Νεότερα για τα Χριστούγεννα αλλά και πορεία του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας.

Ανάλυση βραδινών προγνωστικών δεδομένων από τα βασικά παγκόσμια μοντέλα.

 21 με 23 Δεκεμβρίου.

  Πιθανότητα πάνω από 90%. Ασθενές βαρομετρικό χαμηλό πράγματι θα δημιουργηθεί δυτικά της χώρας μας όπως το λέμε εδώ και πάρα πολλές μέρες και σιγά-σιγά θα κινηθεί νότια της Κρήτης και θα διαλυθεί κάπου στην Κύπρο. Θα μεταφερθούν ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από την κεντρική και βόρεια χώρα της τάξης των 0 με -2 βαθμών Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και κατά τόπους και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μικρής έντασης και διάρκειας.

 

24 με 26 Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα 70%.  Σύντομος επηρεασμός από βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα βροχές  κυρίως στα νησιά του Ιονίου  και την δυτική ηπειρωτική χώρα.  Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κοντά στους +5 με +8 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

Πιθανότητα 30%.  Η διαταραχή από τα κεντρικά της Ευρώπης θα καθίσει ακριβώς πάνω στη χώρα μας με αποτέλεσμα φαινόμενο σε αρκετές περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και στο τέλος της περιόδου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.  Μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας από τους+5  έως +7 βαθμούς Κελσίου στους -2 με -5 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο μέσα σε λίγες ώρες.  Σύντομες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

 

27 με 31 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 55% .  Κάθοδο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική οι οποίες κατά διαστήματα θα δινουν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου ολόκληρη τη δυτική ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο.  Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κοντά στους + 4 + 6 βαθμούς Κελσίου  στα 1500 μέτρα υψόμετρο περίπου.  Χιονοπτώσεις μόνο στις κορυφές των βουνών.

 Πιθανότητα 30%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Ιταλία το οποίο θα αλλάξει τον καιρό στη χώρα μας με αρκετές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα (-2/-4 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο) θα ανέβει σταδιακά στο τέλος της περιόδου σε θετικές τιμές +1/+2 βαθμούς Κελσίου.  Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας  και σε ορεινά της υπόλοιπης χώρας που σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στις ορεινές περιοχές.

 Πιθανότητα 15%. Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο με κίνηση προς τη χώρα μας από την οποία θα διέλθει ανατολικώς με αποτέλεσμα πολλές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας.  Θερμοκρασία στους +2/+5 Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.

+++++++++++++++++++

 1)Φαίνεται λοιπόν και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία ότι στις 21 με 23 Δεκεμβρίου θα υπάρξει στα δυτικά της χώρας μας ασθενές βαρομετρικό χαμηλό με κάποιες βροχές και με κάποια χιόνια στα βουνά. 

2)Στη συνέχεια αναμένουμε σύντομη αλλαγή του καιρού με τοπικές βροχές και βελτίωση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχουμε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μιας και όπως βλέπετε τα σενάρια είναι δύο και έχουν αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ τους θερμοκρασιακή. 

3)Τέλος υπάρχει και η τελευταία περίοδος στην οποία έχουμε τρία σενάρια.  Σε οποιοδήποτε και από τα τρία σενάρια είναι σίγουρη ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στα δυτικά της χώρας μας αρα εξ ορισμού αποκλείουμε την πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας.  Υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες ο καιρός να διατηρηθεί μαλακός κατά ένα ποσοστό 70% αλλά υπάρχει ακόμα και ένα ποσοστό 30%  για πιο ψυχρό καιρό με χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν στη δυτική κυρίως Μακεδονία σε χαμηλά υψόμετρα. 

Αυτό που φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι ότι συμβεί θα συμβεί από τα δυτικά της χώρας μας παίρνει σάρκα και οστά σιγά-σιγά. 

 Όλοι οι δείκτες ατμοσφαιρικής αλλά και θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνουν ακριβώς αυτό ότι το μοτίβο του καιρού για τον Δεκέμβριο θα είναι με χαμηλά στην κεντρική Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη που δεν ευνοούν είσαι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

 Μείνετε συντονισμένοι σε αυτήν την ομολογουμένως όμορφη ανάλυση που κάνουμε αρκετά συχνά.  Για κάποιους μπορεί να είναι βαρετή, για κάποιους άλλους που δεν γνωρίζουν να νομίζουν ότι παίζουμε  με τις πιθανότητες.  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην μετεωρολογική κοινότητα όταν μιλάμε για τόσες μέρες μπροστά μιλάμε πάντα με ποσοστά που βγαίνουν από την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος (ENSEMBLES)  μετά από κουραστική δουλειά πολλών ωρών.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας χωρίς τρομολαγνεια  και μεγάλα λόγια.  Εμείς υπηρετούμε την επιστήμη της μετεωρολογίας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

 

One thought on “Νεότερα για τα Χριστούγεννα αλλά και πορεία του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *