Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-13/12/2020 (+χάρτες βροχής)

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020.

 Αρχικά συννεφιά σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές που θα είναι ισχυρές στη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Ροδόπης πάνω από τα 1.200 μέτρα κατά μέσο όρο. Γρήγορα ο καιρός θα σημειώσει πρόσκαιρη βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.  Πυκνές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί σε πεδινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.400 με 1.500 μέτρα περίπου . Άστατος καιρός θα επικρατήσει στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα που θα σημειώνονται από το πρωί τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχες σε Ηπειρο τη δυτική Στερεά  και μέχρι αργά το βράδυ στις Κυκλάδες στην Κρήτη στα νησιά του Αιγαίου και πιθανόν στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.  Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στη νότια Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου όπως και στη δυτική Πελοπόννησο από τοπικά θα σημειωθούν και πάνω από 40 με 60 χιλιοστά βροχής.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι 6 με 7 μποφόρ  που αργότερα Θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα νότια 6 που αργότερα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα εξασθενίσει.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 3 έως 14 βαθμούς ενω στα νησιά του Ιονίου την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη τοπικά θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με λίγες βροχές που θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.  Από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και θα  σημειωθεί τοπικές βροχές στα πεδινά που θα είναι λίγο πιο ισχυρές στην Πίνδο ενώ από αργά το βράδυ ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση σε όλο το διαμέρισμα. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν το πρωί και αργά το βράδυ στις Σποράδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πίνδο πάνω από τα 1.500 μέτρα κατά μέσο όρο.  Τοπικές ομίχλες είναι πιθανό να σημειωθούν το βράδυ στα πεδινά. Αναμένονται κατά μέσο όρο 2 με 8 χιλιοστά βροχή στα πεδινά τμήματα ενώ στην Πίνδο κατά τόπους πιθανόν να ξεπεραστούν τα 10.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και βελτίωση πρόσκαιρη του καιρού έως και το μεσημέρι. Στη συνέχεια  οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και δεν αποκλείεται να  σημειωθούν ασθενείς βροχές ενώ αργά το βράδυ θα έχουμε και πάλι βελτίωση του καιρού. Πιθανότητα για περιορισμένη ορατότητα το βράδυ.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ που αργότερα Θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 2 με 3 και στα πεδινά δυτικοί άνεμοι ασθενείς.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 6 έως 11°C

 Τρίκαλα 6 έως 11°C

 Καρδίτσα 6 έως 12°C

 Βόλος  8 έως 13°C

 Καλαμπάκα 5 έως 10°C

 Ελασσόνα 5 έως 10°C

 Φάρσαλα 6 έως 12°C

 Αγία 7 έως 11°C

 Σποράδες 11 έως 16°C

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020.

 Αρχικά προβλέπονται στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου συννεφιές με τοπικές βροχές και πιθανότητα για λίγες καταιγίδες.  Πυκνές ομίχλες το πρωί σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της κεντρικής Στερεάς.  Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά με καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και βροχές που θα ενταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.  Έως αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα σε και κατά τόπους θα είναι ισχυρά.  Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1700-1800 μετρά κατά μέσο όρο κυρίως στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου.  Επισημαίνεται ότι θα ξεπεραστούν  τα 40 με 60 χιλιοστά βροχής  στα  παραθαλάσσια τμήματα του νομού Μαγνησίας σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε τμήματα των Κυθήρων και στα νότια της Κρήτης.

 Οι ανεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 7 αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βοριάδες 4 με 5 και το βράδυ 6 μποφόρ.  Στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί από το πρωί αρχικά 4 με 5 μποφόρ και  από το απόγευμα 6 με 7 και πιθανόν 8 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 4 έως 14 ενώ σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου της ανατολικής Στερεάς της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου έως 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

 Θεσσαλία:  προβλέπονται αρχικά  αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες αλλά σταδιακά πριν το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές σε όλες τις περιοχές που το απόγευμα θα ενταθούν στα παράλια του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και πιθανόν στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πίνδο και τον Όλυμπο πάνω από τα 1.800 με 2.000 μέτρα.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 5 με 15 χιλιοστά βροχής στα πεδινά και 30 με 40 χιλιοστά βροχής τα ορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας στην  Όθρυς και στα παραθαλάσσια τμήματα του Ολύμπου  του Κισσάβου του Μαυροβουνίου και  του Πηλίου.

 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά αραιές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα αλλά γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και από το μεσημέρι και μετά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ από τις βραδινές ώρες θα ενισχυθούν σε 6 και πιθανόν 7 μποφόρ και στα πεδινά αρχικά μεταβλητοί 2 μποφόρ και στη συνέχεια δυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα  8 έως 11°C

Τρίκαλα 8 έως 11°C

Καρδίτσα 8 έως 11°C

Βόλος 9 έως 13°C

Καλαμπάκα 7 έως 10°C

Ελασσόνα 7 έως 10°C

Φάρσαλα 7 έως 11°C

Αγία 7 έως 11°C

Σποράδες  11 έως 15°C

 

Ενδεικτικός χάρτης χιλιοστών βροχόπτωσης και χιονόπτωσης στη χώρα μας το επόμενο διήμερο.

Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-13/12/2020 (+χάρτες βροχής)

  1. Αντώνης says:

    Μπράβο Βασίλη, πλήρης επαλήθευση-τουλάχιστον για την περιοχή μου, αλλά και γενικότερα, απ’ ότι πληροφορούμαι.Πάντα τέτοια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *