακριά από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.  Αντίθετα αντικυκλώνας θα επικρατεί σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης κατά περιόδους με αποτέλεσμα τα ύψη βροχής εκεί να είναι σημαντικά μικρότερα αλλά όχι μηδαμινά.  Με τα μπλε χρώματα βλέπετε τις περιοχές που θα έχουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις περισσότερες από τα κανονικά επίπεδα  και με τα πράσινα και κίτρινα χρώματα περιοχές που θα έχουν λιγότερα από τα κανονικά φαινόμενα.

 Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι τέτοια που θα μεταφέρονται ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας και της Σιβηρίας προς την κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη κυρίως κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα έχουν δηλαδή μία διεύθυνση βορειοανατολική προς νοτιοδυτική.  Αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες περιοχές με το θαλασσί χρώμα που θα έχουν θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα ενώ αντίθετα θα υπάρχουν και τα τμήματα με τις πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις οπου η θερμοκρασία θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά.

+++++++++++++++++++++++

ΕΛΛΑΔΑ

1-7/1/2021

Για την πρώτη εβδομάδα  του μήνα στη χώρα μας αναμένονται ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στη δυτική πλευρά της Μεσογείου και στη δυτική Ευρώπη με  αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών από τη Μεσόγειο προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα κατά περιόδους αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ οι όποιες χιονοπτώσεις θα επικεντρωθούν μόνο στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Για την πρώτη εβδομάδα  του μήνα στη χώρα μας αναμένονται ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στη δυτική πλευρά της Μεσογείου και στη δυτική Ευρώπη με  με αποτέλεσμα μεταφορά πολύ θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

8-15/1/2021

 Για τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας αναμένεται συνέχιση της ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με κάποιες ψυχρές μάζες που θα έρχονται από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης με  αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και βόρειας χώρας.

 Για τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας αναμένεται συνέχιση της ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με κάποιες ψυχρές μάζες που θα έρχονται από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

16-22/1/2021

 Για την τρίτη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας αναμένεται η ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών  σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με αντικυκλωνα στην περιοχή της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας υπό τη μορφή βροχοπτώσεων στα παραθαλάσσια και νότια τμήματα ενώ είναι σημαντική πιθανότητα και κάποιων ψυχρών εισβολών με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής ανατολικής και βόρειας χώρας.

Για την τρίτη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας αναμένεται η ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με αντικυκλωνα στην περιοχή της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα τη συνεχή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά τμήματα προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά και προς τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές στη χώρα μας. Φαίνεται να είναι το πιο κρύο διάστημα του φετινού χειμώνα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα.

23-31/1/2021

 Για την τέταρτη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας αναμένεται ανάπτυξη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή της Μεσογείου και χαμηλών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα  τη σύγκρουση υγρών και θερμών αερίων μαζών από τη Μεσόγειο με ξηρές και ψυχρές από τη βορειοανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Για την τέταρτη εβδομάδα του μήνα στη χώρα μας  αναμένεται ανάπτυξη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή της Μεσογείου και χαμηλώνουν στην ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα τις κανονικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κάποιες μέρες θα επικρατεί το νότιο ρεύμα και οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τις κανονικές στη δυτική χώρα ενώ άλλες μέρες στο βορειοανατολικό ρεύμα θα ρίχνει τη θερμοκρασία στην ανατολική και νότια χώρα.

ΠΗΓΗ XAΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: ΝΟΑΑ PSL

Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

 Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού site καιρού  weathergroup.gr με βάση την Λάρισα

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 230ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 για 14 ημέρες. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *