Πορεία του καιρού για το επόμενο 15ήμερο(11-25/12) του Δεκέμβρη στη χώρα

Μελέτη  βραδινών στοιχείων  από τα βασικά προγνωστικά μοντέλα.

 16 έως 18 Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα πάνω από 90%: Λίγες βροχές στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας (ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο Κυκλάδες, Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο).  Χλιαρή ψυχρή εισβολή μικρή κάμψη της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά τμήματα. Καλός ο καιρός στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

 

19 έως 21 Δεκεμβρίου.

 Πιθανότητα 44%: Αρχικά λίγα φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα και χλιαρή ψυχρή εισβολή.  Στη συνέχεια βελτιωμένος καιρός παντού.

 Πιθανότητα 32%: Aβαθες  βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα δίνει σποραδικά φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.  Εγκλωβισμός ψυχρής μάζας στη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονια & Κεντρική Μακεδονία με κάποιες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

 Πιθανότητα 24%:  Μικροδιαταραχές από την βορειοδυτική Ευρώπη μεταφέρονται στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα το νότιο ρεύμα στην περιοχή του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας.  Αποτέλεσμα πολύ μαλακός καιρός και τοπικές μπόρες  στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και πιθανόν στη Θεσσαλία.  Χιόνια μόνο στις κορυφές των βουνών.

22 έως 26 Δεκεμβρίου.

  Bασικό σενάριο:  Αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα  με λίγα φαινόμενα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα άνευ σημασίας.  Προς το τέλος της περιόδου ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και την δυτική χώρα με πιθανή προέκταση και σε υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.  Μαλακός ο καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες χιονοπτώσεις στις κορυφές των βουνών.

Παρατηρήσεις.

 Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ΕNSEMBLES των προγνωστικών μοντέλων τρέχουν σε διαφορετική  φάση από αυτή που τρέχουν τα βασικά τρέξιματα.  Υπάρχει σημαντική πιθανότητα το επόμενο διήμερο να δούμε αλλαγή  στην εκτίμηση τους για μετά τις 22 με 23 του Δεκέμβρη. 

Σε αυτό συνηγορούν:

1oν  η εξασθένηση των ισχυρών δυτικών ανέμων σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά το επόμενο δεκαπενθήμερο στην στρατόσφαιρα.  Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο  να συνεχιστεί αυτή πτώση των δυτικών ανέμων και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με πιθανότητα μιας  αιφνίδιας στρατόσφαιρικής θέρμανσης (SSW).

2ον  η σταθερή τάση της ταλάντωσης Madden-Julian να βρεθεί  σε σωστή θέση για ανάπτυξη Αζορικου και Σκανδιναβικου αντικυκλώνα  έστω και πρόσκαιρα.

3ον  Ο δείκτης GLAAM  φαίνεται τελικά  να βρίσκεται σε θετικές τιμές από τις 23 με 24 του μήνα και έως τις αρχές του  Ιανουαρίου με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα  υψηλών βαρομετρικών πιέσεων  στη βόρεια Ευρώπη.

4ον  Οι δείκτες ΝΑΟ και ΑΟ  θα βρεθούν σε αρνητικές τιμές πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή μία ψυχρή εισβολή στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη το επόμενο διάστημα.  Υπάρχει βέβαια το σενάριο ο δείκτης ΑΟ  να πάει πολύ  χαμηλά πράγμα που χαλάει τη συνταγή για ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας.

 Ευελπιστούμε τις επόμενες λίγες ημέρες θα αρχίσει να εμφανίζεται  η ψυχρή εισβολή που βάσει των στοιχείων που παραθέσαμε πρέπει να συμβεί.

 Μείνετε συντονισμένοι στο μοναδικό site πού μπαίνει στα βαθιά νερά της μετεωρολογίας.

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *