Ανάλυση βραδινών δεδομένων 17/12/2020 για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!!

Ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων της 17ης Δεκεμβρίου από το σύνολο των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

 25 με 27  Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα 60%  για ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και κίνηση του προς τη χώρα μας.  Αποτέλεσμα αξιόλογα φαινόμενα σε όλη τη δυτική χώρα το Ιονιο την Μακεδονία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου  την Θεσσαλία και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.  Χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου  στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής και κεντρικής  Μακεδονίας.  Θερμοκρασία στην αρχή σε υψηλά επίπεδα που θα πέσει αρκετά στο τέλος της περιόδου.

 Πιθανότητα 25%   για ανάπτυξη αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο θα δώσει λίγα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα.  Στο τέλος της περιόδου βαρομετρικό χαμηλό στην δυτική Μεσόγειο πιθανόν να επηρεάσει τις δυτικές κυρίως περιοχές της χώρας με λίγα σχετικά φαινόμενα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα όλες αυτές τις ημέρες με τις χιονοπτώσεις να απουσιάζουν ακόμα και από τα βουνά της χώρας.

 

 Πιθανότητα 15%  για κάθοδο βαρομετρικού χαμηλού από τη βόρεια 

Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα πολλές βροχές στα πεδινά τμήματα καταιγίδες στα θαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και αργότερα και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Υπαρκτή πιθανότητα να χιονίσει και σε πεδινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

++++++++++++++

28 Δεκεμβρίου έως 1η Ιανουαρίου 2020.

 Πιθανότητα 44% για ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας ενώ γρήγορα θα κατέλθει από τη βόρεια Ευρώπη διαταραχή προς την περιοχή μας. Αποτέλεσμα γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα μας με πολλές βροχές και καταιγίδες σε όλες τις πεδινές περιοχές και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.  Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τη Θεσσαλία τη Μακεδονία την ορεινή Ήπειρο και την ορεινή Θράκη όπου η ψυχρή μάζα θα διατηρηθεί δίνοντας χαμηλότερες  από τις κανονικές θερμοκρασίες.

 Πιθανότητα 33%  για ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική  Μεσόγειο και σε όλη την δυτικό κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα μεταφορά σχετικά υγρών και θερμών μαζών στην περιοχή μας με πολλές βροχές στα πεδινά χιονοπτώσεις στις κορυφές των βουνών και καταιγίδες  στα δυτικά τμήμα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

 Πιθανότητα 23% ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και πορεία του βαρομετρικού χαμηλού προς την περιοχή μας  με επέκταση προς την περιοχή της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου. Σημαντική κακοκαιρία στη χώρα μας πολλά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές. Καταιγίδες στα θαλάσσια, πολλές βροχές στα πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πρώτα στις κορυφές των βουνών και στο τέλος της περιόδου και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας ,της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία στην αρχή σε υψηλά επίπεδα ενώ με τη στροφή των ανέμων προς το τέλος της περιόδου σε βοριάδες θα σημειώσει σημαντική πτώση.

+++++++++++++++

Έντονη  κινητικότητα φαίνεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας και με τά τελευταία βραδινά στοιχεία.  Η πορεία των δεικτών που παρακολουθούμε επισταμένως δείχνει συνέχιση της σημαντικής πιθανότητας ανάπτυξης αντικυκλώνας την περιοχή της Αγγλίας και των νήσων Αζορών με αποτέλεσμα κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από την βόρεια και δυτική Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο.  Έτσι τα βαρομετρικά χαμηλά θα μας επισκέπτονται το ένα μετά το άλλο με αρκετές έως πολλές βροχές ενώ κατά περίπτωση έχουμε κάποιες πιθανότητες να συνδυάζονται με κρύο και έτσι να χιονίσει αξιοπρεπώς στα βουνά μας.  Μένει ζωντανή και η πιθανότητα μιας ψυχρής εισβολής πιο ισχυρής που θα δώσει κάποια χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως τις τελευταίες ημέρες αυτού του χρόνου και τις πρώτες του νέου.

 Μιλάμε για την τάση του καιρού πάντα με πιθανότητες και όχι για πρόγνωση καιρού η οποία δεν ξεπερνάει τις 3 με 5 ημέρες μπροστά. Μέσα από αυτές τις αναλύσεις παίρνετε μία εικόνα όλοι εσείς που δεν γνωρίζετε το τι αγώνας δίνεται από τους λίγους αξιόλογους προγνωστες της χώρας μας τις ημέρες που υπάρχει κεντρική δραστηριότητα. Ακόμα περισσότερο όταν περιμένουμε την πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή που έχει αργήσει πολύ το φετινό χειμώνα!!

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

2 thoughts on “Ανάλυση βραδινών δεδομένων 17/12/2020 για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *