Πορεία του καιρού για το επόμενο 15ήμερο του Δεκέμβρη στη χώρα και χειμερινές σκέψεις για το τέλος.

Τελευταία ανάλυση των δεδομένων για τις επόμενες  15 ημέρες.

 8 με 12 Δεκεμβρίου

 Σταθερό βαρομετρικό χαμηλό που καλύπτει όλη τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο θα δίνει κατά διαστήματα μικρό διαταραχές που θα περνούν πάνω από τη χώρα μας και θα δίνουν βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα.  Φαίνεται να επηρεάζεται αρχικά η δυτική και βόρεια χώρα και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών του Αιγαίου.  Μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε σαν κακοκαιρία πανελλαδική με χιόνια μόνο στις κορυφές των βουνών σε μεγάλα υψόμετρα.  Ποσοστό επαλήθευσης πάνω από 80%.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

13 με 15 Δεκεμβρίου

Παραμονή των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων δυτικά της χώρας μας με προέκταση και πάλι μικρό διαταραχών που θα δίνουν βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στο Ιόνιο και πιθανόν και στα νησιά του Αιγαίου. Αξιόλογα τα φαινόμενα στη δυτική, βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της χώρας σε μεγάλα υψόμετρα.  Ποσοστό επαλήθευσης πάνω από 80%.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

16 με  20 Δεκεμβρίου

44% πιθανότητα για ομαλές βαρομετρικές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας με αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης. Λιγοστά φαινόμενα κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου και των ανατολικών προσήνεμων περιοχών της χώρας και της Κρήτης. Πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση βορείων ανεμών στη χώρα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας άνευ σημασίας.

42% πιθανότητα για ομαλές αρχικά βαρομετρικές πιέσεις νοτιάδες λίγα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα. Σταδιακή ανάπτυξη νέου βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου νέες βροχές στο Ιόνιο τα δυτικά και βόρεια κυρίως τμήματα της χώρας. Νοτιάδες και μαλακός καιρός. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας.

14% πιθανότητα για ασθενικό βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενα από τη βόρεια Ευρώπη προς το Αιγαίο που θα δώσει τοπικές βροχές στο τέλος της περιόδου σύντομες σε όλη σχεδόν τη χώρα με επίκεντρο τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Γρήγορο πέρασμα στην Τουρκία όπου θα εκτονωθεί. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια και ανατολικά με πιθανή επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων.

Φαίνεται να συνεχίζεται διαδοχή βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσουν αρκετές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Μικραίνει σήμερα η πιθανότητα για κάποια ψυχρή εισβολή μετά τις 16 του μήνα ενώ αυξάνεται η εκτίμηση μας για ένα διάστημα με βελτιωμένο καιρό στο δεύτερο δεκαήμερο. Μένουμε σε εγρήγορση για τα επόμενα τρεξίματα το μοντέλων και για τη σοβαρή πιθανότητα που έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές ημέρες για ψυχρή εισβολή στο 3ο δεκαημερο του μήνα.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ – ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όλα τα στοιχεία συνεχίζουν να συνηγορούν ότι θα έχουμε πτώση των δυτικών ανέμων στο επίπεδο της στρατόσφαιρας το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός ισχυρού αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη που θα κατεβάσει το χειμώνα σε τμήμα αυτής. Επίσης υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες και η ταλάντωση MJO μετά από πολλές παλινωδίες που έκανε το Νοέμβριο να πάει στις κατάλληλες φάσεις που ευνοούν την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στην Ευρώπη. Τέλος το φαινόμενο LA NINA βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα τελευταία στοιχεία να του δίνουν τον χαρακτηρισμό moderate που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος σταδιακά για ψυχρές καταβάσεις προς την κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο και λιγότερο για τα ανατολικά τμήματα της χώρας και την Τουρκία. Η πιθανότητα για μεγάλη στρατοσφαιρική θέρμανση είναι μικρή έως και το τέλος του μήνα. Θα υπάρχει όμως όπως είπαμε πιο πάνω μία χαλάρωση των δυτικών ανέμων που θα πέσουν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Μένει βέβαια να δούμε και τη συνέχεια όλων των στοιχείων αλλά και την εικόνα που θα δώσουν τα προγνωστικά μοντέλα το επόμενο δεκαήμερο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *