Πρώτη εικόνα του καιρού για τα Χριστούγεννα καθώς και γενικότερη τάση έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

Ανάλυση βραδινών δεδομένων από τα ENSEMBLES όλων των βασικών μοντέλων

 20 με 22 Δεκεμβρίου.

 55% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά της χώρας μας ασθενούς έντασης που θα δώσει κάποιες βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα όπως και στη βόρεια Κρήτη σε συνδυασμό με μικρή ψυχρή εισβολή θα ρίξει και λίγα χιόνια στα βουνά.  Αυτή είναι μία τάση που φαίνεται εδώ και πολλές αναλύσεις που έχουμε κάνει για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο 0 με -2 βαθμούς Κελσίου

  45% πιθανότητα η διαταραχή να μείνει στις ακτές της Τυνησίας για να μην μπορέσει να δώσει κανένα αξιόλογο φαινόμενο στη χώρα μας παρά μόνο έναν ισχυρό βόρεια ο οποίος θα ρίξει τη θερμοκρασία αρκετά στη χώρα.  Θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο – 3 με -5 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας.

 

 23 με 25 Δεκεμβρίου.

  65% πιθανότητα για χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο δεν φαίνεται να είναι ικανές να δώσουν αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα μας εκτός ίσως από τα νησιά του Ιονίου.  Θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο +3 ένα με + 6 βαθμούς Κελσίου.

 35% πιθανότητα για συνέχιση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας τη διατήρηση των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και τα ελάχιστα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια προσήνεμα τμήματα της χώρας.  Θερμοκρασία στα 1500 μέτρα κατά μέσο όρο -1 με -4 βαθμούς Κελσίου.

 

26 με 30 Δεκεμβρίου.

 45% πιθανότητα για ανάπτυξη χαμηλού βαρομετρικού στην κεντρική Μεσόγειο με κίνηση προς την χώρα μας και στη συνέχεια προς τη μαύρη θάλασσα και εκ νέου δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Σικελίας στο τέλος της περιόδου.  Πολλές βροχές σε όλη τη χώρα  και κάποια χιόνια στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή έως και + 7 στα 1500 μέτρα υψόμετρο θα πέσει σταδιακά στο τέλος της περιόδου στους 0 με -2 βαθμούς Κελσίου.

 35% πιθανότητα η ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού αρχικά στη  κεντρική Μεσόγειο το όποιο εξασθενημένο θα περάσει από την περιοχή της Κρήτης και θα δώσει και πάλι φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο τα δυτικά ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν προς το τέλος της περιόδου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασία  στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Θερμοκρασία υψηλή στην αρχή στα 1500 μέτρα υψόμετρο έως και +5 βαθμούς Κελσίου θα πέσει στο τέλος της περιόδου στα κεντρικά και βόρεια στους -2 με -6 βαθμούς Κελσίου.

 20% πιθανότητα για πεδίο εκτεταμένων χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων και τις αρκετές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.  Αρχικά θα συνδυαστούν οι βροχές με τις χαμηλές θερμοκρασίες και θα δώσουν χιονοπτώσεις στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας αλλά σταδιακά προς το τέλος της περιόδου αυτές θα περιοριστούν στα βουνά.

+++++++++++++

 Με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται μία διαταραχή του καιρού στις 20 με 22 του μήνα να επηρεάσει με κάποιες τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα και με λίγα χιόνια στα βουνά.

Επίσης μεγάλη είναι η πιθανότητα και κοντά στα Χριστούγεννα ο καιρός να αλλάξει με αρκετά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά με μαλακό καιρό.

Τέλος και για την τελευταία περίοδο του μήνα πριν την Πρωτοχρονιά φαίνεται να έχουμε και νέα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά  να δίνουν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά τμήματα. 

Η θερμοκρασία από τον μαλακό καιρό που θα  υπάρξει μάλλον τα Χριστούγεννα θα σημειώσει σημαντική πτώση προς το τέλος του μήνα.

 Αυτή είναι η τάση σύμφωνα με τις πιθανότητες του πολλαπλού δείγματος και δεν έχει σχέση με πρόγνωση η οποία δεν υφίσταται πάνω από 3 με 5 ημέρες.

 Με εκτίμηση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος με εμπειρία 29 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *