Ανάλυση του πολλαπλού δείγματος από τα πρωινά τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων 18 Δεκεμβρίου 2020.

Ανάλυση του πολλαπλού δείγματος από τα πρωινά τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων 18 Δεκεμβρίου 2020.

Να τονίσουμε και με πολύ μεγάλα γράμματα για να γίνει κατανοητό ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι πρόγνωση αλλά δείχνουμε τα σενάρια που υπάρχουν από όλα τα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες 15 ημέρες στη χώρα μας.  Όσο πιο πολλά σενάρια βλέπετε τόσο πιο ρευστό είναι το περιβάλλον.

 23 με 25 Δεκεμβρίου.

  Πιθανότητα >90%. Ομαλό βαρομετρικό πεδίο στην περιοχή της Μεσογείου ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση κάποιων βροχών στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα άνευ σημασίας.  Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας έως και +6 με +8 βαθμούς Κελσίου στα  1.500 μέτρα υψόμετρο.

+++++++++++++++++++++++++++++++

26 με 28 Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα 25%. Χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα μεταφερθούν από την Σκανδιναβία στα βόρεια Βαλκάνια με αποτέλεσμα την αλλαγή του καιρού με σχετικά σύντομες βροχές στα πεδινά τμήματα και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ενώ θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Θερμοκρασία σε θεαματική πτώση από τους + 6  βαθμούς Κελσίου στους -4 στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

 Πιθανότητα 40%.  Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις από τη βόρεια Ευρώπη θα κατέλθουν στην κεντρική αφήνοντας στη χώρα μας μόνο κάποιες μικρές διαταραχές που από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα δώσουν κυρίως στο τέλος της περιόδου βροχές και τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα.  Η θερμοκρασία  σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ κάποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Πιθανότητα 20%. Η ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων δυτικά της χώρας μας οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν.  Αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες το Ιόνιο τα δυτικά ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν και σε κάποια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.  Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα Από 0 έως +3 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

 Πιθανότητα 15%.  Ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας το οποίο θα έχει βορειανατολική πορεία και θα δώσει πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας χώρας.  Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στους + 2 με +5 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

+++++++++++++++++++++

29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου.

Πιθανότητα 25%.  Κάθοδος βαρομετρικού χαμηλού από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας θα κινηθεί νότια και θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βελτίωση του καιρού στο τέλος της περιόδου.  Θερμοκρασία στα  1.500 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο από τους + 4 στους -6 βαθμούς Κελσίου.

 Πιθανότητα 25%. Σταδιακή είσοδο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από την βορειοδυτική Ευρώπη στα δυτικά της χώρας μας με κίνηση προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα σημαντική κακοκαιρία στη χώρα με πολλές βροχές στα πεδινά και ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά αλλά και τα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ στο τέλος της περιόδου δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας κυρίως.  Θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο αρχικά κοντά στους + 3 με + 7 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σταδιακά τους 0 με -2.

 Πιθανότητα 14%. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει σταθερό στην δυτική και κεντρική Ευρώπη με κάποιες ελαφρές διαταραχές να επηρεάζουν την κεντρική Μεσόγειο δίνοντας αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και στη συνέχεια στη Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερα στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.  Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κοντά στους +2 με +6 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

 Πιθανότητα 14%. Προβλέπεται γενικά ομαλό βαρομετρικό πεδίο με βοριάδες λιγοστά φαινόμενα στα νησιά του Αιγαίου και στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας και στο τέλος της περιόδου και στα νησιά του Ιονίου. Επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών καθόλη τη διάρκεια μεταξύ -2 και -6 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο στα 1500 μέτρα υψόμετρο.  Ασθενικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 12%.  Κάθοδος βαρομετρικού χαμηλού από τη βόρεια Ευρώπη προς τα βόρεια Βαλκάνια και παραμονή του σε αυτά τα τμήματα με αποτέλεσμα κατά διαστήματα σημαντικές βροχές στη χώρα καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και στη συνέχεια και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.  Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο από τους +5 βαθμούς Κελσίου στους -4 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο με μικρή άνοδο στο τέλος της περιόδου.

Πιθανότητα 10%.  Κάθοδος βαρομετρικού χαμηλού από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας στην οποία και θα επιμείνει στο διάστημα αυτό με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανόν και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και πιθανόν της Θεσσαλίας.  Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους -2 με – 6 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο στους 0 με+3 βαθμούς Κελσίου στο τέλος της περιόδου.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *