Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 19ης Δεκεμβρίου 2020 για 15 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 19ης Δεκεμβρίου 2020 από τα τρία βασικά προγνωστικά μοντέλα.

Να τονίσουμε  για να γίνει κατανοητό ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι πρόγνωση αλλά δείχνουμε τα σενάρια που υπάρχουν από όλα τα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες 15 ημέρες στη χώρα μας.  Όσο πιο πολλά σενάρια βλέπετε τόσο πιο ρευστό είναι το περιβάλλον.

 24 με 26 Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα 70%.  Ασθενικό βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία θα δωσει λίγες σποραδικές βροχές στα νησιά του Ιονίου  και τη δυτική ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με πτώση από το απόγευμα της 26ης.

Πιθανότητα 30%.  Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού τα Χριστούγεννα στα δυτικά της χώρας μας το οποίο θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και θα επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας με πολλές βροχές στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο τέλος της περιόδου στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας  και της Θράκης. Για τη Θράκη υπάρχει πιθανότητα τα χιόνια να κατέβουν στα πεδινά.  Θερμοκρασία στην αρχή σε πολύ υψηλά επίπεδα έως και το βράδυ των Χριστουγέννων με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας μετά.

++++++++++++++++

27 με 29 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 25%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία προέκταση ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα βρίσκεται στην περιοχή της Δανίας και της Γερμανίας θα δίνει κάποια φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα και αργότερα πιθανόν και σε τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου.  Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Πιθανότητα 25%.  Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στη δυτική Ελλάδα το οποίο θα παραμείνει σταθερό ενώ συγχρόνως θα μεταφέρονται και ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας. Στο τέλος της περιόδου αναμένεται ενίσχυση του βαρομετρικού χαμηλού με επικράτηση νοτιάδων στα ανατολικά τμήματα της χώρας.  Σύγκλιση  ψυχρών αέριων μαζών από τα βόρεια με θερμές από τα νότια θα δώσουν πάρα πολλές βροχές στη χώρα στα πεδινά πολλές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της Ηπείρου.  Θερμοκρασία χαμηλή στη βόρεια Ελλάδα εν αντιθέσει με τα νότια και ανατολικά τμήματα που θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Πιθανότητα 35%. Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στα δυτικά της χώρας μας θα δίνουν σποραδικά φαινόμενα στο Ιόνιο τη δυτική ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά επίπεδα θα σημειώσει πτώση στη συνέχεια στην βόρεια Ελλάδα μόνο.  Χιονοπτώσεις αναμένονται  πρώτα στις κορυφές των βουνών και στη συνέχεια και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διαρκείας.

Πιθανότητα 15%.  Βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην περιοχή κεντρικής Ιταλίας και θα κινηθεί προς τη χώρα μας δημιουργώντας κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές στα παιδιά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα.  Χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης Ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

+++++++++++++++

30 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 25%.  Βελτιωμένος καιρός στην αρχή με κατεβασιά βαρομετρικού χαμηλού από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας την Πρωτοχρονιά και επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις αρχικά στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αλλά στο τέλος της περιόδου αναμένεται αυτά να κατέβουν και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Πιθανότητα 45%.  Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Ελλάδα το οποίο θα κινηθεί ανατολικά και θα δώσει πολλές βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας ενώ στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθεί εκ νέου χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της χώρας με νέες βροχές και καταιγίδες.  Θερμοκρασία αρχικά χαμηλή στη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά στη συνέχεια με τους νοτιάδες θα ανέβει σε όλη τη χώρα. Τα χιόνια αρχικά και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας θα ανέβουν μόνο στα ορεινά στη συνέχεια.

 Πιθανότητα 20%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία θα διέλθει από την χώρας μας και θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα. Αποτέλεσμα θα είναι αρκετές βροχές στα πεδινά τμήματα και καταιγίδες στα θαλάσσια. Η θερμοκρασία υψηλή στην αρχή θα πέσει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά σε χειμερινά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με επικράτηση ισχυρών βοριάδων. Χιονοπτώσεις αρχικά στα βουνά σταδιακά την  παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της βορειοδυτικής Θεσσαλίας.

Πιθανότητα 10%.  Κέντρο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην  Κεντρική Ευρώπη με χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα  θα δώσει απόλυτα χειμερινό καιρό στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας με βροχές στα πεδινά και  ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα από την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα με βελτίωση μετά την Πρωτοχρονιά. Θερμοκρασία στην αρχή σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα ανέβεις στη συνέχεια σημαντικά με βελτιωμένο καιρό.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *