Νεότερα για την εξέλιξη του καιρού τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και γενικά για τις επόμενες 15 ημέρες από σήμερα σύμφωνα με τα πρωινά δεδομένα της 20ης Δεκεμβρίου.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 23 Δεκεμβρίου από τα τρία βασικά προγνωστικά μοντέλα.

 25 με 27 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 66%.  Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας που θα ενισχυθεί και θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα Ηπειρώτικα και αργότερα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Χιονοπτώσεις  αρχικά στα βουνά και από το απόγευμα της 26ης και σε ορεινά τμήματα  της Ηπείρου,της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.  Θερμοκρασία αρχικά υψηλή θα πέσει ελαφρώς στη Βόρεια Ελλάδα στο τέλος της παραπάνω περιόδου..

Πιθανότητα 24%.  Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας που θα δώσει αρκετές βροχές πρώτα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα.  Αρκετές χιονοπτώσεις αρχικά στα βουνά και γρήγορα και σε ορεινά ημιορεινά και πιθανόν και πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.  Θερμοκρασία αρχικά υψηλή θα πέσει σημαντικά από την 26η του μήνα και μετά στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιθανότητα 12%. Ανάπτυξη ασθενικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας που γρήγορα θα διαλυθεί με αποτέλεσμα λίγα φαινόμενα να σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα χωρίς διακυμάνσεις.

+++++++++++++++++++

28 με 30 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 60%. Κάθοδος χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από τη βόρεια Ευρώπη προς τα δυτικά της χώρας μας με κίνηση προς την Μαύρη Θάλασσα. Αρκετά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Πιθανότητα 30%. Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά της χώρας θα κινηθεί ανατολικά και θα διαλυθεί ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί εκ νέου βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της βόρειας Αφρικής.Θα σημειωθούν αρχικά πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά ο καιρός σχετικά γρήγορα θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία στην αρχή σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή θα ανέβει στη συνέχεια με την επικράτηση νοτιάδων.

Πιθανότητα 12%. Ομαλές βαρομετρικές πιέσεις θα επικρατήσουν το διήμερο σε όλη την περιοχή της Ελλάδας με αποτέλεσμα λίγα φαινόμενα να εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο.

+++++++++++++++

31 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 32%. Κάθοδο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από την βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας με γρήγορη κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα. Αποτέλεσμα είναι σημαντική κακοκαιρία στη χώρα μας με αρκετές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης ενώ προς το τέλος της περιόδου η θερμοκρασία θα πέσει περαιτέρω και θα χιονίσει πιθανόν και σε ημιορεινά η και πεδινά τμήματα των ίδιων περιοχών. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και των υπολοίπων ηπειρωτικών τμημάτων. Θερμοκρασία Αρχικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα πέσει τις τελευταίες ημέρες σημαντικά.

 Πιθανότητα 28%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας θα κινηθεί προς την Κύπρο και θα διαλυθεί. Αρχικά κακοκαιρία στη χώρα μας με πάρα πολλές βροχές στα πεδινά πολλές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Πρόσκαιρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις δύο πρώτες μέρες του νέου χρόνου οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε πεδινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της βόρειας Στερεάς.  Θερμοκρασία στην αρχή σε υψηλά επίπεδα θα πέσει σημαντικά ενώ στο τέλος της περιόδου φαίνεται εκ νέου μικρή άνοδο αυτής.

 Πιθανότητα 24%. Προβλέπονται κάθοδος χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από την περιοχή της Σκανδιναβίας στη δυτική Μεσόγειο με ανάπτυξη ασθενικό χαμηλού ανοιχτά της Ισπανίας. Θα μεταφερθούν υγρές και θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ ισχυρές καταιγίδες στη δυτική χώρα και το Ιόνιο και πάρα πολλές χιονοπτώσεις στα βουνά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα λόγω των νοτιάδων. Πιθανότητα για επικίνδυνα φαινόμενα.

 Πιθανότητα 18%. Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα παραμείνει σχετικά σταθερό μεταφέροντας υγρασία στη χώρα μας. Θα σημειωθούν πολλές βροχές στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας και αυτό πρόσκαιρα λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

2 thoughts on “Νεότερα για την εξέλιξη του καιρού τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και γενικά για τις επόμενες 15 ημέρες από σήμερα σύμφωνα με τα πρωινά δεδομένα της 20ης Δεκεμβρίου.

  1. Νίκος Τζιόλας says:

    Μπράβο σου Βασίλη έτσι συνέχισε .Αν μπορείς και λίγο τοπικά για ανέμους (παρέα ερασιτεχνών ψαράδων για Πλαταμώνα )Ευχαριστούμε εκ των προτέρων .

    • admin says:

      Στις εκτιμησεις 15 ημερων δεν προβλεπονται οι ανεμοι. Τις τακτικες 3ημερες προγνωσεις να διαβαζεις Νικολα για τους ανεμους στα παραθαλασσια τμηματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *