Τάση του καιρού με πιθανότητες για την περίοδο 16-28/12/2020

Ανάλυση  του πολλαπλού δείγματος από τα βασικά προγνωστικά  παγκόσμια μοντέλα.

 16 έως 17 Δεκεμβρίου.

  > 90% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και ίσως λίγα φαινόμενα στην Εύβοια την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

18 έως 20 Δεκεμβρίου.

>90%  πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και λίγα φαινόμενα στις Σποράδες την Εύβοια η Κρήτη τα Δωδεκάνησα ενώ στο τέλος της περιόδου αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο πιθανό να δώσει λίγα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου στην Κρήτη και την Εύβοια.

 

21 έως 23 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 66%  για ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο θα κινηθεί προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής και θα διαλυθεί. Αποτέλεσμα τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια στις Κυκλάδες και την Κρήτη με βελτίωση. Συνδυασμός με ψυχρή μάζα που θα δώσει κάποιες  χιονοπτώσεις στα ορεινά (800-1000μ) της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και πτώση της θερμοκρασίας

Πιθανότητα 34% για ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο  διαλυόμενο θα περάσει νοτίως της Κρήτης και θα δώσει λίγο περισσότερα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την νότια Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και στην Κρήτη με βελτίωση στο τέλος της περιόδου. Μαλακός καιρός με ανυπαρξία χιονοπτώσεων στα βουνά.

 Φαίνεται δηλαδή σημαντικότατη πιθανότητα αυτό το ασθενές βαρομετρικό χαμηλό να δώσει τελικά κάποια φαινόμενα κυρίως στη νότια χώρα  σε όποιο  από τα δύο πιο πάνω σενάρια συμβεί.

 

24 έως 28 Δεκεμβρίου.

Πιθανότητα 40% για δημιουργία ασθενούς βαρομετρικού χαμηλού στη νότια Ελλάδα το οποίο θα εκφυλιστεί στην περιοχή της Τουρκίας στην αρχή της περιόδου ενώ αναμένεται ένα διάστημα βελτίωσης πριν από τις 27 του μήνα όπου και πάλι διαταραχή θα διέλθει από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική και νότια χώρα στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ στις 27 και 28 περιμένουμε σύντομη επιδείνωση του καιρού από τα βόρεια προς τα νότια με σύντομες βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βορειοανατολικά. Λίγα χιόνια στα βουνά.

Πιθανότητα 34% για δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας και τα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το οποίο θα περάσει από το κεντρικό κορμό και θα κινηθεί βορειοανατολικά προς τη μαύρη θάλασσα. Επικράτηση του νοτιά στην αρχή της περιόδου και του βοριά στη συνέχεια με αποτέλεσμα  αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης με πιθανότητα στη Μακεδονία και στη Θράκη να κατέβουν και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα.  Θερμοκρασία υψηλή στην αρχή σε σημαντική πτώση προς το τέλος της παραπάνω περιόδου.

Πιθανότητα 28% για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα αρχικά με επικράτηση ενός μετρίου βοριά και μικρής πτώσης της θερμοκρασίας ενώ θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της κεντρικής χώρας.  Στο τέλος της περιόδου ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία το οποίο θα περάσει στο νότιο Αιγαίο με αποτέλεσμα αρκετές βροχές σε όλη σχεδόν τη χώρα και καταιγίδες στα νησιωτικά τμήματα με μαλακό καιρό και χιόνια στα βουνά.

 Φαίνεται λοιπόν ότι η διαταραχή του καιρού που αύριο μας αποχαιρετά δεν θα είναι η τελευταία για το φετινό μήνα.  Ένα διάλειμμα του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ τα ανατολικά προσηνεμά στον βορειοανατολικό άνεμο τμήματα θα έχουν και μετά τις 18 του μήνα κατά περιόδους κάποια φαινόμενα με πιθανότητα μάλιστα πρός τις 21 με 23 του μήνα να έχουμε και κάποια χιόνια στα ορεινά τμήματα της κεντρικής Ελλάδας.

 Τέλος για την περίοδο των Χριστουγέννων τα ποσοστά είναι αρκετά μοιρασμένα με το μόνο σίγουρο να είναι ότι θα έρθουν κάποια ασθενικά χαμηλά με κατά περιόδους φαινόμενα στη χώρα και κάποια χιόνια στα βουνά. Η θερμοκρασία μάλλον θα είναι σχετικά χαμηλή την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα έχουμε καλό καιρό όπως κάποιοι άσχετοι με το αντικείμενο λένε αυτές τις ημέρες.  Το σενάριο της ψυχρής εισβολής έχει αρχίσει και δίνει κάποιες πιθανότητες κοντά στα 25-35% από 5% που ήταν τη χθεσινή και την προχθεσινή ημέρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *